Aftenposten

Antall terrorangr­ep i verden synker for tredje året på rad

- HANNE CHRISTIANS­EN

Kampen mot IS har gitt resultater.

Antall terrorangr­ep og påfølgende dødsfall verden over gikk ned i 2017. Det er tredje året på rad tallene går riktig vei.

Det viser ferske tall fra National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (START), et forsknings­senter ved Universite­tet i Maryland.

Det er spesielt terrorangr­ep i Midtøsten og Nord-Afrika som går ned. Men historisk sett er antallet fortsatt svaert høyt.

– Det viktigste med disse tallene er at de gir et bredere perspektiv på konflikt og terror. Det er muslimer, og ikke vestlige borgere, som i størst grad rammes av terrorisme, sier den svenske terroreksp­erten Magnus Ranstorp.

Speiler konfliktut­vikling

Mer enn halvparten av alle terrorangr­ep i 2017 skjedde i fire land: Irak, Afghanista­n, India og Pakistan.

Flest mennesker mistet livet i Irak, Afghanista­n og Syria.

Ser man på angrepene fordelt på region, har det likevel vaert en skarp nedgang i antall angrep i Midtøsten, Nord-Afrika og SørAsia.

Ranstorp sier tallene speiler utviklinge­n i det globale konfliktbi­ldet.

– Mye av nedgangen handler om hva som har skjedd i Syria, hvor man i stor grad har lykkes i presse tilbake IS. Det har gitt dem mindre tid og ressurser til å planlegge terrorangr­ep, sier Ranstorp.

Han sier det også har vaert en positiv utvikling det siste året i flere land som tidligere har holdt statistikk­en høy, blant annet Irak, Pakistan, Afghanista­n og Nigeria.

Flest døde i Mogadishu-angrep

Også terrorrela­terte dødsfall har sunket kraftig.

I Midtøsten og Nord-Afrika mistet hele 44 prosent faerre mennesker livet i terrorangr­ep i 2017 enn i 2016.

Tallet har imidlertid steget i både Sørøst-Asia og i Afrika sør for Sahara.

Det dødeligste angrepet i 2017 skjedde i Mogadishu, hovedstade­n i Somalia i oktober.

Hele 580 mennesker mistet livet da en lastebil gikk i luften utenfor Safari Hotel. Ytterliger­e 300 mennesker ble skadet.

IS fortsatt mest dødelig

IS sto fortsatt bak flest angrep og dødsfall i 2017, men antall IS-angrep totalt sett gikk ned med ti prosent fra året før. Antall dødsfall forårsaket av IS-angrep sank med hele 40 prosent fra 2016.

I tillegg til IS har Taliban og alShabaab tatt på seg ansvar for flest angrep.

New People’s Army, den vaepnede grenen av det filippinsk­e kommunistp­artiet, sto bak dobbelt så mange dødsfall som i året før.

Også den nigeriansk­e islamistgr­uppen Boko Haram tok livet av flere mennesker i 2017 enn i 2016.

Historisk høyt

Til tross for nedgangen i terrorrela­tert vold, er antall angrep i 2017 fortsatt svaert høyt sett i historisk perspektiv.

Totalt sett var det 28 prosent flere terrorangr­ep i fjor enn i 2012. Antall dødsfall var hele 71 prosent høyere enn i 2012.

I 2014 nådde statistikk­en en nedslående topp, da nesten 17.000 angrep tilsammen tok mer enn 43.000 liv.

Ser man lenger tilbake, blir bildet enda tydeligere:

I tiåret før 11. september-angrepet, var både hyppighete­n og dødelighet­en i terrorrela­tert vold mindre enn en tredjedel av det man så i 2017, ifølge START.

– Kurven kan gå opp igjen

Terroreksp­ert Magnus Ranstorp er forsiktig med å si noe om nedgangen de siste årene kan fortsette.

– Jeg tror man bør holde pusten litt til. Tre år er ikke veldig lang tid i utviklinge­n av terrorbeve­gelser. I 2010–2011 snakket forskere mye om at al-Qaeda var nedkjempet, men syv år senere finnes fortsatt både al-Qaeda og andre affilierte grupper, påpeker Ranstorp.

Ranstorp sier vi nå er inne i en ny fase etter at grupper som IS er blitt nedkjempet i Syria.

– Historien har vist at det ofte følger en mellomperi­ode med stor risiko for omgrupperi­nger. Dette ser vi allerede i Syria og Irak, og jeg tror derfor at kurven kan komme til å gå opp igjen, sier Ranstorp.

Samtidig viser han til at ekstremism­e nå brer seg flere land i Sørøst-Asia som hittil har vaert skjermet for den verste terrorrela­terte volden.

– Som verdens største muslimske land fungerer Indonesia som et barometer å holde øye med, og der ser man uromomente­r nå.

 ??  ??
 ?? FOTO: TT / NTB SCANPIX ?? Kampen mot IS har gitt resultater, viser terrorstat­istikken for 2017. Her er en gruppe IS-krigere fotografer­t i Syria da den islamistis­ke bevegelsen fortsatt hadde sitt selverklae­rte kalifat i landet.
FOTO: TT / NTB SCANPIX Kampen mot IS har gitt resultater, viser terrorstat­istikken for 2017. Her er en gruppe IS-krigere fotografer­t i Syria da den islamistis­ke bevegelsen fortsatt hadde sitt selverklae­rte kalifat i landet.
 ??  ?? Terroreksp­ert Magnus Ranstorp tror angrepskur­ven kan gå opp igjen ettersom terrororga­nisasjoner omgruppere­r seg i Syria, Irak og andre land.
Terroreksp­ert Magnus Ranstorp tror angrepskur­ven kan gå opp igjen ettersom terrororga­nisasjoner omgruppere­r seg i Syria, Irak og andre land.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway