Aftenposten

Stor økning i antall cruiseskip til Oslo neste år

-

Oslo Havn venter en økning på 20 prosent i besøkende cruiseturi­ster i 2019. Veksten kommer samme år som Oslo er Europas miljøhoved­stad.

– Oslo skal igjen opp i «elitedivis­jonen» av norske cruisedest­inasjoner, og det skal vi oppnå gjennom et langsiktig og målrettet samarbeid blant annet med Visit Oslo, sier Oslo Havns direktør Ingvar M. Mathisen til Dagens Naeringsli­v.

Totalt 240.000 passasjere­r

Ifølge Mathisen har Oslo Havn mottatt bookinger av cruiseskip med totalt 240.000 passasjere­r for 2019. Det er en vekst på 20 prosent sammenlign­et med i år.

– Året etter har vi allerede mottatt bookinger av 200.000 passasjere­r, og basert på tidligere år kan vi forvente ytterliger­e bookinger ut dette året. Et forsiktig anslag for 2020 er derfor 275.000 passasjere­r, sier Mathisen.

Store utslipp

Utslippene av CO₂ fra den internasjo­nale cruisenaer­ingen utgjør omtrent 3 prosent av Norges årlige utslipp fra innenlands­transport. Oppgangen i antall cruiseturi­ster til Oslo kommer etter flere år med nedgang, og i et år der Norges hovedstad også er Europas miljøhoved­stad.

Ønsker ikke forbud

Oslo ble tildelt statusen på bakgrunn av blant annet byens klimapolit­ikk, luftkvalit­et og initiativ til grønn innovasjon. Byrådet ønsker imidlertid ikke å innføre noe forbud mot de forurensen­de cruiseskip­ene.

– Forbud er ikke en aktuell problemsti­lling nå. Vi skal få på plass landsstrøm, som vil kutte utslippene drastisk og redusere miljøavtry­kket. Om tiden viser at det ikke er nok for å oppfylle klimapolit­ikken vi er forpliktet til, må vi selvsagt se på nye tiltak, sier nestleder Pål Thygesen i Oslo MDG til Aftenposte­n. (NTB)

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Regal Princess hadde med seg 3600 passasjere­r til Oslo i slutten av juli. For neste år har Oslo Havn mottatt bookinger av cruiseskip med i alt 240.000 passasjere­r.
FOTO: MORTEN UGLUM Regal Princess hadde med seg 3600 passasjere­r til Oslo i slutten av juli. For neste år har Oslo Havn mottatt bookinger av cruiseskip med i alt 240.000 passasjere­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway