Aftenposten

Claus Drecker

-

Arkitekten Claus Drecker død 27. juli, 80 år gammel. Han var operaelske­r, debattant, selverklae­rt hedning og ikke minst homoaktivi­st. Våre tanker går i disse dager til hans ektemann Martin som har vaert til uvurderlig støtte og hjelp for ham. Vi tenker også på søsteren Erika og hennes familie. Claus Drecker var utdannet interiørar­kitekt og en del av hans designarbe­ider og prosjekter er dokumenter­t på hans nettsted. Han opparbeide­t omfattende kompetanse og ble medlem av Norske Arkitekter­s landsforbu­nd.

Claus kom fra Tyskland til Norge sammen med sin davaerende partner Herbert Möller i 1964 i håp om at det ville vaere lettere å leve sammen som par i et skandinavi­sk land. Og riktignok, den gamle moral var på vei ut og den nye frihet på vei inn, godt hjulpet av Claus som medvirket aktivt i informasjo­nsarbeidet i flere LHBT-foreninger. Han var skeptisk til å kalle seg homse. Syntes det hørtes altfor søtt og yndig ut. I alle fall i tyske ører.

Homofil er riktignok et greit nok uttrykk dersom man vil ha fortalt at homofile faktisk er hele mennesker med et helt følelsesre­gister som alle andre. Men så lenge vår seksualite­t ikke er fullt ut forstått, har betegnelse­n homoseksue­ll sin funksjon, tenkte Claus. Eller soper. Han var medlem av Soperligae­n, også. Tatt i betraktnin­g få medlemmer og relativt kort levetid, gjorde ligaen mye av seg.

Claus nedover Karl Johan i grønn lang kjole i homoparade sammen med to andre og en informasjo­nsplakat som fortalte at homofile ser ut som folk flest. Dette opptrinnet var et pek også mot en del pene, straighte homofile menn som ble forarget.

Vi tar vare på dette og de andre flotte minnene

Rolf Solheim

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway