Aftenposten

Da legen fikk bank, måtte de dødssyke barna klare seg selv

- SUDARSAN RAGHAVAN, THE WASHINGTON POST

De la babyen i en kuvøse, men den var ødelagt. De forsøkte en annen kuvøse, men den ble ikke varm. Det hadde da gått 24 timer siden sist en lege hadde vaert på al-Sadaqa-sykehuset i Jemen. En dag før ble nemlig en av legene jult opp i en krangel med militsmedl­emmene som skulle vokte sykehuset. Legene forlot arbeidspla­ssen i protest.

Jemens borgerkrig har allerede lammet sykehuset, det største sør i landet. Nå stoppet det totalt opp og ble slik et bilde på sårbarhete­n i et krigsramme­t helsevesen fullstendi­g ute av stand til å ivareta ofrene for det FN kaller verdens verste humanitaer­e krise.

Sykehus og klinikker er blitt beskutt og bombet. Mangel på viktige medisiner, vaksiner og medisinsk utstyr er omfattende. I de fleste statlige helseetate­ne har de ansatte ikke fått lønn på ett år.

Kenans bestemødre skyndte seg for å finne en kuvøse som virket.

– Vi tok ham med til den tredje. Det var der han døde, forteller Um Salah Hussein, en av bestemødre­ne.

– Det var ikke noe oksygen og ingen hjelp, sier den andre bestemoren, Um Mohammed Zaid, mens hun ser på den døde babyen som fremdeles ligger i kuvøsen inntullet i et rødt klede.

Babyens tvillingbr­or hadde dødd dagen før. Kenans mor, som sov for å komme seg etter fødselen, våknet og fant ut av den andre sønnen også var gått bort.

Truet til seg lønn

Al-Sadaqa-sykehuset har finansieri­ng og tiltrekker seg dermed de fattigste og mest desperate pasientene. På en vanlig dag behandler de ansatte 500–800 syke. Men i tre år har sykehuset vaert under kontroll av en lokal milits, en av mange som forsøker å få makt i Aden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway