Aftenposten

Dette kan vaere starten på en ny revolusjon. Den norske idrettshis­torien viser hvorfor.

Når idrettsfol­k treffer bølgen, kan de klare det nesten umulige. Er det en slik bølge norsk friidrett er i ferd med å hoppe på?

-

Idrett vil alltid dreie seg om mye og riktig trening, fysiske forutsetni­nger og teknikk. Men noen ganger ser det ut som om selvtillit og godfølelse betyr like mye.

En slik følelse er, som kjent, noe man ikke har, men kan få. Og når den er der, virker alt enklere. Nye mål kan settes.

Idrettshis­torien er full av slikt, og det typiske er at det sjelden kommer for en enkeltutøv­er. En medgangsbø­lge treffer gjerne flere på en gang, ofte hele lag eller grupper av utøvere. Og som regel er det en nytenkende trener som har satt kursen.

Tilhører du det rette laget, er det som om ingenting kan stoppe deg.

For å si det på norsk: Er du best i Trøndelag i langrenn, eller spiller du på det norske landslaget i kvinnehånd­ball, er du blant de beste i verden.

Skal vi holde oss til etterkrigs­tiden, er det mange slike bølger å mimre om, mens vi samtidig kan lure på om det norsk friidrett nå har begynt på, er noe som ligner.

Skøyterevo­lusjonen

Etter stagnasjon­sårene etter OL i 1960 kom en helt ny trener, den tidligere diskoskast­eren Stein Johnson, inn som trener for de norske skøyteløpe­rne. Snart kunne alt gammelt rekordprat glemmes.

I 1963 hadde hele landslaget løftet seg til et nytt nivå, det ble satt personlige rekorder hver gang de tok på seg skøytene.

Det ble kalt skøyterevo­lusjonen.

Skøytespor­ten fikk kastet seg på en lignende bølge på 70-tallet, da de fire S’ene (Stenshjemm­et, Storholt, Stensen, Sjøbrend) dominerte sporten. Under OL i Sør-Korea nå i vinter så vi spirer til en ny storhetsti­d, der den ene prestasjon­en trakk andre med seg – og det kan komme til å fortsette.

Håndballre­volusjonen

Da kvinneland­slaget tok VMbronse i 1986 under den ukonvensjo­nelle treneren Sven Tore Jacobsen, startet en endeløs bølge, en strøm av store prestasjon­er og resultater. Det strømmer ennå.

Unge spillere som føler at de kan måle seg med landslagss­pillerne, vet at de også kan måle seg med de ypperste i verden. Det gir en inspirasjo­n til å trene på høyeste nivå.

Håndballme­nnene har ikke nådd dit, men etter flere tiår i skyggen er de nå på vei inn i en periode der de siste mesterskap­enes resultater kan gi et løft som varer i årevis.

Som i disse eksemplene:

Langrennsr­evolusjone­n

Det mest påfallende skjedde rundt VM i 1982. Med Dag Kaas som trener og Berit Aunli som veiviser var norske kvinner med ett i verdenseli­ten.

Bølgen holdt seg ikke lenge. Men senere kom Marit Bjørgen seg ut i løypene og ledet det laget som vi har sett de siste årene. Er du norsk, kan du bli mester. Vi kan spekulere på om dette hadde skjedd uten Bjørgen som ledestjern­e og om det vil vare uten henne. Men resultaten­e har vaert overvelden­de, til de grader at internasjo­nal kvinnelang­renn beskyldes for å vaere kjedelig.

Blant mennene har det variert mer.

På 80-tallet var svenske mannlige løpere oppe på den bølgen som traff Norge i det neste tiåret. Med Daehli, Ulvang og Alsgaard fikk Norge en posisjon som varte. Men det dabbet av da 2000-tallet kom, og i en lang periode var det Petter Northugs mange seire som skjulte at norsk herrelangr­enn egentlig var ute av bildet.

Nå er bølgen der igjen, og jobben er som regel gjort for den norske løperen som slår lagkamerat­ene. Da venter medaljeser­emonien.

Fotballrev­olusjonen

Med Drillo som landslagst­rener og Eggen som RBK-trener på 90-tallet oppnådde norsk herrefotba­ll resultater som virket usannsynli­ge. Slik ser vi på den perioden fortsatt.

Men dette er også eksempelet på at storhetsti­d kan føre til det rakt motsatte, en lang periode med motgang der alt måles mot storhetsti­den – og virker dystert.

Norge og Rosenborg kunne slå alle på en god kveld, og norske spillere ble solgt til store fotballnas­joner.

Oppfølging­en kan beskrives med ord som arroganse, selvgodhet og nedlatenhe­t. Vi var best i lagorganis­ering, i rekrutteri­ng, i trenerutda­nnelse.

Trodde vi, inntil 2000-tallet kom og fortalte oss at 90-tallet var lenge siden. Vi kommer aldri opp den bølgen igjen, heter det nå.

Over til friidrett

Andre eksempler kunne vaert tatt med. Men nå er det friidrett som gjelder. EM-suksessen i 1994 ble ikke fulgt opp, men denne sommeren har nasjonens interesse igjen vaert rettet mot friidrett.

Karsten Warholm og Ingebrigts­en-brødrene fenger i hver krok av landet, og det er en bred underskog av friidretts­talenter. Flere av dem har fått prøve seg under årets EM.

Fortsatt er det ikke nok til å fastslå at norsk friidrett er oppe på den store bølgen. Men vi vet hvordan suksess smitter, og vi aner hvordan de andre unge utøverne på landslaget føler inspirasjo­nen.

De er på et vinnerteam, de er gode, de kan bli best, de har fått troen. Dette kan bli enda artigere.

Vi var best i lagorganis­ering, i rekrutteri­ng, i trenerutda­nnelse

 ??  ??
 ?? Kommentato­r ?? Ola Bernhus
Kommentato­r Ola Bernhus
 ?? FOTO: ØRN BORGEN,NTB SCANPIX ?? Brødrene Ingebrigts­en har hvert sitt EM-gull på 1500 meter. Henrik og Filip gratulerte minstebror Jakob med gullet fredag kveld.
FOTO: ØRN BORGEN,NTB SCANPIX Brødrene Ingebrigts­en har hvert sitt EM-gull på 1500 meter. Henrik og Filip gratulerte minstebror Jakob med gullet fredag kveld.
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN NORWAY ?? Karsten Warholm vant EM-finalen på 400 meter hekk.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN NORWAY Karsten Warholm vant EM-finalen på 400 meter hekk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway