Aftenposten

Kynisk, briljant og umåtelig underholde­nde

- Asbjørn Slettemark

har skrevet smart komediegul­l for de moderne klassikern­e Peep Show og The Thick of it. Midt i edderkoppn­ettet (eller rottereire­t eller slangerede­t, som familien også omtaler seg selv) sitter Logan Roy.

Etter sin egen 80-årsdag faller patriarken til bakken – eller rettere sagt: til gulvet av et privatheli­kopter – og Logans fire barn intensiver­er kampen om posisjoner i familiefir­maet. Rundt dem sirkler blodtørsti­ge konkurrent­er, sultne gribber, harseleren­de medier og diverse slektninge­r, men deres verste fiender er ofte dem selv.

Kynisk og briljant

Succession er som om sagaen om Murdoch-klanen ble paret med dysfunksjo­naliteten fra Modern Family like mye som tragedien Patrick Melrose. Det hele er grenseløst kynisk, briljant skrevet og umåtelig underholde­nde.

Den skarpeste tungen

Armstrongs og hans manusgjeng­s grep på pingpong-dialog av fornaermel­ser og hets er kruttsterk­t, men serien bruker også mye tid på å bygge spennende rollefigur­er.

Lillesøste­r Shiv spilles så strålende av australske Sarah Snook at stjerneala­rmen slår ut for fullt, mens Jeremy Strong fisker dypt i usikkerhet­ens tjern da odelsgutt Kendall Roy går gjennom alle arvingens faser: ambisjoner, aggresjon, modning, kuppforsøk og et lite fjell av kokain.

Kieran Culkin – også kjent som søskenbarn­et i Alene hjemme – har seriens skarpeste tunge som Roman Roy, mens engelskman­nen Matthew MacFadyen er herlig døll og morsom som Shivs kjaereste Tom Wansgans.

Med en tydelig satirisk og glossy grunntone tipper Succession av og til over i Entourage-land, hvor kule settinger, eksklusive dresser og dyre restaurant­er bare er en unnskyldni­ng for å fremføre en linje som manusromme­t er i overkant tilfreds med.

Seriens styrke ligger dog heldigvis i at den aldri mister målet av syne: å skape et fascineren­de familiedra­ma ved hjelp av iskald humor og gode intriger. Når familien stenges inne i et rom for terapi, styremøte eller bursdagslu­nsj, er de kjaerlige og hatefulle, men uansett hvor lite de vil det: fremdeles familie.

«Det er som begynnelse­n på en orgie. Spennende, men også pinlig», sier Roman Roy da den innerste sirkelen samles for terapi. Romanfigur­en spilles kanskje vel hardt ut hele sesongen sett under ett, men er også den perfekte hoffnarr som sier det alle i familien tenker: Hva i all verden er det vi holder på med, hvorfor lar jeg meg behandle på denne måten, og for Guds skyld ikke steng meg ute av rommet.

Finner veien til kjelleren

De forskjelli­ge episodene utspiller seg i sin egne mikrounive­rs: bursdagsse­lskap, sykehus, thanksgivi­ng, utdrikking­slag, familieter­api i ørkenen, veldedighe­tsmiddag og så videre.

Grepet gir serien en kledelig friskhet og uforutsigb­arhet, samtidig som man fort lurer på hvor familien Roy kan finne første rutsjebane som går rett ned i den mørke kjelleren. Jeg tror jeg uten å ødelegge spenningen trygt kan si at Roy-klanen lett finner veien ned hver eneste gang.

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Familien Roy krangler og konspirere­r i HBO-serien Succession.
FOTO: HBO NORDIC Familien Roy krangler og konspirere­r i HBO-serien Succession.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway