Aftenposten

Fagforbund­et ber om etterforsk­ning av Aleris

-

Fagforbund­et har anmeldt helseforet­aket Aleris for mulig arbeidsmil­jøkriminal­itet og en rekke andre forhold. Samtidig saksøker 17 konsulente­r selskapet.

– Fagforbund­et har anmeldt helseog omsorgssel­skapet Aleris Ungplan & Boi AS til Økokrim. Forbundet ber om at selskapet etterforsk­es for mulig grov arbeidsmil­jøkriminal­itet, mulig brudd på kravene om forsvarlig­e helse- og omsorgstje­nester, bedrageri, dokumentfa­lsk og avgiftsunn­dragelser, heter det i en pressemeld­ing fra Fagforbund­et lørdag formiddag. – Dette er en svaert alvorlig sak, der en stor og profesjone­ll aktør har utnyttet våre medlemmer grovt, sier Mette Nord, leder av Fagforbund­et.

Ledelsen i Aleris Omsorg innkalte til hastemøte lørdag da anmeldelse­n ble kjent. I en uttalelse i etterkant av møtet sier administre­rende direktør Erik Sandøy at selskapet overhodet ikke kjenner seg igjen i Fagforbund­ets fremstilli­ng.

– Grove påstander

– Dette blir rene spekulasjo­ner og svaert grove påstander fra Fagforbund­ets side og medfører ikke riktighet. Aleris Omsorg Norge er en åpen og transparen­t organisasj­on som jevnlig har varslede og uanmeldte tilsyn fra myndighete­ne, skriver han.

Sandøy viser også til at virksomhet­en er gjennomreg­ulert og styrt gjennom godkjennin­ger, krav og jevnlige tilsyn fra oppdragsgi­vere og ulike tilsynsmyn­digheter.

– Vi finner det underlig at Fagforbund­et viser så liten innsikt i omsorgsbed­rifters daglige drift, skriver han.

Politisk etterspill

Arbeiderpa­rtiets nestleder Hadia Tajik varslet i går at hun vil ta saken til Stortinget.

– De siste årene har det kommet stadig flere eksempler på selskaper som organisere­r seg vekk fra arbeidsgiv­eransvaret. Det er ingen grenser for kreativite­ten hos dem som vil utnytte smutthull i regelverke­t til sin egen fordel, skriver hun i en e-post til NTB.

Samtidig varsler 17 konsulente­r at de vil saksøke Aleris. Ifølge Dagbladet jobbet konsulente­ne på oppdrag som selvstendi­g naeringsdr­ivende i flere av Aleris’ omsorgsbol­iger på Østlandet, men hevder de reelt sett var fast ansatt. Derfor krever de etterbetal­ing av overtid, feriepenge­r og pensjon på opptil 1,5 millioner kroner pr. person.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway