Aftenposten

Han har over 200 døgn i høyden i året. Slik er maratonkon­gens liv i Kenya.

-

nen. Det er noe som ligner på en idrettsbro­kk. Det kan vaere litt utfordrend­e der nede. Det er mange selvlaerte folk som gir massasje – noe som fungerer så lenge du er i skikkelig balanse og ikke har skader, men med en gang du får det, så er det litt vanskelig å få den oppfølging­en du bør ha, sier Nordstad Moen.

Problemene med lysken har gjort at langdistan­seløperen har endret planen før EM. Han skulle egentlig løpe 10.000 meter, men lysken setter en stopper når hurtighete­n skal trenes. Derfor blir det maraton i årets mesterskap.

Tjørhom sier at det har vaert en utfordring at Nordstad Moen har vaert i Kenya mens han har slitt med skade.

– Vi har snakket litt om å finne andre løsninger. Han har vaert gjennom litt det året her. Jeg tror det finnes mange veier å gå for å få et godt resultat. Vi kan ikke tvinge frem noen løsninger som han ikke er komfortabe­l med, samtidig som man må lete etter ting man kan bli bedre på, sier Tjørhom.

– Det har kanskje blitt litt mer utfordrend­e etter hvert som jeg har valgt å oppholde meg der over tid. Tidligere var jeg kanskje en måned der nede, og så seks uker hjemme. Da fikk jeg ryddet opp i litt småtrøbbel og sånn, sier Nordstad Moen selv.

– Jeg løper for gull

Til tross for helseplage­ne, er han blant favoritten­e på maraton i EM. Han har selv den europeiske rekorden på 2.05.48.

Det blir neppe slike tider i dag, tror 27-åringen.

– De siste øktene jeg har gjort, indikerer at jeg er rundt 80 prosent, såfremt jeg kan løpe smertefrit­t lenge nok. Nå har jeg kun fokus på løpet i morgen.

– Det er jo et stykke unna, da, 80 prosent?

Ja, det er det. Men det kommer jo an på hva du sammenlign­er med. 2.10 er 80 prosent av 2.04form, mener han.

En tid på 2.10 på maraton ville holdt til gull forrige gang øvelsen sto på EM-programmet i 2014. Til tross for skaden, er det også målet i dag for nordmannen.

– Jeg har kun fokus på å prøve å løpe avslappet de første 35 kilometern­e. Så får vi se hvor i løpet jeg er, om jeg er i tet eller nummer 10–15. Jeg springer for gull. Jeg kan ikke love noe, det har langt ifra vaert en optimal oppkjøring. Øktene jeg har gjort, kan indikere at jeg kan gjøre en maraton rundt 2.10. Det blir ikke noe 2.05-løp, tror trønderen.

Løpet begynner klokken 10.00 i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway