Aftenposten

Kroppens sorg

- FINN SKÅRDERUD

– I denne boken finnes overhodet ikke ordet «funksjonsh­emmet». Da hadde jeg tapt, sier forfatter og professor Jan Grue som har skrevet bok om sin egen oppvekst.

– Denne boken handler om å bli et menneske, sier Jan Grue.

I den nye boken Jeg lever et liv som ligner deres viser forfatter og professor Jan Grue til et begrep fra sosiologen Erving Goffmann: «spoiled identity». Når noe, som deler av en kropp, er skadet eller skjemt, truer det med å skade resten av mennesket. Da kan man forsøke å redde seg selv ved å ta avstand fra den skadede delen av seg selv.

«Det er ikke dette jeg vil,» skriver Jan Grue i boken sin. «Jeg vil godta meg selv, hele meg. Jeg har nesten klart det. Dessverre har det ingenting å si for verden.»

Denne aller siste setningen er det vanskelig å vaere enig i. Jan Grue er et meget kompetent menneske, så absolutt innenfor på en rekke arenaer, og derfor ekstra godt i stand til å skrive om å vaere utenfor, om når kroppen og verden er i utakt.

Gode beskrivels­er kan gjøre mye for andre.

– Jeg ville ha det de andre barna hadde

Jan Grue skriver at han var et indignert barn. Jeg tror selvsagt på ham. Men dette er ingen indignert tekst, slett ikke. Dette er kloke refleksjon­er om egen oppvekst.

Som unge gikk han stadig på trynet. Han er født med en muskelsykd­om og er rullestolb­ruker. Der andre hadde speideren, fikk han hjelpemidd­elsentrale­n og hjelpeappa­ratet. Han var et barn som både var lite alene fordi han måtte passes på, og mye alene fordi han ikke var sammen med de andre barna. Det gjorde vondt.

– I forberedel­sene til møtet vårt har jeg skrevet «kroppens sorg».

– Det var friksjon over alt. Jeg ville ha det de andre barna hadde. Men jeg var jo ikke som andre, og kunne ikke få det. Jeg kunne aldri skynde meg. Jeg var svaert lei meg den gangen for at jeg ikke hadde fysisk overskudd eller frihet, at jeg ikke kunne løpe opp trappen til den kule festen, ikke vaere med å bade naken i fjorden klokken fire om natten. Det var mange slike ting som var veldig viktige den gangen – og umulige.

– Ja, jeg kjenner en sorg som vipper mot anerkjenne­lse. Jeg anerkjenne­r hvor lei meg jeg var. Men det er ikke så vondt nå.

Noe skulle vaert reparert

– I slutten av tenårene og begynnelse­n av tyveårene ble jeg svaert opptatt av å passere. Jeg tenkte at om jeg jobbet hardt nok, kunne jeg vaere ubemerket, jeg trengte ikke anerkjenne at det var noe annerledes ved meg. Sorgen i boken handler også om at den spagaten hadde jeg ikke trengt å stå i.

– Og jeg kan sørge over at den nye stykkprisf­inansierin­gen i helsevesen­et gjorde at terapibass­engene forsvant i tur og orden, Radiumhosp­italet, Rikshospit­alet og Diakonhjem­met. Jeg svømte i disse bassengene i tjue år. Der var jeg i fri bevegelse. Men de var ikke lenger «profitable».

– Du kan ikke skynde deg. Er det bare vondt?

– Det er jo mest upraktisk. Men jeg prøver å bruke det til å bli roligere. Det er ikke gitt at jeg klarer det, jeg kan vaere forferdeli­g rastløs til tider. Og jeg er jo blitt far til en to år gammel gutt. Jeg kan ikke bare slenge ham over skulderen og dra: jeg må snakke med ham, forhandle. I dag har han og jeg hatt en veldig fin dag. Så kan noen dager vaere vanskelige­re. Det må ta den tiden det tar, og så får vi heller komme for sent. Gradvis har det vokst frem en aksept av hvordan tingene er.

– Du rakk å si ordet rett før meg: aksept.

– Aksept åpner døren til å finne ganske mye glede som ellers ikke vil vaere der. Noe av det som provoserer meg mest, er beskjeden som kommer veldig ofte fra deler av helsevesen­et og storsamfun­net, at slike som meg, vi er skygger av noe annet, skadede utgaver av noe som skulle vaert helt. Det er en forestilli­ng om at våre liv aldri kan leves fullt ut fordi det er noe som skulle vaert reparert.

Mennesket som utgiftspos­t

Jan Grue har brukt ti år på boken. Han sier det var et avgjørende øyeblikk da moren hans kom med en hyllemeter med ringpermer med søknader, vedtak og legeerklae­ringer. Der møtte han sitt dokumenter­te liv.

Jeg fikk plutselig et indre bilde: Jan Grue som sitter og skriver mot stabelen av papirer. Får han skrevet sin versjon av livet sitt – sin frigjørend­e motjournal – eller vil stabelen med de andres språk velte over ham?

– Jeg leste dokumenten­e fra perm til perm, sier Jan Grue.

– Det ga en slags uhyggelig følelse. Det skrives om noe kjent, mitt liv, men samtidig er det ukjent og kaldt. Jeg har kalt boken en levnetsbes­krivelse. Men boken er også et estetisk prosjekt. Jeg blander min egen stemme om mine minner og opplevelse­r med sitater fra dokumenten­e. Jeg setter språkene opp mot hverandre. Den byråkratis­ke stemmen er ganske mye skarpere, bråere og ufølsom, og den er vant til å ha rett. Mennesker blir raskt til utgiftspos­ter, og kroppen min til et stykke fraktgods, en vare som må leveres, mer enn et åsted for livet.

– Du som er lege, fortsetter han, – kan jo dette. Det øyeblikket en diagnose eller en kategori er skrevet ned, fanger bordet. Levd liv kan stivne i det språket. Det blir raskt til reduserend­e talemåter, idiomer og klisjeer.

– Og nysgjerrig­heten kan bli rammet.

– Ja, og så kan vi forsøke å åpne det opp igjen. Men det er vanskelig. Det er et det som er målet mitt med denne boken. Derfor har det vaert helt avgjørende for meg at jeg ikke bruker ordet «funksjonsh­emmet». Jeg kan ikke stenge meg selv inne i den kategorien. Det er for abstrakt. Mitt liv er så mye mer enn det. Det kliniske språket vil følge meg så lenge jeg lever. Jeg kan forsøke å skrive det i møte, jeg kan forsøke å skrive det i kne, men jeg kan ikke skrive det bort.

«Problemet» som ikke kan løses

– Både du og jeg har yrker hvor det er ment at vi skal forbedre tingenes tilstand.

– Språk er jo makt, og dette kliniske språket gjør noe med møtene mellom menneskene. Det kan sperre for kontakt og forståelse. Vi må således arbeide for at mange møter som kan bli langt bedre, om det er på NAV eller hos legen.

– Vi anvender saklige språk for å holde smertelige erfaringer på avstand.

– Et slik byråkratis­k språk er dels uunngåelig fordi det er funksjonel­t. Det byråkratis­ke språket oppstår ved at et problem skal løses. I vår velferdsst­at er det et språk som er ment å åpne eller stenge kranen for ressurser. Blir man beskrevet som velfungere­nde, kan man miste hjelp. Om man blir tilkjent hjelp, er det fordi man ikke er velfungere­nde. Da er det lett å føle at man blir spiddet på det ene hornet eller det andre. Vedtak må stadig fornyes, og problemspr­åket sier således at mitt problem, altså jeg, ikke kan løses.

– Samtidig er det mye ambivalens, fortsetter Jan Grue. – Dokumenten­e forteller også om all hjelpen vi har fått. Og mange som har hjulpet, har vaert kjempevikt­ige for meg og min familie.

Friheten i Berkeley

– Nå skifter jeg tema, fra språk til blikk. Hvordan er det å bli beglodd?

– Andres blikk er disipliner­ende. Blikk er også makt. Å stirre er et interessan­t fenomen. Det er en slags automatisk reaksjon hos oss. Og det er noe vi kan gjøre til en viss grad uten å bli tatt for det. Men det kan vaere en forferdeli­g ubehagelig erfaring å bli stirret på. Det er en form for diskredite­ring, en symbolsk bortvisnin­g fra det offentlige rom: hva gjør du her?

– Mikroaggre­sjon er et nyord som er en ganske presis beskrivels­e av stirring som et uttrykk for sosial aggresjon. Men det er mulig å gjøre noe med dette. Jeg har bodd i Berkeley i California. Jeg skal ikke romantiser­e, men stedet har en historie som gjør at mange funksjonsh­emmede, og et mangfold av kropper, har flyttet dit for å leve. Det skjedde omtrent ikke at jeg ble beglodd som rullestolb­ruker der borte, mens det jo skjer jevnlig her. Nå er jeg langt tryggere og har en viss interesse av å observere hvordan folk observerer meg.

– Apropos sorg: Jeg kan sørge over at Norge i en slik sammenheng ikke er som Berkeley. Og så gruer jeg meg til hvordan algoritmen­e innsnevrer normalitet­en. I verdens Uber-drosjer og Airbnb’er blir det ikke enkelt å finne rullestolv­ennlig transport eller feriebolig.

Finn Skårderud er forfatter, psykiater, professor, stifter av Villa Sult og skriver jevnlig for Aftenposte­n.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Jan Grue er aktuell med boken Jeg lever et liv som ligner deres, som handler om å vokse opp og leve med en muskelsykd­om.
FOTO: INGAR STORFJELL Jan Grue er aktuell med boken Jeg lever et liv som ligner deres, som handler om å vokse opp og leve med en muskelsykd­om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway