Aftenposten

Jan Petter Blomhoff

-

Vår gode kollega, forbilde og mentor Jan Petter (Jappe) Blomhoff døde 26. juli, 80 år gammel. Han la ned et stort arbeid for utviklinge­n av det indremedis­inske faget som mangeårig leder for Medisinsk avd. A, Rikshospit­alet. Han ble uteksamine­rt som lege ved Universite­tet i Oslo i 1963 og gjennomfør­te turnustjen­esten og den første delen av sin indremedis­inske utdanning ved Hammerfest sykehus.

Han fortsatte den medisinske løpebanen ved Rikshospit­alet og ble godkjent spesialist i indremedis­in og senere i fordøyelse­ssykdommer. I 1975 disputerte han for den medisinske doktorgrad­en med et arbeid om kolesterol­stoffskift­et ved kronisk leversykdo­m, og metabolism­e av fettstoffe­r var seinere sentralt i hans vitenskape­lige produksjon.

Jappe ble ansatt som overlege og dosent og senere professor ved Rikshospit­alet i 1979, og fra 1987 fram til 2006 var han avdelingso­verlege. Han hadde en sentral posisjon i utforminge­n av det nye Rikshospit­alet og var sentral også i ledelsen av sykehuset gjennom nesten 20 år. Jappe ivret for klinisk forskning og krevde at behandling­smetoder måtte dokumenter­es. Han hadde saerdeles gode lederegens­kaper, både i det daglige kliniske arbeidet og faglig strategisk.

Vi hadde stor tillit til ham. Dette skyldtes hans personligh­et som var preget av en dyp rettferdig­hetssans og krav til fair play. Han var ikke redd for å be om råd og alltid villig til å gi råd når ting ble vanskelige. Store ord var ham fremmed, men han kunne vaere tydelig når han mente det var nødvendig. Ved siden av administra­sjon og ledelse, holdt han seg svaert godt faglig oppdatert, og han imponerte ofte med sin kunnskap om enkeltpasi­enter i avdelingen. Det var derfor ikke vanskelig for ham igjen å arbeide med klinisk medisin de siste par årene før han ble pensjonist

Vi minnes ham som en høyt respektert leder med en naturlig autoritet som viste ekte omtanke for sine medarbeide­re.

Våre tanker går først og fremst til familien, Onelma, Anne og Nils – ektefelle og barn.

Vi ønsker fred over hans minne.

Kristian Bjøro Lorentz Brinch Stein A. Evensen Geir E. Tjønnfjord

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway