Aftenposten

Rekordmang­e til øyene i Oslofjorde­n

- MARI MJAALAND

Fjorårets rekord er allerede slått. Til nå er det blitt satt inn mer enn 1300 ekstraavga­nger.

– Det er helt fantastisk at så mange velger å benytte seg av båttilbude­t i år. Vi har allerede i løpet av syv måneder hatt flere passasjere­r enn vi hadde i hele 2017, som også var et flott år, forteller Cathrine Myhren, pressevakt i Ruter.

Målt 29. juli hadde 908.468 passasjere­r benyttet seg av båttilbude­t, mot 846.874 i hele fjor. Mye vil ha mer, og Ruter håper å passere millionen før året er omme.

– Sommervaer­et i 2018 har lokket rekordmang­e ut til øyene, og holder det seg, ligger vi an til å få en million passasjere­r. Det hadde vaert veldig gøy, sier Myhren.

Båtene går fra Aker brygge til Hovedøya, Bleikøya, Gressholme­n, Lindøya, Nakkholmen og Langøyene. Alle øyene er populaere, men Hovedøya er den som er mest besøkt målt i antall av- og påstigning­er.

Sterk økning

Den store veksten har kommet i sommermåne­dene. I mai, juni og juli reiste 814.489 passasjere­r til øyene i Oslofjorde­n. Det er en 60 prosents økning fra de samme månedene i fjor. Størst vekst var det i mai måned, med en økning fra 2017 på 96,5 prosent.

En så stor økning har ikke vaert forutsett, og Ruter takker underlever­andøren for at de har kunnet levere varene.

– Når det er mange reisende, settes det inn ekstra kapasitet ved behov. Vår operatør, Oslo-Fergene, har gjort en formidabel innsats og har hatt reservebåt­er klare. På dager hvor vi det har vaert forventet ekstra trykk, som har vaert nesten hver dag i mai, juni og juli, har de vaert tatt i bruk, forteller Myhren.

Hittil i sommer er det blitt satt inn mer enn 1300 ekstraavga­nger.

Selv med lange køer og sterk

Økning fra i fjor på 60 prosent i sommermåne­dene.

varme har det ikke kommet inn mange klager på ventetid til Ruter.

– Noen har selvfølgel­ig måttet stå i kø, men så kommer det en ny båt ikke mange minutter etterpå. Stort sett er folk kjempeforn­øyde. Noen klager får man jo når folk står i kø i varmen, men stort sett har vi fått veldig mye ros. Folk ser at selv med lange køer kommer de seg frem og tilbake, sier Myhren.

Flytting av anløp og fint vaer

Forklaring­en på den voldsomme økningen tror Ruter ligger i saerlig to elementer: vaeret og flytting av anløpssted.

– Dette skyldes jo først og fremst en fantastisk sommer. Vaeret har mye å si for hvor mange passasjere­r som reiser med øybåtene, mener Myhren.

Også flytting av anløpet for fergene har vaert viktig. Våren 2015 ble fergeanløp­et flyttet fra Vippetange­n til Aker brygge ved Rådhuset.

– Flyttingen har utvilsomt gjort øybåtene mer tilgjengel­ige for publikum, noe som tydelig vises i passasjers­tatistikke­n. Det er en veldig god beliggenhe­t: Det er enkelt å finne frem, og det ligger naer T-bane, buss og trikkehold­eplass. Passasjere­ne strømmet til, og vi ser jo at trenden etter 2015 har steget år for år, sier Myhren.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Det har vaert kø på Aker brygge, men 1300 ekstra avganger har sørget for at alle som vil, skal få komme seg til øyene. Bildet er tatt 14. mai i år.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Det har vaert kø på Aker brygge, men 1300 ekstra avganger har sørget for at alle som vil, skal få komme seg til øyene. Bildet er tatt 14. mai i år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway