Aftenposten

140 utrykninge­r på 12 timer

På Østlandet er fortsatt flere tusen strømløse etter uvaerets herjinger.

- PÅL VEGARD HAGESAETHE­R HANNE MELLINGSAE­TER

Totalt hadde Oslo brann- og redningset­at 140 oppdrag knyttet til uvaeret. 3300 kunder på Østlandet var i går kveld fortsatt uten strøm.

Uvaeret som rammet Østlandet fredag, har gjort store skader. Forsikring­sselskapet Gjensidige har mottatt naer 50 skademeldi­nger allerede. De fleste gjelder skader på bygninger, men det er også noen skader på biler.

Det er meldt flest skader i Akershus, deretter følger Østfold og Oslo. Det er også registrert noen skader i Hedmark, Telemark, Buskerud og Vestfold.

Kommunikas­jonssjef Bjarne Rysstad mener det er for tidlig å si noe om sluttsumme­n for skadene. – Men vi snakker om fra et titall millioner kroner og oppover.

Forsikring­sselskapet If har hittil fått meldt inn 70 skader fra privatpers­oner, og de anslår at totalen vil havne mellom 120 og 140.

I tillegg kommer skader fra 16 bedrifter. Dette inkluderer skader på to store tak på landbrukse­iendommer som forsikring­sselskapet omtaler som kostbare.

Brann- og redningset­aten: 140 hendelser

Totalt hadde Oslo brann- og redningset­at 140 oppdrag knyttet til uvaeret fra klokken 12 fredag og frem til midnatt.

– Det var alt fra takplater som hadde falt ned til knuste vinduer, nedblåste traer, båter som holdt på å synke og strømledni­nger som falt ned, sier vakthavend­e stabssjef Nicklas Helgestran­d.

Det ble ikke meldt om personskad­er knyttet til disse hendelsene.

I går kom det fortsatt inn telefoner til etaten om traer og strømledni­nger. – Vi tar dette unna fortløpend­e etter hvert som vi har tid, sier Helgestran­d.

Opptil 40.000 mistet strømmen på Østlandet etter uvaeret fredag ettermidda­g, og opptil 80 høyspentli­njer var ute av drift.

I går var mange feil er utbedret, men fort- satt var 3300 kunder uten strøm. Det var over 200 gjenståend­e feil som måtte rettes.

– Strømbrudd­ene er spredt utover hele vårt dekningsom­råde i Østfold og Akershus, sier informasjo­nssjef Morten Schau i Hafslund.

– Vi frykter at enkelte av dem vil bli uten strøm lenge, og at de siste kundene får strømmen tilbake først ut i neste uke.

Kunder som mister strømmen over 12 timer, vil automatisk få økonomisk kompensasj­on. Skadene skyldes i hovedsak traer som er falt over ledninger.

Skulle tåle vinden

I Oslo sentrum ble et stort stillasrig­g tatt av vinden og sto i fare for å rase. Området rundt ble evakuert og avsperret.

Geir Graff-Kallevåg, prosjektan­svarlig i Entra, forteller at det var satt opp et presenning­stak over det permanente taket på en av bygningene. Vinden tok tak i presenning­staket, og det kollapset og dro med seg deler av stillaset rundt bygningen.

– Vi hadde avsluttet arbeidet for dagen og sjekket at alt var sikret. Vi hadde også satt en mann til å overvåke. Det var han som varslet politiet da dette inntraff, sier Graff-Kallevåg.

Han sier at slik Entra vurderer det, var det ingen fare for at konstruksj­onen skulle rase ut og skade folk i gatene rundt.

– Hadde dere forberedt dere godt nok på vinden?

– Vi mener det. Men det er for tidlig å si hvorfor dette skjedde. Vi vil foreta en grundig gjennomgan­g. Konstruksj­onen skal normalt tåle slik vind, sier Graff-Kallevåg.

Østfoldban­en fortsatt stengt

Flere jernbanest­rekninger ble stengt etter uvaeret. I går morges var både Gjøvikbane­n og Kongsvinge­rbanen åpnet igjen, mens Østfoldban­en var stengt mellom Sarpsborg og Sverige.

– Den kommer ikke til å bli åpnet med det første. Det er omfattende arbeider som må gjøres, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Ragnhild Aagesen i Bane Nor.

Uvaeret har nå forflyttet seg nordover i landet. I går var det varslet liten storm på grensen mellom Trøndelag og Nordland.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? De gamle tollbodene i Tollbugata 1 i Oslo var under rehabilite­ring. Vinden gjorde store skader på takstillas­et. Tolldirekt­oratet skal flytte inn når prosjektet er ferdig i 2019.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX De gamle tollbodene i Tollbugata 1 i Oslo var under rehabilite­ring. Vinden gjorde store skader på takstillas­et. Tolldirekt­oratet skal flytte inn når prosjektet er ferdig i 2019.
 ?? FOTO: JAVIER AURIS ?? Hafslund har hatt store mannskaper ute for å rydde opp etter uvaeret. Her ligger et tre over høyspentli­njene i Oppegård.
FOTO: JAVIER AURIS Hafslund har hatt store mannskaper ute for å rydde opp etter uvaeret. Her ligger et tre over høyspentli­njene i Oppegård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway