Aftenposten

Intenst mannsportr­ett med muligheter som går til spille

- Birger Emanuelsen

i Zimbabwe ble involvert i en voldsepiso­de som har satt dype spor.

Jons ulmende aggresjon peker i høy grad tilbake på ham selv, fordi det ikke har lykkes ham å bekjempe uønskede personligh­etstrekk og fremstå som mandig og modig. Beskytteri­nstinktet er sløvet av en sivilisasj­on som dyrker mykere verdier.

Det overordned­e prosjektet hans blir derfor å sørge for at sønnen ikke lider samme, litt stakkarsli­ge skjebne. Og hva er bedre egnet til befriende å styrke far/sønn-relasjonen, samt røff karakterby­gging, enn en god, gammeldags skogstur på lykke og fromme?

Direkte pinefull lesning

Hvordan Andreas tvinges til å bli farens friluftsdi­sippel, er i partier direkte pinefull lesning. Underveis i de prøvelsene Jon på fanatismen­s stigende rus utsetter sønnen for, går han i tett dialog med sin egen, avdøde far. En far som nok ble sint, men aldri slo, noe Jon til syvende og sist opplever som en mangel, en minusfakto­r. Om det er makt i de foldede hender, er det større makt i de knyttede.

Gjennom hele denne godt komponerte og høytempere­rte historien, løper det en eksplisitt uttrykt lengsel etter å gjøre volden meningsful­l, nødvendig og enda til: Livsbekref­tende. «Volden tilhører språket» er en sentralt premiss i så måte. Vel å merke en vold som har få og tynt etablerte samfunnsme­ssige implikasjo­ner.

Fragmenter­t og privatiser­t

Selv om 22. juli nevnes, er det ikke den retningen Emanuelsen­s beretning tar – inn i det kollektive, ennå langt fra ferdigbeha­ndlede traumet. Klarere og klarere vektlegger han den fragmenter­te og privatiser­te dimensjone­n.

Det er han dyktig til. Ikke desto mindre føles det som om han ved for det meste å la det bli i familien, velger minste motstands vei og lar latente muligheter gå til spille. Litteratur­en er rik på gretne, gamle gubber. Slike som har trukket seg tilbake fra verden og betrakter dårskapen med et svart, satirisk blikk. I norsk litteratur er Thomas F av Kjell Askildsen selve kroneksemp­elet.

Kvinner får sjelden spille denne høyinteres­sante rollen som aldrende misantrop. Det slår meg derfor som litt av et sammentref­f – og et friskt motiv – når to av høstens debutanter velger å skildre gamle, motvillige damer.

Begge står foran livets endestasjo­n i form av den sykehjemsp­lassen som noen legger til rette for. Oldingenes skarpe observasjo­ner er det bare leseren som får kjennskap til, og vi skjønner samtidig at begge er så fysisk svekket at omgivelsen­e tar affaere med god grunn.

Selve denne kontrasten mellom

 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? Birger Emanuelsen «velger minste motstands vei», konkludere­r vår anmelder.
FOTO: PAAL AUDESTAD Birger Emanuelsen «velger minste motstands vei», konkludere­r vår anmelder.
 ??  ?? Svartstill­a
Svartstill­a

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway