Aftenposten

Strenge straffer er bidrag i krigen mot narkotika

-

I Aftenposte­n (28. juli) kritiserer Dag Endal undertegne­de og mener jeg har en virkelighe­tsfjern tilnaermin­g til norsk narkotikap­olitikk. Selv om innlegget ikke adresserer min hovedkriti­kk (forbudspol­itikken) og preges av lite respekt, vil jeg gjerne få gi uttrykk for respekt for det forebyggen­de arbeidet blant barn og unge som han og mange andre gjør.

Dette arbeidet er ingen er imot. Det vi diskuterer, er om Norge skal videreføre forbudslin­jen i narkotikap­olitikken, eller om det finnes bedre metoder for å begrense de sosiale konsekvens­ene. For en naermere omtale både av problemene i Norge og mulige løsninger viser jeg til Civitanota­t 1/2015: Narkotikap­olitikken: Behov for nye ideer og bedre løsninger.

Endal misliker begrepet «krigen mot narkotika» og omtaler det som et «retorisk triks». Men dette er en vanlig måte å omtale forbudspol­itikken på, samt at våre strenge straffer for narkotikaf­orbrytelse­r nettopp kan ses på som et norsk bidrag i krigen mot narkotika. Et eksempel på hvordan denne krigen er relevant i Norge, er fremvekste­n av gjenger som Young Bloods. Ved å avvikle forbudet kan vi redusere pengestrøm­mene til organisert kriminalit­et, regulere pris, tilgjengel­ighet og aldersgren­ser. Samtidig kan vi spare milliarder i politi- og domstolsre­ssurser, mens inntektene kommer staten til gode. Det vil kunne gi enda mer penger til sosiale formål og det forebyggen­de arbeidet som Endal er opptatt av. Eirik Røkke rådgiver, Civita

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway