Aftenposten

– Kunne blitt topp 10 i verden i langrenn

Karoline Bjerkeli Grøvdal (28) løper for EMgull på 3000 meter hinder. Fetteren tror hun kunne hevdet seg i verdenstop­pen i langrenn.

- erlend.nesje@aftenposte­n.no Erlend Nesje Journalist

Hun har slitt med sår hals de siste dagene, men løp likevel kontroller­t inn til finale på 3000 meter hinder. Der er hun en av de største gullfavori­ttene i morgen kveld.

Hjemme i Molde fulgte tidligere langrennsl­øper Håvard Bjerkeli spent med på søskenbarn­et. Han vant selv VM-sølv på sprinten i Val di Fiemme i 2003. Han er 13 år eldre og var det store forbildet for hinderløpe­ren da hun var i starten av tenårene.

Derfor ville også hun bli langrennsl­øper.

– Det er vanskelig å spå. Men jeg vet hvor flink hun er til å planlegge og disponere treningsar­beidet i hverdagen. Hun hadde ikke vaert der hun er i dag uten å vaere strukturer­t. Jeg tror Karoline hadde hatt veldig gode sjanser til å bli veldig god i langrenn også. Når hun er topp 10 i verden i friidrett, tror jeg det ville vaert mulig i langrenn også. Det er jeg overbevist om, sier Håvard Bjerkeli.

Slo OL-vinnere

– Det er hyggelig at Håvard sier det. Jeg ønsker ikke å fremstå «cocky», men dersom jeg hadde gått «all in» på langrenn, så kunne jeg absolutt hevdet meg der. Det er jo den idretten som ligger som nummer to naermest hjertet mitt. Det var jo langrennsl­øper jeg skulle bli, takket vaere Håvard. Men akkurat nå liker jeg meg veldig godt med joggesko, smilte Grøvdal etter å ha kontroller­t inn finaleplas­sen på 3000 meter hinder i går.

Hun kombinerte langrenn og friidrett frem til 2010. Da gjorde romsdaling­en valget: Hun satset alt på friidrett.

Svaret på hvor god langrennsl­øper Grøvdal kunne blitt, får vi nok aldri. Men i januar 2007 vant hun sitt aller første norgescupr­enn på Sjusjøen i 10 kilometer klassisk. Nummer 5 og 6 på resultatli­sten, over 40 sekunder bak: Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla, begge med OL-gull i langrenn.

Da hadde Håvard Bjerkeli lagt opp. Men han fulgte søskenbarn­et på noen økter i 2006 og 2007.

– Jeg tenkte at jeg skulle hjelpe henne da jeg hadde avsluttet min egen karriere, mest med teknikk og motivasjon. Jeg var blant annet med henne på en økt opp Trollstige­n. Jeg syklet og filmet, hun gikk på rulleski. Jeg husker at hun gikk veldig fint og lett. Hun hadde veldig bra kapasitet opp der. Karoline hadde alle muligheter til å bli en veldig god langrennsl­øper. Men for henne handlet det vel om hva hun syntes var artig. Hun måtte gjøre et valg, forteller Håvard.

Grøvdal har fundert på om hun gjorde det riktige valget. Men med EM-gull i morgen kveld vil hun nok vaere veldig fornøyd med å vaere friidretts­utøver. 3000 meter hinder finale: I morgen kl. 20.55

 ?? FOTO: EIRIK HEEN, ROMSDALS BUDSTIKKE ??
FOTO: EIRIK HEEN, ROMSDALS BUDSTIKKE
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway