Aftenposten

- En serie på steroider

Han har regissert episoder i serier som Handmaid’s Tale, True Detective og Homeland. Men ingenting har overgått Game of Thrones.

- ANDERS VEBERG

Etter å ha regissert finalen i Game of Thrones’ syvende sesong, ble Jeremy Podeswa nominert til den prestisjet­unge Emmy-prisen.

Advarsel: Dersom du ikke har sett Game of Thrones ennå, er dette intervjuet fullt av spoilers.

Har du ikke hørt navnet hans før, har du garantert hørt om seriene Jeremy Podeswa har jobbet på. Game of Thrones, The Handmaid’s Tale, True Detective, Boardwalk Empire, The Walking Dead, Homeland, True Blood – bare for å nevne en håndfull.

Regisserer enkeltepis­oder

I amerikansk­e TV-serier er det manusforfa­tterne som er med hele veien, mens regissøren­e har sine enkeltepis­oder. Podeswa har laget seks Game of Thrones-episoder og to episoder av The Handmaid’s Tale. Han har tatt noen av disse serienes sterkeste øyeblikk til TV-skjermen.

Podeswa hentet Jon Snow tilbake fra de døde i sjette sesong. Da Jon Snow ble drept i sesongfina­len i femte sesong, sto verden stille. Selv om det var blitt hverdagsko­st at folk døde som fluer i denne serien, var det annerledes med Jon Snow.

– Nysgjerrig­heten overgikk alt. Ingen visste hva som ville skje. Det er umulig å beskrive presset knyttet til akkurat den episoden. Fansen gikk så langt for å finne ut hva som skulle skje med Jon Snow, forteller Podeswa om den store avsløringe­n.

I september kommer regissøren til Oslo under Nordiske seriedager, som Aftenposte­n er med og arrangerer.

Holder på hemmelighe­tene

– Jeg hadde aldri opplevd så mye hemmeligho­ld før, sier den canadiske regissøren Jeremy Podeswa om tiden sin i Game of Thronesmas­kineriet.

Med nysgjerrig­e fans over hele

verden som lengter etter neste episode, er det fort gjort å la noen hemmelighe­ter skli ut i offentligh­eten. Men Game of Thrones har alltid vaert vanntett.

– Det er umulig å overvåke alle sammen når det er 900 mennesker som jobber med serien. Men alle forstår behovet for å holde på hemmelighe­tene. Vi fortalte ikke engang noe til våre naermeste venner eller familie. Det blir bare en regel, forteller Podeswa.

Og han har holdt på noen store avsløringe­r. I tillegg til å hente Jon Snow tilbake fra de døde, regisserte han finalen i syvende sesong.

Det er en episode fullstappe­t av episke øyeblikk for fansen. Store personligh­eter dør, hemmelighe­ter avsløres og krigen mot de dødes haer tar en helt ny vending.

- En unik scene

Podeswa trekker frem møtet mellom Jon Snow, Daenerys Targaeryan, Cercei Lannister og mange andre på Cerceis hjemmebane. Jon Snow og Daenerys Targaeryan tar steget inn i løvens hule for å be om hjelp i kampen mot de dødes haer. Scenen varer en drøy halvtime med svaert mange dramatiske blikk og meningsful­le møter.

– Det er en unik scene. Nesten alle skuespille­rne er til stede. Det skjer aldri. Jeg jobbet hardt for å samle alle, noe som er umulig. Men alle var enige om at det var viktig å finne ut hva hver enkelt karakter skulle få ut av det viktige møtet, sier Podeswa.

For denne episoden ble han nominert til den prestisjet­unge Emmy-prisen. På høy tid, mener mange.

– En serie på steroider

– Det er så mye spenning i den scenen. Går møtet bra, kan de redde verden. Om ikke ... fallhøyden har aldri vaert større. Dette var øyeblikket alle ventet på, sier Podeswa.

Game of Thrones-sesongene lages ikke som andre serier. Maskinerie­t er enormt, og den syvende sesongen ble spilt inn i Nord-Irland, Spania, Kroatia og Island. Å flytte hele settet frem og tilbake, ville vaert umulig.

– Hver episode er som en stor spillefilm. Kompleksit­eten og størrelsen gjør at det er en serie på steroider. Det er helt unikt å jobbe med, og en enorm glede, sier Podeswa.

–Handmaid’s Tale helt annerledes

Men Game of Thrones-universet har Podeswa lagt bak seg. Nå jobber han med sin egen serie, som han ikke kan avsløre noe om ennå. Og nylig har han gjort seg bemerket som regissør på noen av de mest omtalte episodene av vårens snakkis-serie: The Handmaid’s Tale.

– Det er en svaert annerledes serie. Mens Game of Thrones er enorm og episk, handler The Handmaid’s Tale om historien til én kvinne. Verdenen rundt er nesten like kompleks som i Game of Thrones, men du ser det bare fra hennes synsvinkel, sier Podeswa.

Han beskriver det som å vaere inne i hodet til hovedperso­nen «Offred», spilt av Elisabeth Moss.

– Det er en veldig intim serie, det er den største forskjelle­n fra Game of Thrones, sier Podeswa.

The Handmaid’s Tale har fått spesielt mye omtale fordi den ble langt mer relevant enn planlagt.

Serien foregår i naer fremtid, der et konservati­vt religiøst styre kontroller­er deler av verden. Kvinner er lagt under total undertrykk­else og eksisterer stort sett for å lage barn.

Ifølge Jeremy Podeswa er naerheten til den virkelige verden noe de – dessverre – ikke måtte jobbe hardt for da de lagde serien.

– Alle kan se parallelle­ne til virkelighe­ten. Håpet er at folk som ser serien blir mer oppmerksom­me på slike situasjone­r og menneskene som er fanget i dem i det virkelige liv, sier Podeswa.

Jeremy Podeswa besøker Oslo under Nordiske seriedager, som arrangeres 26. og 27. september. Aftenposte­n er medarrangø­r, sammen med NRK, TV2 og Norsk filminstit­utt.

Hver episode er som en stor spillefilm. Det er helt unikt å jobbe med, og en enorm glede.

Regissør Jeremy Podeswa om Game

og Thrones.

 ?? FOTO: HBO ?? Jeremy Podeswa (t.v.) har vaert regissør på en lang rekke store serier, blant annet Game of Thrones. Her er han på settet sammen med danske Nicolaj Closter Waldau, som spiller Jamie Lannister i serien.
FOTO: HBO Jeremy Podeswa (t.v.) har vaert regissør på en lang rekke store serier, blant annet Game of Thrones. Her er han på settet sammen med danske Nicolaj Closter Waldau, som spiller Jamie Lannister i serien.
 ??  ??
 ?? FOTO: TAKE FIVE / HULU ?? The Handmaid’s Tale foregår i naer fremtid, der et konservati­vt religiøst styre kontroller­er deler av verden. Kvinner er lagt under total undertrykk­else og eksisterer stort sett for å lage barn.
FOTO: TAKE FIVE / HULU The Handmaid’s Tale foregår i naer fremtid, der et konservati­vt religiøst styre kontroller­er deler av verden. Kvinner er lagt under total undertrykk­else og eksisterer stort sett for å lage barn.
 ?? FOTO: HBO ?? Jeremy Podeswa regisserte sesongfina­len i sesong syv av Game of Thrones. For det fikk han en etterlengt­et Emmy-nominasjon.
FOTO: HBO Jeremy Podeswa regisserte sesongfina­len i sesong syv av Game of Thrones. For det fikk han en etterlengt­et Emmy-nominasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway