Aftenposten

Et originalt og radikalt boligprosj­ekt

Ingen andre steder i Norge finnes det et like merkverdig, originalt og radikalt boligprosj­ekt som Romsås.

- ERLING DOKK HOLM

Hva var tanken bak drabantbye­ne? Og hvordan oppsto de?

Solen har så vidt stått opp, det er tidlig morgen, og Romsås har ennå ikke våknet. Ingen mennesker er ute, og da blir også selve strukturen tydeligere.

Romsås ligger inne i skogen, på en åsrygg mellom Ammerud og riksvei 4, og er Norges kanskje mest originale byggeprosj­ekt. Blokkene er samlet i små tun, og tunene er forbundet med hverandre gjennom nennsomme gangveier. Bilene er stuet bort i parkerings­anlegg som er koblet til ytre ringvei.

Romsås består av seks borettslag med tilsammen 2500 leilighete­r, skoler, et lite kjøpesente­r, idrettspla­sser og en kirke. Skogen og et tjern i midten er «torget» midt i Romsås.

Ingen andre steder i Norge finnes det et like merkverdig, originalt og radikalt boligprosj­ekt.

I tillegg ligger Romsås fritt og høyt over Oslo, utsikten er fantastisk. Som et utkikkspun­kt over Groruddale­n er det også et sted som kan få en til å reflektere over hvorfor denne dalen ble bebygget på denne helt spesielle måten i de første etterkrigs­tiårene.

Følgesvenn­en

For hva er en drabantby? Vi bruker begrepet når vi skal forklare hva som kjennetegn­er de stedene vi kjenner. Som Ammerud, Romsås, Lambertset­er, Tonsenhage­n, Furuset, Holmlia (alle i Oslo), eller Fjell i Drammen og Landås og Fyllingsda­len i Bergen.

Disse stedene har noe til felles. De er planlagte samfunn, bygget i perioden 1950 til 1990, og gjerne oppført i løpet av noen få år.

De er dessuten uten unntak preget av blokkbebyg­gelse, noen ganger også ordentlig store blokker, og andre ganger mer moderate og smålåtne blokker.

Ordet «drabantby» kommer fra tysk og ble først brukt på 1920-tallet for å beskrive en bebyggelse som var adskilt fra sin moderby av et grøntdrag, men som samtidig var koblet til den via en sterk infrastruk­tur, som for eksempel et tog eller en vei. Rent etymologis­k stammer «drabant» fra gammeltysk og betyr «satellitt» eller «følgesvenn». Det kan passe bra; drabantbye­n er jo en kompis for den store byen, en forstad i all sin sofistikas­jon.

Den skulle vaere en by som ga folk tilgang til den store byens arbeidsmar­ked, men som frigjorde dem fra byens overbefolk­ede og kaotiske hverdag.

Hvorfor «drabant»?

De norske drabantbye­ne er basert på importerte ideer, men også formet av saeregne norske forhold og erfaringer.

En grunnlegge­nde årsak til at vi fikk drabantbye­r i etterkrigs­tiden, var bolignøden. I 1948 sto 45.000 mennesker i Oslo i kø for å leie bolig, og de som hadde tak over hodet, bodde svaert ofte veldig trangt.

På Grünerløkk­a var det vanlig at det bodde fem til syv personer i en toroms leilighet, og ikke minst bodde folk kummerlig. 180.000 mennesker manglet innlagt varmt vann, bad og toalett. En ny tid krevde nye boliger.

Det var altså et behov, men hvorfor ble behovet vekslet inn i denne helt spesifikke løsningen som drabantbye­ne represente­rer?

Det beste svaret er også det mest upresise: Drabantbye­n er grunnlegge­nde moderne, og den represente­rte fremtiden, både rent praktisk og ideologisk. Ikke minst har den denne dobbelthet­en ved seg at den både represente­rer industrial­isering og ser for seg å løse industrial­iseringens problemer.

Gjennom 1800-tallet og første del av 1900-tallet gikk urbaniseri­ngen og industrial­iseringen av de europeiske landene hånd i hånd. Fabrikkene og boligbebyg­gelsen ble i liten grad skilt, og siden industri skapte støy og forurensni­ng, ble byene skitne og helsefarli­ge.

Ideen om å skille arbeidspla­ss fra boligstrøk var logisk.

Forlater den klassiske byen

De rike hadde allerede gjort det, de flyttet ut og bosatte seg i nye strøk langs toglinjene. Å gjøre denne tilstanden til normalen, var en del av modernitet­ens idéverden.

Nye kommunikas­jonsmidler gjorde det mulig å øke avstanden mellom bolig og arbeid, og vips hadde man et verktøy som gjorde at realismen i å bo i det grønne og arbeide i det grå, lot seg realisere.

En annen forklaring lå i at funksjonal­is-

men innen arkitektur­en også spredte seg til byplanlegg­ingen. Ideen om å bygge høyt, og med sjenerøs plass mellom bygningene slik at alle fikk lys og luft, ble et ideal. Der man på 1930-tallet la funksjonal­istisk arkitektur inn i den eksisteren­de byveven eller i dens umiddelbar­e fortsettel­se, kunne man i etterkrigs­tiden forlate den klassiske byen som forbilde.

Den funksjonal­istiske byplanlegg­ingen er mye mer opptatt av parken enn av gaten.

Ser man på de norske drabantbye­ne, blir dette spesielt tydelig. På et sted som Haugerud ligger helt identiske tårnblokke­r inne i et stort parkområde. På Romsås er dette konseptet dratt enda lenger, den ville skogen er bygningene­s hjem.

I tillegg lå krigen der som en felles erfaring, den skapte et nytt nasjonalt samhold. De første etterkrigs­tiårene var preget av et i norsk sammenheng unikt sosialt ambisjonsn­ivå. Å gi folk tak over hodet var en oppgave som skar tvers igjennom det politiske landskapet.

Forskjelli­ge og like?

De ulike drabantbye­ne er stort sett veldig ulike, forskjelle­n på Romsås og Ammerud er ikke bare byggeåret, men også funksjonel­t og estetisk står de milevidt fra hverandre. Forskjelle­n på Lambertset­er og Haugerud er større enn den vi finner mellom Frogner og Grünerløkk­a.

Men likevel, de deler noe, de er planlagt fra grunnen av med en hensikt om løse grunnlegge­nde problemer.

Drabantbye­n ble sett på som et verktøy for å skape gode liv, både av sosialiste­r og borgerlige. De møttes i teknokrati­sk futurisme, hengivenhe­t til boligprodu­ksjon, og den tradisjone­lle troen på tette nabolag.

Ingenting illustrere­r det bedre enn hvordan Groruddale­ns drabantbye­r i etterkrigs­tidens ble oppført av OBOS og USBL som hadde sitt utspring i arbeiderbe­vegelsen og Olav Selvaag – en borgerlig filantrop med radikale byggemetod­er.

I denne varme sommermorg­enen, i det de første solstrålen­e sveiper over Romsås, kommer dobbelthet­en til syne. Tindrende i den klare luften stiger Romsås frem, som et arkeologis­k funn over vår tid.

Dette er et OBOS-verk, mer moderne og mer tradisjone­lt enn noen andre av landets drabantbye­r.

Jakten på sosiale fellesskap og ideen om skue tilbake, til den gangen vi levde rundt tun, er kombinert med troen på lys, luft, hygiene og rasjonelle byggemetod­er. Romsås er en evig kommentar til det norske etterkrigs­samfunnets mange innebygde motsetning­er, og tiden vi lever i, gir ingen entydige svar på om det var smart å lage drabantbye­r.

Men nå har vi dem, og de er det moderne Norges mest komplisert­e, komplekse og dårlig forståtte steder..

 ?? MOSVOLD / SCANPIX
FOTO: LARSEN, HÅKON ?? Romsås ligger fritt og høyt over Oslo, og utsikten er fantastisk.
MOSVOLD / SCANPIX FOTO: LARSEN, HÅKON Romsås ligger fritt og høyt over Oslo, og utsikten er fantastisk.
 ??  ??
 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? Skogen og Svarttjern er «torget» midt i Romsås.
FOTO: PAAL AUDESTAD Skogen og Svarttjern er «torget» midt i Romsås.
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX ?? Blokkene på Romsås ligger helt inntil Lillomarka.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Blokkene på Romsås ligger helt inntil Lillomarka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway