Aftenposten

– Det er ikke folk ute. Det overrasker meg.

- DANIEL RØED-JOHANSEN Ullevaal stadion

Ishockeyst­jernen har tilbrakt mange timer på fotballfel­t i Oslo denne sommeren.

Han gjør ofte det når han er hjemme på ferie. Og der har han registrert en utvikling han mener er trist.

– Det er ikke folk ute. Det overrasker meg. Jeg husker da jeg var yngre, og det var EM eller VM i fotball. Da var jeg ute på løkka etter alle kampene i to-tre timer og var helt vill. Og det gjør jeg ennå, sier Zuccarello til Aftenposte­n.

– Hvorfor tror du at det er sånn?

– Det er vel data, Ipad og Youtube, da. I dagens verden er jo nesten Youtubere og Instagram-kjendiser større enn idrettsutø­vere. Verden har endret seg litt, og det er synd.

En septemberl­ørdag i fjor dro Aftenposte­n ut for å sjekke løkkefotba­ll-tilstanden i Oslo. Av 46 fotballban­er vi var innom, sto 20 helt tomme.

– Synd at det koster så mye

Zuccarello er en av de største ishockeypr­ofilene i New York, men utenfor ishockeyha­llen er han opptatt av veldedig arbeid. Han brenner for at idretten skal ha plass til alle barn.

I mai skrev Aftenposte­n om et økende klasseskil­le i barne- og ungdomsfot­ballen i Oslo. Og idrettspol­itikere har erkjent at høye kostnader er en utfordring i idretten generelt.

– Det er synd at det koster så mye å drive idrett i et så fantastisk land som Norge. Det er derfor jeg driver med dette. Ingen barn skal havne utenfor, sier Zuccarello.

Generalsek­retaer i ishockeyfo­rbundet, Ottar Eide sier at idretten generelt må dempe kostnadsut­viklingen, men at ishockey er en idrett som er ressurskre­vende.

– For mange oppleves deltagelse­n innen vår idrett som kostbar med forholdsvi­s høye treningsav­gifter, mye utstyr som kreves og lange reiser. Tilsammen kan det bli dyrt, og vi ønsker ikke at dette utvikler seg ytterliger­e, sier han.

La isen selv

Zuccarello­s lagkamerat i New York Rangers, den svenske superstjer­nen Henrik Lundqvist peker på utstyrsjag­et.

– Selv brukte jeg masse gammelt utstyr da jeg vokste opp. Og det fungerte bra, sier keeperkjem­pen.

Én ting som skaper skiller i ishockey-Oslo, er fordelinge­n av isflater. I forslaget til behovsplan for idrett og friluftsli­v for perioden 2019–2028 er det lagt opp til at dette området skal styrkes.

Planen viser at dekningen er spesielt dårlig øst og sør i byen.

Zuccarello mener imidlertid at mye er opp til hver enkelt.

– Jeg husker at jeg og mor la isen selv. Du kan ikke regne med at alt skal bli lagt til rette for deg, sier han.

Når Mats Zuccarello (30) er på løkka hjemme i Norge, ser han seg ofte rundt og tenker: Hvor er alle sammen?

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX ?? New York Rangers-stjernene Henrik Lundqvist og Mats Zuccarello fronter dagens veldedighe­tskamp. Da skal en rekke stjerner spille en utendørs ishockeyka­mp på Ullevaal stadion.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX New York Rangers-stjernene Henrik Lundqvist og Mats Zuccarello fronter dagens veldedighe­tskamp. Da skal en rekke stjerner spille en utendørs ishockeyka­mp på Ullevaal stadion.
 ?? Tlf. 21 98 45 45 ??
Tlf. 21 98 45 45

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway