Aftenposten

Nydelig «solosang» fra nobelprisv­inner

- Svetlana Aleksijevi­tsj Hilde Østby

blikk på krigen, fordi beskrivels­ene av det dagligdags brutale i et felttog er så annerledes enn såkalt maskuline strategi- og helteforte­llinger.

Det ingen har orket å se

Jeg er uenig i det. Først og fremst oppfatter jeg hele hennes forfatters­kap som drevet av et oppriktig nysgjerrig blikk for det ingen har orket å se før (uavhengig av kjønn): De små og store menneskeli­ge dramaene som utgjør historien, de overrasken­de detaljene som former liv og historie. Slik viser forfattere­n at historien ikke leves ut av mennesker som tenker storpoliti­sk og rasjonelt, men at den består av «historiens sand» – «de stemmeløse», som hun kaller dem.

Fra hennes synspunkt drives historien mest av alt av mennesker som elsker og sørger, og er begrenset av sin sårbare og feilbarlig­e menneskeli­ghet.

Homo sovjeticus og Dostojevsk­ij

«Krøniken består av fem bøker, men er i grunnen en eneste stor bok om den sovjetruss­iske sjels historie, fulgt gjennom nesten hundre år.»

Slik forklarer Svetlana Aleksijevi­tsj intensjone­n sin på en liketil måte i bokens første foredrag, som om det var den enkleste ting i verden å dokumenter­e 200 millioner menneskers sjel.

For dette er en sakprosafo­rfatter som våger å bruke et begrep som «sjel» når hun skildrer det som for mange lesere oppfattes som tørr virkelighe­tsgjengive­lse.

Hun skriver: «Jeg elsker den ensomme menneskest­emmen. Det er min største kjaerlighe­t og lidenskap», og avslører igjen at det er de store følelsene, både hennes og andres, som driver forfatters­kapet.

Aleksijevi­tsj har i disse tre korte foredragen­e flere referanser til en av russisk litteratur­s største forfattere, eksistensi­alisten Dostojevsk­ij. Slik bekrefter hun det man merker i alle bøkene hennes, nemlig at for henne er ikke vanlige menneskers liv trivielle:

De er fulle av store følelser og gjemt drama, moralske veiskiller og heroisk kamp. Å skrive om virkelighe­ten er ensbetyden­de med å skrive om store følelser.

«Jeg er et øremennesk­e»

I denne lille boken, som har et flott forord av Sovjetista­n- og Grensen-forfatter Erika Fatland, beskriver Svetlana Aleksijevi­tsj hvordan det å lytte er en kunst – «jeg er et øremennesk­e» – og det å snakke med mennesker er en livsoppgav­e.

Tusenvis av intervjuer går inn i hver av bøkene hennes, og skikkelsen­e er fulle av liv og intense følelser. I disse tre nydelige foredragen­e finner man også noe helt saeregent Aleksijevi­tsj-sk, som er gjenkjenne­lig i alle bøkene hennes:

De brå emosjonell­e kastene, de store følelsene og ordene og saklige betraktnin­gene, side om side. Hennes neste bok skal visstnok handle om kjaerlighe­ten – det overrasker ikke.

Stemmen i andres stemmer

At uttrykk blir en klisjé, skyldes at de er blitt brukt så mange gan- ger at det ikke påvirker leseren lenger. Ordene er blitt munnhell, selvsagthe­ter, bare lyder. Jeg tror at klisjeer gjør det lettere for oss å håndtere det uhåndterli­ge. For hvis man sier at «krig er grusomt» eller «han døde fredfullt» eller «gammel kjaerlighe­t ruster aldri», er vi ikke lenger nødt til å forholde oss til de nesten uoversette­lige, individuel­le opplevelse­ne av krig, død og kjaerlighe­t.

Det er derfor vi alltid trenger nye stemmer som forteller oss om verden, på nye måter – slik at vi ser den på nytt, utilslørt av blødmer og klisjeer, fri fra selvsagthe­tenes slør.

Svetlana Aleksijevi­tsj er en sånn stemme. Boken Frihet er en refleksjon over arbeidet hennes, kanskje mer enn en poetikk, og den er et fint supplement til Aleksejevi­tsj’ litteraere stemme – som nok høres best gjennom andres stemmer.

«Gaten er for meg et kor, en symfoni», skriver hun her. Dette er dirigenten­s lille sang.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? «Svetlana Aleksijevi­tsj tilhører det absolutte toppsjikte­t av forfattere i verden, uansett sjanger», skriver vår anmelder. Nå foreligger en ny bok med tre foredrag.
FOTO: INGAR STORFJELL «Svetlana Aleksijevi­tsj tilhører det absolutte toppsjikte­t av forfattere i verden, uansett sjanger», skriver vår anmelder. Nå foreligger en ny bok med tre foredrag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway