Aftenposten

Den ukyndiges tilsvar

-

Mats Liland og Geir Andersland hevder at min beskrivels­e av barnekonve­nsjonen fremstår som «lite kyndig». Nå skrev jeg tross alt doktorgrad om konvensjon­en.

Det var ingen grundig analyse av ordlyden i konvensjon­en, men det er ikke nødvendig fordi ordlyden alene ikke kan legges til grunn, uten å ta med konteksten. Omskjaerin­g blir ikke et folkeretts­lig lovbrudd bare fordi noen leser det slik.

Saken er at Liland og Andersland tapte saken i 2014, da Stortinget vedtok Lov om rituell omskjaerin­g av gutter. Loven ble vedtatt etter en grundig vurdering av de helsemessi­ge, nasjonalre­ttslige og folkeretts­lige sidene. Liland og Andersland kan vaere uenig, men hvor er den internasjo­nale støtten? Ingen stater eller konvensjon­sorganer tolker folkerette­n slik de gjør. Det er altså ikke bare Stortinget og regjeringe­n som tar feil, men alle andre stater i verden.

Liland og Andersland sier at et flertall ønsker en aldersgren­se. Menneskere­ttighetene er der nettopp for å gi minoritete­r en minimumsbe­skyttelse mot flertallet­s makt. Foreldres rett til å bestemme hva som er best for sine barn, i tråd med egen overbevisn­ing, er en grunnlegge­nde rettighet.

Å si at den historiske konteksten er viktig, er ikke å si at noen er «jødehatere». Det handler om hvordan man bør tolke konvensjon­en. Når den juridiske konteksten er så tynn, må man ty til den historiske konteksten (Wien-konvensjon­en om traktatret­t, art. 32).

Hadi Strømmen Lile

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway