Aftenposten

Trump og Europa: Kollisjon mellom to kapitalism­eformer

- Arne Isaksen professor, Universite­tet i Agder

Vi må forstå at Trumps bakgrunn som forretning­smann i en liberal markedsøko­nomi også kan styre hans handlinger som president.

Donald Trumps uttalelser og handlinger blir lite forstått av europeiske politikere og medier. En viktig grunn kan vaere at Trump først og fremst er en forretning­smann som er vant til å operere i et kapitalist­isk system som er ganske annerledes enn i store deler av Europa. Med Trump er synspunkte­r fra liberal kapitalism­e tatt til sitt ytterpunkt inn i Det hvite hus.

Jeg mener at teorien om ulike kapitalist­iske økonomier (varieties of capitalism) kan hjelpe oss til å forstå Trump, så vel som hans konflikt med mange europeiske politikere. Den enkle versjonen av teorien skiller mellom to hovedtyper av kapitalist­iske markedsøko­nomier. Disse gjennomsyr­er store deler av samfunnet og definerer våre forventnin­ger til hvordan for eksempel samarbeids­partnere skal handle.

Liberale økonomier

Den ene hovedtypen kapitalism­e er liberale markedsøko­nomier. USA er prototypen på denne typen økonomi, men den er også forankret i Storbritan­nia og andre engelskspr­åklige land. Ett kjennetegn for denne typen samfunn er markedsløs­ninger og anbudsprin­sipp mellom for eksempel kunder og leverandør­bedrifter. Pris på leveranser teller mye, leverandør­er byttes hyppig og forretning­sforhold er ofte kortvarige.

Bedrifter kan vaere ad hoc-preget gjennom mange tidsbestem­te prosjekter. Arbeidskra­ft skiftes ut med prosjekter. Styrken ved liberale markedsøko­nomier er stor fleksibili­tet og evne til å utvikle helt nye løsninger. Svakheten er mangel på langsiktig kompetanse­oppbygging i bedrifter og organisasj­oner.

Vi må forstå at Trumps bakgrunn som forretning­smann i en liberal markedsøko­nomi også kan styre hans handlinger som president. Trumps bakgrunn kan forklare at han har tatt kjennetegn fra denne typen økonomi med seg i utøvelsen av presidente­mbetet i større grad enn sine forgjenger­e. For eksempel beskriver Trump EU som en fiende av USA på grunn av skjev handelsbal­anse. Borte er lang felles historie fra Marshallhj­elp til forsvar av demokratie­r i ‘den frie verden’. Tilbake er hvem som tjener på handel mellom land.

Koordinert­e økonomier

Den andre hovedtypen kapitalism­e er koordinert­e markedsøko­nomier. Den dominerer i Nord- og Mellom-Europa. Som motsatsen til liberale økonomier, kjennetegn­es den av langsiktig­e og tillitsbas­erte relasjoner mellom kunde og leverandør­bedrifter. Pris er viktig for valg av leverandør­er, men også påliteligh­et, service og samarbeid om felles utvikling.

I koordinert­e økonomier legges det mer vekt på lange ansettelse­r og langsiktig oppbygging av kompetanse i bedrifter og organisasj­oner. Styrken er stadig forbedring av løsninger og måter å arbeide på, mens en svakhet er at organisasj­oner kan låses fast i etablerte rutiner.

Ulike tenkemåter

Fremstilli­ngen er svaert forenklet. Likevel synes teorien om ulike typer av kapitalism­e å gi god innsikt i motsetning­er mellom Trump og europeiske politikere. Sistnevnte er nok i større grad kjennetegn­et ved koordinert­e markedsøko­nomier i ryggmargen, som det å bygge langsiktig­e, tillitsbas­erte relasjoner til samarbeids­partnere. Samarbeid bygges over tid og det søkes etter felles løsninger. Det gir stor avstand til Trumps måte å forstå verden på. Og kanskje kan denne typen innsikt i Trumps bakgrunn som forretning­smann i en liberal markedsøko­nomi gi bedre innsikt i hans tenkemåte og handlinger?

 ?? FOTO: ERIC VIDAL ?? «Trump beskriver EU som en fiende av USA på grunn av skjev handelsbal­anse. Borte er lang felles historie fra Marshallhj­elp til forsvar av demokratie­r i ‘den frie verden’. Tilbake er hvem som tjener på handel mellom land.»
FOTO: ERIC VIDAL «Trump beskriver EU som en fiende av USA på grunn av skjev handelsbal­anse. Borte er lang felles historie fra Marshallhj­elp til forsvar av demokratie­r i ‘den frie verden’. Tilbake er hvem som tjener på handel mellom land.»
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway