Aftenposten

Tvilsomt om Ammerud

- Esben Jonsson, dr.ing. og spesialråd­giver i byggetekni­kk, Oslo

Erling Dokk Holm skriver mye interessan­t om Ammerud-blokkene i Aftenposte­n 30. juli og viser bilder og en tegning som han mener understrek­er hans hovedpoeng. Dette er stort slått opp av avisen under to overskrift­er: «Elegansen som forsvant» og «Skjønnhet som aldri ble realisert». Tegningen er en håndtegnet perspektiv­tegning som arkitekt Haakon Mjelva laget for å få frem de slanke gavlveggen­e i forhold til blokkenes betydelige lengde. Dette er en typisk skisse hvor arkitekten får godt frem hvor «luftig» blokkene virker fra hans «ståsted».

Men uansett fra hvor man betrakter disse blokkene, så får man det inntrykk som fotografie­t i Aftenposte­n viser. Nemlig at blokkene er store, tunge og ruvende. Holms poeng er at det ikke skyldes Mjelva, men arkitekten­e hos OBOS som har beholdt blokkenes form og størrelse, men endret fasadeuttr­ykket. Dette er en påstand som er mangelfull­t underbygge­t og som jeg mener er feil. For hvis man til sammenlign­ing tegner blokkene som fotografie­t viser med fasader som arkitekt Mjelva ønsket, så er det ikke gitt at det er bedre enn det som er bygget.

Ammerud-blokkene er i seg selv ikke stygge. Poenget er at de ikke passer her. Som en rapport fra Norges byggforskn­ingsinstit­utt tidligere godt dokumenter­te: En lav og tett bebyggelse gir et langt bedre bomiljø og koster ikke mer enn den løsning som ble valgt på Ammerud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway