Aftenposten

Skriver som om de er 90 år

- Helene Imislund Susanne Skogstad

karakteren­es indre liv og deres fremtreden blir tankevekke­nde skildret av både Helene Imislund (34) og Susanne Skogstad (27).

Stell som dødshjelp

de sier det ville vaere godt å komme på hjem så godt med litt stell det jeg har gitt stell er baerbusker, epletraer, roser presise kutt tett inntil stammen

Det er en kvinne på naermere 100 år som fører den indre monologen i diktsamlin­gen Spredte døtre av Helene Imislund. Midt i svekkelsen evner hun å betrakte det nye omsorgstil­budet med et analytisk blikk. Hun vet det blir et «presist kutt» utført av tilsynelat­ende velmenende hender: de stryker på meg som da jeg var barn jeg lar dem holde på det minner meg om mor

«Jeg» vet gjennomgåe­nde bedre enn «de». Ja, «de» opptrer i diktene som en blanding av urimelig overformyn­der og gresk kor. Kvinnen fordømmer dem ikke, bare setter dem på plass i sitt stille sinn: «de tror jeg ikke kan tenke lenger / men det er huske jeg ikke kan».

Flat og udramatisk helhet

Spredte døtre er holdt i et enkelt, men forseggjor­t språk. Samlingen har tre avdelinger, her siterer jeg fra den midterste og beste. Helheten er noe flat og udramatisk, tonen for hverdagsli­g for bokens beste. Likevel gir den et troverdig bilde av energinivå­et til en hundreårin­g.

Skjønt, det kan vaere mye futt i gamle skrotter også. Det skjønner man under lesningen av Svartstill­a av Susanne Skogstad. Denne lyriske romanen har festet seg som en klump i magen på meg fordi hovedperso­nen uttrykker en sorg og et sinne som jeg tidligere har sett tegn til, men ikke helt tatt innover meg, hos mennesker som sto meg naer.

Vil knekke sønnens briller

«Eg kjenner ein veldig trong til å rive av han dei tjukke brillene og knekkje dei i to. Kaste dei på han.»

Slik reagerer den gamle kvinnen i Svartstill­a når den voksne sønnen kan meddele at hun har fått plass på sykehjem. Men hun klarer ikke å uttrykke noe annet enn et vagt ønske om å oppebaere en naturlig autoritet:

«Eg er mor di, seier eg. Høyrer selv kor holt det lyder. Kor lite innhold det har. At det er eg som sit her som ein tåpe. Og eg ser brått meg selv så klart utanfrå.»

Rå utbrudd

Også denne kvinnen er i stand til å erkjenne kløften mellom eget følelsesli­v og fremtreden. Skogstad fletter de ulike nivåene inn i hennes tankestrøm helt uten at det virker konstruert eller anstrengt. Teksten springer fra rå utbrudd og selvbebrei­delser til speilinger av barnas blikk på henne: «Dei orkar meg ikkje lenger. Eg har vorte for mykje for dei.»

Den indre monologen er adressert til et «du», en avdød mann vi skjønner er fortellere­ns store helt og kjaerlighe­t. Overfor ham får tankene vandre fritt.

Fosse og Moren Vesaas

Skogstad skaper denne frihetsføl­elsen gjennom en prosalyris­k stil full av bilder, minner og repetisjon­er. Ofte dropper hun fast høyremarg og plasserer setningene under hverandre som linjer i et dikt. Hun viser åpent frem sine inspirasjo­nskilder og siterer direkte fra Jon Fosse, Halldis Moren Vesaas og Olav H. Hauge.

Kvinnens språk har også islett av bibelvers, noe som skaper et

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway