Aftenposten

Harald Flor

-

Det var med sorg vi mottok meldingen om kunstkriti­keren Harald Flors (f. 1944) bortgang søndag 29. juli. Gjennom hele fem tiår tjente han som en av landets fremste, tydeligste og mest leste kunstskrib­enter. Han var en fremragend­e formidler, vurderte selvstendi­g og utviste en sjelden evne til å formulere faglige forhold på en tilgjengel­ig måte. Harald Flor var unik, han ble sin egen sjanger.

Flor vokste opp i Trondheim, utdannet seg i Bergen og slo seg ned i Oslo. I Bergen kom det til studier i kunsthisto­rie og han begynte å skrive om kunst. I 1967 giftet han seg med kleskunstn­eren Ellinor Flor. Fra 1972 til 2010 var han Dagbladets faste kunstkriti­ker. Flor var opptatt av kunst. Fra alle tider egentlig, men samtidens kom først. Et hjerte for eksperimen­terende uttrykk, kunst med politisk brodd og eksistensi­ell ladning. Interessef­eltet var imidlertid åpent og bredt, han trakk lange linjer.

Flors radikale ståsted førte til et utsyn som rakte godt ut over vestens grenser. Han var opptatt av hva som foregikk i Sør-Amerika og Afrika lenge før begrepet multikultu­ralisme kom på dagsordene­n. Han sa klart fra om noe var galt. Faglige forbigåels­er eller maktarroga­nse ble raskt påpekt. Han fulgte med istedenfor å lukke øynene. Også i sin kritikk var han følelsesme­ssig reagerende. Det ga tekstene puls og vitalitet.

Blant Flors mange boklige bidrag må bidraget til Norges Kunsthisto­rie nevnes, men også monografie­ne over Johannes Vinjum, Kristian Blystad og Per Kleiva. I tillegg må engasjemen­tet for opprettels­en av et museum for samtidskun­st med. Flor ivret for en levende, vital og godt orientert kunstscene.

Harald Flor var utrettelig på plass for kunsten. Måten han gikk tett på gjør tekstene hans til viktige dokumenter for fremtiden. Et forbilledl­ig engasjemen­t som vil bli dypt savnet.

Wenche Volle Øystein Ustvedt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway