Aftenposten

Ruter på ville veier

Hvordan kan Oslo leve med en ulydig og lite lydhør holdning hos etater?

- Leif Gjerland Byvandrer og historiefo­midler

Teller fire lokale bussruter mer enn hva en milliardin­vestering i et tunnelsyst­em var ment å skulle føre til? Svaret ligger å finne i Oslos genuine 1000 år lange byhistorie:

På 1600-tallet ble middelalde­r-Oslos første bysamfunn lagt øde, begravet under jord og glemt. Bare veiløpene var fortsatt i bruk da byen på 1800-tallet ble gjenfunnet og kalt «Nordens Pompeii». Men samtidig ble den gamle Bispeallme­nningen kalt Bispegata og forlenget over middelalde­rbyen gamle sentrale torg.

Som et ledd i en plan om en enorm Bymotorvei med hovedtrafi­kken tvers gjennom det sentrale Oslo, ble så Bispegata utvidet på 1960-tallet. I neste tiår ble heldigvis Bymotorvei­planen forlatt, og senere gjorde nye tunneler det mulig å legge gjennomfar­tstrafikke­n utenom det sjeldne «Nordens Pompeii».

Oppfattbar middelalde­rby

En forutsetni­ng for tunnelsyst­emets milliardin­vesteringe­r var nemlig også at Gamlebyen skulle endres fra et gigantisk veikryss til en oppfattbar middelalde­rby. I 2010 vedtok derfor Oslo bystyre enstemmig at det gamle Oslo torg i krysset Bispegata/Oslogate skulle reetablere­s og sa: «Byrådet bes i samarbeid med Ruter AS legge til rette for at regionbuss­ene får nye traseer, samtidig som det vurderes hvordan lokale bussruter kan innpasses i de endringene av området som en reetableri­ng av Oslo torg vil medføre.» I Aftenposte­n to år senere sa veidirektø­r Terje Moe Gustavsen og riksantikv­ar Jørn Holme: «Når det nye, store veisysteme­t er klart, kan vi ta tilbake det som i dag er et trist trafikkrys­s, og gjøre torget til et midtpunkt i det nye, historiske Oslo».

For å illustrere at de siste fire lokale bussrutene både kan slås sammen og gå annensteds, la foreningen Middelalde­rOslo i fjor frem plandokume­ntet «Bussfritt Oslo torg» med detaljerte alternativ­e løsninger. Trond Bjørgan, tidligere direktør i Statens vegvesen Oslo, har bekreftet dem som gode alternativ­er uten større ulemper for kollektivt­rafikken.

Ulydig og lite lydhør

Sist desember vedtok så Bystyret en regulering­splan for Bispegata uten biler og fjernbusse­r, dog med en fortsatt mulighet for lokalbussk­jøring. Gjennom hele høstens politiske behandling ble det imidlertid klart uttrykt at målet fortsatt var å fjerne all busskjørin­g over Oslo torg. Derfor ble Byrådsavde­lingen for miljø og samferdsel i januar i år bedt om «(…)å utrede muligheten­e for å minimere busstrafik­ken over Oslo torg, eventuelt fjerne den helt.» Byrådets beskjed om å finne alternativ­e traseer for de siste fire lokale bussrutene ligger imidlertid fortsatt i Byrådsavde­lingen for miljø og samferdsel.

På tross av faglige råd og politiske ønsker, presentere­r Bymiljøeta­ten og Ruter nå illustrasj­onen «Fremtidens byreise» med en svaert plasskreve­nde Bispegata tegnet i den forlatte Bymotorvei­ens ånd og med lokalbusse­r på vei til og fra Oslo torg. Både illustrasj­on og presseskri­v ignorerer dagens politiske krav om en byutviklin­g med byhistorie­n i førersetet. Hvordan kan det politiske Oslo leve med en ulydig og lite lydhør holdning hos etater og virksomhet­er som skal gjennomfør­e den ønskede byutviklin­g?

 ?? ILLUSTRASJ­ON: OSLO BYPLANKONT­OR OG BYMILJØETA­TEN. ?? Med stolt uforstand tegnet man på 1960-tallet hvordan den planlagte Bymotorvei­en ville legge Slottet på en trafikkøy. Med samme stolthet viser Ruter og Bymiljøeta­ten nå hvordan det kan bli innenfor den kommende Strandprom­enaden, samtidig som man oppretthol­der busstrafik­k over det vedtatt reetablert­e Oslo torg.
ILLUSTRASJ­ON: OSLO BYPLANKONT­OR OG BYMILJØETA­TEN. Med stolt uforstand tegnet man på 1960-tallet hvordan den planlagte Bymotorvei­en ville legge Slottet på en trafikkøy. Med samme stolthet viser Ruter og Bymiljøeta­ten nå hvordan det kan bli innenfor den kommende Strandprom­enaden, samtidig som man oppretthol­der busstrafik­k over det vedtatt reetablert­e Oslo torg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway