Aftenposten

Trump er tidenes mest upopulaere president. Men har Demokraten­e noen som kan slå ham?

Nedtelling­en mot presidentv­alget i 2020 er i gang:

- Christina Pletten New York Aftenposte­ns korrespond­ent

Nedtelling­en mot 2020 har begynt for Demokraten­e.

Om 17 måneder begynner nominasjon­skampen deres i Iowa, som alltid er første stat ut. En av dem skal til slutt utfordre Republikan­ernes kandidat.

Mens denne motkandida­ten høyst sannsynlig heter Donald Trump, har spekulasjo­nene om hvem Demokraten­e skal kjøre frem, forlengst startet i amerikansk­e medier. Det har også knivingen i kulissene om penger, posisjon og profilerin­g.

– Det er viktig å få en tidlig start. Noen av de minst kjente kandidaten­e er allerede i gang. Kongressma­nn John Delaney har for eksempel besøkt alle Iowas 99 distrikter, sier valgeksper­t David Yepsen. Han har fulgt prosessen som journalist og akademiker i Iowa i fire tiår.

– De mer kjente kandidaten­e må fremstå som om de er mest opptatt av å hjelpe partifelle­r i mellomvalg­et. Men jeg forventer at de vil komme hit så snart valget er ferdig i november.

Tre gamle favoritter

Demokraten­es favoritter er fortsatt tre ultraveter­aner: tidligere visepresid­ent Joe Biden, senator Bernie Sanders og senator Elizabeth Warren. Alle tre vil vaere over 70 år i 2020, Sanders og Biden naermere 80.

– Jeg tror Sanders teller på knappene, sier James Berge, som er partiforma­nn i Wright County Democrats i Iowa.

– Han er ingen ungdom lenger, men dersom han kaster seg inn i kampen igjen, er jeg med. Der Bernie går, følger jeg etter.

Berge og de andre partiforme­nnene i Iowa blir stadig mer omsvermet jo naermere de kommer et valg. Opp gjennom årene har Barack Obama ringt ham for å få råd. Han har drukket kaffe med John Kerry, hatt møte på tomannshån­d med Howard Dean. Fortrolige samtaler med Clinton, både Bill og Hillary. Det er mange som vil ha oppmerksom­het.

James reiser seg fra den grå godstolen så hunden Odie skvetter ned fra fanget. Han går til bokhyllen, plukker ned Sanders’ nyeste bok, blar frem avsnittet der presidentk­andidaten nevner Iowa og «James Berge»,

og leser det høyt. Nylig hadde partiforma­nnen en telefondat­e med favoritten Sanders. Men det gikk dårlig.

– Vi skulle diskutere politikk, muligens landbruksp­olitikk. Uansett ble det ikke noe av, forteller James og flirer.

– Jeg sovnet nemlig i stolen og glemte hele greia. Ingen av toppkandid­atene har foreløpig bekreftet at de vil stille. Men Yepsen påpeker at det sannsynlig­vis er siste sjanse for trioen Sanders, Biden og Warren.

Har ambisjon, mangler budskap

Det er flere tegn som tyder på at de vurderer et kandidatur seriøst: alle tre skal for eksempel gi ut bøker, noe som regnes som et sikkert tegn på presidenta­mbisjoner. Det skal også de tre senatorene Kamala Harris, Cory Booker og Kirsten Gillibrand, som regnes som de skarpeste utfordrern­e. Men det kan fort bli mange flere, mener Yepsen.

– Jeg tror alle favoritten­e er på nippet til å stille. Jeg talte 15 navn nylig og flere kan komme til. Trump er mislikt av mange og regnes som sårbar, mener Yepsen.

Elizabeth Warrens team har begynt å kontakte demokrater i stater som Iowa og New Hampshire for å tilby hjelp i høstens valgkamp. Flere andre har gjort det samme. De håpefulle vil etter hvert dukke opp på valgmøter med lokale kandidater og etablere et nettverk i statene som stemmer først i primaerval­get.

Men én essensiell ting mangler, ifølge Bernie Sanders seniorrådg­iver i 2016, Zack Exley.

– De må finne et godt politisk budskap. Hvis de ikke kan kommuniser­e tydelig hva de vil til alle slags folk, kommer Trump til å vinne igjen, sier Exley til Aftenposte­n.

– Jeg får allerede utrolig mange henvendels­er, fra politikere over hele landet, sier Steven Drahozal, og plukker på den store hotdogen han har bestilt til lunsj.

Vi er hos Vinnie Vanucchi’s, en italiensk restaurant i hovedgaten i den gamle industriby­en Dubuque, helt i det nordøstlig­e hjørnet av Iowa. Drahozal har bare vaert formann i det lokale demokratis­ke partiet her i et drøyt år, omtrent siden Trump flyttet inn i Det hvite hus.

Nå er han på vei inn i sitt første valg, og beilerne står allerede i kø. Dagen etter Aftenposte­n er på besøk, skal han ta imot en av partiets håpefulle, guvernøren i Montana, Steve Bullock. Joe Biden har også knyttet kontakt.

Steven lar hele pølsebrøde­t ligge igjen på tallerkene­n. Samtalen vår dreier seg fort inn på helse, som sannsynlig­vis blir Demokraten­es viktigste tema i 2020. Stadig flere Demokrater har de siste par årene gått inn for å gi amerikaner­e statelig helsetjene­ster, et forslag de kaller «Medicare for alle».

– Jeg prøver å bli sunnere, etter at jeg fikk diabetes, så jeg må holde meg unna karbohydra­ter, sier Drahozal og skyver brødet til siden.

– Nå går jeg lange turer. Da tenker jeg mye på hva vi må gjøre de neste to årene, sier han.

Mens vi spiser, holder president Trump folkemøte i en annen del av byen. Drahozals kone har dratt for å demonstrer­e utenfor. Men formannen frykter nettopp dette – den formidable tyngdekraf­ten i Trumpmaski­neriet.

– Se på 2016. Hillary snakket bare om Trump. Trump snakket bare om Trump. Er det rart han vant? Vi må finne vårt eget budskap! sier Drahozal.

– For å slå Trump må vi bygge en strategi fra grasrota.

Livredde for venstrevri­dning

Det har imidlertid Exley, Bernie Sanders tidligere valgkamprå­dgiver, liten tro på at de får gjøre.

– Partiet kunne hatt suksess med et liberalt budskap som handler om helsetilbu­d, og utdanning. Men det kommer de ikke til å ha. Partiledel­sen i Kongressen, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, støtter det ikke. De er livredde for å vaere for radikale, sier Exley.

– Kan de vinne valget simpelthen ved å vaere anti-Trump?

– Det får vi håpe. Hvis ikke er vi tilbake til start i november 2020.

 ??  ?? (76), Sanders Bernie Vermont senator,
(76), Sanders Bernie Vermont senator,
 ??  ?? Joe Biden (75),tidl. visepresid­ent og senator, Pennsylvan­ia
Joe Biden (75),tidl. visepresid­ent og senator, Pennsylvan­ia
 ??  ??
 ??  ?? Kirsten Gillibrand (51), senator, New York
Kirsten Gillibrand (51), senator, New York
 ??  ?? Elizabeth Warren (69), senator, Massachuse­tts
Elizabeth Warren (69), senator, Massachuse­tts
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Eric Holder (67), tidligere justismini­ster
Eric Holder (67), tidligere justismini­ster
 ??  ?? Cory Booker (49), senator, New Jersey
Cory Booker (49), senator, New Jersey
 ??  ?? Sherrod Brown (67), senator, Ohio
Sherrod Brown (67), senator, Ohio
 ??  ?? Kamala Harris (54), senator, California
Kamala Harris (54), senator, California
 ?? FOTO: CHRISTINA PLETTEN ?? James Berge og Odie diskuterer politikk med partifelle Edith Haenel. Delstaten Iowa havner langt ned på listen i de fleste sammenheng­er: Den har bare det 30. største folketalle­t og den 29. største økonomien i USA. Men når det gjelder å velge president, er Iowa konge.
FOTO: CHRISTINA PLETTEN James Berge og Odie diskuterer politikk med partifelle Edith Haenel. Delstaten Iowa havner langt ned på listen i de fleste sammenheng­er: Den har bare det 30. største folketalle­t og den 29. største økonomien i USA. Men når det gjelder å velge president, er Iowa konge.
 ??  ??
 ?? FOTO: CHRISTINA PLETTEN ?? Det er lett å oppdage hvilke presidentk­andidater som er genuint interesser­t, forteller partiforma­nn i Dubuque, Steven Drahozal. – Jeg testet Hillary Clinton ved forrige valgkamp. Jeg traff henne i Des Moines. Da jeg møtte henne senere, spurte jeg om hun husket meg. «Ja, i Des Moines. Vi diskuterte studiegjel­d», svarte Clinton. Da ble jeg skikkelig imponert.
FOTO: CHRISTINA PLETTEN Det er lett å oppdage hvilke presidentk­andidater som er genuint interesser­t, forteller partiforma­nn i Dubuque, Steven Drahozal. – Jeg testet Hillary Clinton ved forrige valgkamp. Jeg traff henne i Des Moines. Da jeg møtte henne senere, spurte jeg om hun husket meg. «Ja, i Des Moines. Vi diskuterte studiegjel­d», svarte Clinton. Da ble jeg skikkelig imponert.
 ??  ??
 ?? FOTO: CHRISTINA PLETTEN ?? James Berge leser om seg selv og Iowa i Bernie Sanders siste bok.
FOTO: CHRISTINA PLETTEN James Berge leser om seg selv og Iowa i Bernie Sanders siste bok.
 ?? FOTO: CHRISTINA PLETTEN ?? James Berge er bonde og formann i det lokale partiet. I låven samler han på gamle valgkampsk­ilt.
FOTO: CHRISTINA PLETTEN James Berge er bonde og formann i det lokale partiet. I låven samler han på gamle valgkampsk­ilt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway