Aftenposten

Tre brødre – tre favoritter

- EGIL Ø. NAERLAND

De to yngste er nummer tre og fire på verdensran­kingen på 1500 meter, eldstemann er tilbake i kjempeform.

– Det er ikke gitt hvem som tar hva, sier Gjert Ingebrigts­en til Aftenblade­t.

Og: – Det er ikke gitt at de tar noe som helst, tilføyer han og vet at mesterskap er mesterskap.

EM i Berlin kommende uke blir intet unntak.

Alt kan skje, lureløp, kvalifiser­ing, disk eller fall, men: Jakob, Filip og Henrik Ingebrigts­en må finne seg i å bli favorittst­emplet, saerlig på 1500 meter, og syns det er helt greit.

Dessuten har de gode muligheter til medalje på 5000 meter.

– Egentlig er det et slags skrekkog drømmescen­ario, tre brødre som er favoritter, tre som kjemper mot hverandre om de samme medaljene, tre som kan misse, påpeker Gjert Ingebrigts­en.

Precamp i Berlin

Team Ingebrigts­en har forlengst inntatt Berlins omegn for å vaere optimalt forberedt til Europamest­erskapet i Tysklands hovedstad.

– Her er fryktelig varmt, det er meldt langt over 30 grader. Guttene er vant til varmen, men nå er det ekstra viktig å vaere her i god tid og akklimatis­ere.

– Mange kommer like før konkurrans­estart. Det kan bli en utfordring, tror treneren.

Brødrene kom til sin precamp i Berlin for én uke siden. De avsluttet seks og syv uker høydetreni­ng i sveitsiske St. Moritz bare avbrutt av mektige prestasjon­er i Tammerfors, Paris, Rabat, Monaco og London.

vant sølv og bronse på 1500 meter og 5000 meter under VM U20 i Finland, den første ikke afrikanske løperen som tok medalje på henholdsvi­s 18 og 24 år.

ble nummer tre og fire på 1500 meter i Monaco 20. juli, sesongens raskeste og mest prestisjef­ylte løp. Begge med sensasjone­lt gode tider, 3.30,01 og 3.31,18.

gjorde comeback på 1500 meter i London to dager etter Monaco og 14 måneder etter sin muskeloper­asjon, han presterte 3.35,61 etter en drepende sisterunde.

– Henrik kommer som ei kule

– Henrik har løftet seg de siste ukene, han kommer som ei kule. Han har aldri vaert bedre trent og har en tålegrense for fart som tilsvarer rundt 3.32,5 på 1500 meter.

– Rett i ryggen på brødrene, og med hans vanvittige konkurrans­einstinkt og erfaring i finaler, vet du aldri. Han kobler inn det intuitive, automatikk­en, forklarer treneren.

Han legger ikke skjul på at eldstemann som viste vei med EMgull i 2012 har vaert frustrert og utålmodig når brødrene har vist seg sterkere på trening.

– Nå er han der, nå kjenner han at han holder følge. Nå bygger han tro på seg selv.

Bygger selvtillit på trening

– All selvtillit kommer av det du presterer på trening, mener Gjert Ingebrigts­en.

– Alt har fungert. De har kjørt hardøkter i Chiavenna (normal høyde over havet) med stort tempo, 36-tallet på 300 meterne, illustrere­r han.

– Filip er veldig oppesen, han flekser til og med bicepsene uten å ha biceps, ler trenerpapp­aen.

løper brødrene kvalifiser­ing 1500 meter.

er det finale 1500 meter.

er det finale 5000 meter. Det betyr at de løper 11, 13 og 14 dager etter at de kom fra høyden. De har erfart at de kan gjøre gode løp én og tre dager etter høydeoppho­ld, men 14 dager skal etter ekspertene­s mening spisse formen enda mer.

Finalen i Diamond League viktig

Gjert Ingebrigts­en bruker litteratur og egen erfaring når brødrene spisser:

– Forskning viser at det tar 10–11 dager før kroppen er stabiliser­t etter høydeoppho­ld. Men det viser seg at det er veldig individuel­t, ulikt fra person til person. Det optimale er kanskje 17–19 dager.

Treneren forteller at Team Ingebrigts­en tar hensyn til avslutning­en av sesongen.

– Sesongen er ikke slutt med EM i Berlin. 30. august er det finale Diamond League i Zürich, det er kanskje vel så viktig for Filip, forklarer Gjert Ingebrigts­en som håper å få med Jakob i den samme finalen.

 ?? FOTO: EGIL Ø. NAERLAND, NTB SCANPIX ?? Humøret er topp i Team Ingebrigts­en, nå er også eldste bror og veiviser Henrik tilbake for fullt etter skade. Det betyr at Filip og Jakob (i sofaen) får enda skarpere konkurrans­e om medaljene i EM.
FOTO: EGIL Ø. NAERLAND, NTB SCANPIX Humøret er topp i Team Ingebrigts­en, nå er også eldste bror og veiviser Henrik tilbake for fullt etter skade. Det betyr at Filip og Jakob (i sofaen) får enda skarpere konkurrans­e om medaljene i EM.
 ?? FOTO: EGIL Ø. NAERLAND, NTB SCANPIX ?? – Vi har verdens beste trener. Jakob og Filip Ingebrigts­en stoler hundre prosent på trenerpapp­a Gjert som har trent brødrene til utrolige resultater. Her etter det vanvittige løpet i Monaco for 14 dager siden.
FOTO: EGIL Ø. NAERLAND, NTB SCANPIX – Vi har verdens beste trener. Jakob og Filip Ingebrigts­en stoler hundre prosent på trenerpapp­a Gjert som har trent brødrene til utrolige resultater. Her etter det vanvittige løpet i Monaco for 14 dager siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway