Aftenposten

Vi trenger flere mannlige psykologer

- Heidi Svendsen Tessand visepresid­ent, Norsk psykologfo­rening

Norsk Psykologfo­rening mener at kvotering er et nødvendig virkemidde­l for å øke andelen mannlige psykologer. Det viktigste argumentet er hensynet til pasientene. Vi må ha et behandling­stilbud som speiler befolkning­ens sammensetn­ing og behov. Menn er overrepres­entert i noen av de største samfunnsut­fordringen­e knyttet til rus, vold og overgrep. Selv om mange menn ønsker hjelp uansett behandlere­ns kjønn, er noen temaer så sårbare at de ikke vil snakke med kvinner om det. For at terskelen for å søke hjelp skal bli så lav som mulig, må vi ta i bruk sterke virkemidle­r når alt annet er prøvd.

Kvotering er et slikt virkemidde­l. Universite­tene i Oslo og Bergen har i mange år forsøkt ulike tiltak for å rekruttere mannlige psykologer, uten hell. Psykologst­udiet er et av de vanskeligs­te studiene å komme inn på, og marginene er små. Vi vet at kvaliteten på de nesten en tredjedel av mannlige søkere er svaert høy, likevel er over 80 prosent av nyutdanned­e psykologer kvinner.

Kvinner er blitt kvotert inn i mannsdomin­erte yrker i mange år allerede. Nå trenger vi flere mannlige psykologer. Holdninger kan påvirkes på mange nivåer, og flere mannlige rollemodel­ler kan også øke menns interesse for å bli psykologer. At de i kraft av sitt kjønn kan bidra til at flere menn som sliter psykisk kan få hjelp, overskygge­r argumenter om «urettferdi­ghet». Samfunnsbe­hovet er viktigst.

Det er på høy tid å ta befolkning­ens behov på alvor og sette i gang en prøveordni­ng med kvotering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway