Aftenposten

Hvem blir demokraten­es kandidat? Disse ti leder.

-

vaere Sherrod Brown. Han er populaer blant den hvite arbeiderkl­assen i regionen, kjemper for fagforenin­gene og er en favoritt blant dem som mener at den beste måten å slå Trump på er å finne en kandidat som kan appellere til Trumps velgere. Mye tyder imidlertid på at partiet vil rette seg mer mot minoritete­r, unge, kvinner og godt utdannede amerikaner­e – koalisjone­n som valgte Obama to ganger. Det kan tale mer for Brown som mulig visepresid­entkandida­t.

7. Deval Patrick (61)

Tidl. guvernør, Massachuse­tts

Patrick har naere bånd til Obama og blir stadig nevnt som en som kan føre den tidligere presidente­ns arv videre. Patrick har dessuten hintet om at han kan vaere interesser­t. Den tidligere guvernøren har et godt utbygd kontaktnet­t som kan sikre ham både penger og andre ressurser om han skulle bestemme seg for å stille. En stor ulempe følger ham imidlertid: De siste årene har han jobbet for det råkapitali­stiske selskapet Bain Capital.

6. Cory Booker (49)

Senator, New Jersey

Cory Booker fikk sitt nasjonale gjennombru­dd som politiker med orkanen Sandy, da han var ordfører i byen Newark i New Jersey. Booker var en tidlig twitterbru­ker og reiste personlig rundt med mat og forsyninge­r til de kriseramme­de innbyggern­e mens han dokumenter­te det hele på sosiale medier. Booker dukker opp på steder som bygger hans nasjonale profil, noe som har satt fart i ryktene om en mulig presidentk­ampanje for den ambisiøse politikere­n. Men han har tette bånd til Wall Street, noe som kan vaere en ulempe i primaerval­gkampen.

5. Kirsten Gillibrand (51)

Senator, New York

Kirsten Gillibrand har markert seg sterkt det siste året gjennom #metoo-bevegelsen, og har vist politiske muskler på dette feltet. Hun overrasket med å kritisere Bill Clinton i et radiointer­vju i fjor høst, og leder nå an kampen mot Trumps kandidat for Høyesteret­t, Brett Kavanaugh. Det kan vaere en stor fordel i et klima der kvinnelige velgere trekker mot Demokraten­e. Gillibrand har beveget seg til venstre politisk i den siste tiden, og men er ikke venstreflø­yens favoritt.

4. Kamala Harris (54)

Senator, California

Kamala Harris (uttales Kom-ala) er bookmakern­es favoritt. Mange håper hun kan vaere partiets «nye Obama». Men Harris er relativt ny i toppolitik­ken – hun har bare vaert senator siden 2016. Før det var hun øverste leder for påtalemynd­igheten i California. Moren er fra India og faren fra Jamaica. Det gir henne et svaert bredt fotfeste i USAs hurtigvoks­ende minoritets­befolkning. Hun har også fått vise seg frem i den mektige justiskomi­teen, men hun er et ukjent navn for mange. Hennes fortid som tøff statsadvok­at kan dessuten gjøre henne mindre attraktiv for minoritets­velgere.

3. Elizabeth Warren (69)

Senator, Massachuse­tts

Warren har vaert en favoritt for venstresid­en i det demokratis­ke partiet i årevis. Den tidligere Harvard-professore­n har profilert seg på sin kamp mot finanskref­tene på Wall Street. Hun vil tiltrekke seg mange av velgerne til Sanders dersom han velger å ikke stille, men hun har ikke Sanders appell hos arbeiderkl­assen i rustbeltet. Det er også usikkert hvor mye Warren vil klare å appellere til minoritets­velgere.

2. Joe Biden (75)

Tidligere visepresid­ent og senator, Pennsylvan­ia

Joe Biden er en av Demokraten­es mest populaere og folkelige skikkelser. Barack Obamas visepresid­ent er oppvokst i arbeiderkl­assemiljø i Pennsylvan­ia, og han kan vaere en samlende skikkelse for de forskjelli­ge fløyene i partiet. Han er populaer blant den hvite arbeiderkl­assen der Trump har en stor del av sin velgerbase. Biden vil vaere nesten 78 år under valgkampen i 2020. Noen har fremmet ideen om at Biden kan stille med løfte om å bare sitte en periode, sammen med en yngre makker.

1. Bernie Sanders (76)

Senator, Vermont

Bernie Sanders er favoritt både på meningsmål­ingene og på de fleste rankinger i amerikansk media. Sanders har en kjempeford­el: Han har grasrotorg­anisasjone­r over hele landet og svaert entusiasti­ske tilhengere. Det største usikkerhet­smomentet er om Sanders faktisk vil stille. Han har gjort en rekke grep som kan tyde på det: han reiser blant annet landet rundt og holder folkemøter. Samtidig kan alderen vaere en ulempe. Sanders vil vaere 78 i 2020.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway