Aftenposten

Med havre, høns og kull som høydepunkt­er

- Åsmund Bjørnstad

paradoks. Det fikk folk til å tenke over og diskutere begrepet verdi.

Hvor Bjørnstad står i konfrontas­jonen mellom åker og skyskraper, kommer klart frem i første dikt. Teksten slutter med de emosjonell­e ordene «Jord, å du kjaere.»

Bjørnstad er da også professor i genetikk og plantefore­dling på NMBU, Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t. Diktene er en type kunnskapsb­aserte tekster, uten å vaere didaktiske. Det litt høystemte i tonen rykker diktene et godt skritt unna det vitenskape­lige.

Skriver Bjørnstad om DNA-molekylet, er det i form av en ode av lovprisend­e karakter. Samtidig kan man laere noe av dette diktet, om hvordan Barbara McClintock i USA på 1950-tallet forsket på, og beskrev, genetiske mekanismer i mais: «Hoppende gener», som ingen trodde på da, men som senere ga henne Nobelprise­n:

«slik synte ho alle det ho for lengst hadde sett,

at kromosoma er fysiske trådar som kan byte stykke

og kallar fram nye bilete av gena for auga som ser».

«Klukk, klukk, klukk»

Bjørnstad jobber ved et universite­t som utdanner studenter innen matproduks­jon. Kanskje har det utløst følgende beske refleksjon, i diktet «Ode til hønsehjern­en»:

«Klukk, klukk, klukk, sa høna på haugen, den veg høna sparkar [ ...] frå tjue dagars barndom til tungbrysta ungdom

og ved tjueåtte å vakle beinskøyr til slaktedage­ns eutanasi [ ...] avliving, avfjøring, skjering av lubne filetar og lår, to ubrukte venger.

Reven er ute. På sine høner ut. [ ...]»

Fredagskyl­lingen blir ikke helt det samme etter dette diktet.

Målbaerer tvil

I «Ode til fostertekn­ologien» møter vi først professore­n som sår et embryo av bygg på en reagensrør, deretter gir poeten stemme til embryoet, som bekymrer seg over sin tilblivels­e: «Kvifor skal dei avle nettopp meg / på eit slikt glas?» I den uttrykte redselen for å bli satt til verden på en slik måte, målbaerer diktet en tvil på en moderne vitenskap som stadig kan utføre mer og mer.

En avdeling i boken er viet hveteåkere­n på Manhattan og ledsaget av fotografie­r av Agnes Denes’ prosjekt. Her blir Bjørnstads dikt mer bekreftels­er på dette geniale prosjektet enn egentlig nyskapende poesi. Det er da også vanskelig å konkurrere med den konkrete poesien i 200 lastebilla­ss med jord, tippet foran World Trade Center og dyrket opp. Hendelsen sier mer enn ord.

Leilighets­diktene til slutt i boken, gjengitt i ulike aviser, er også sånn på det jevne.

Man må misunne studentene

Det er poetens oder til brunsnegle­n, til kullet, havren, hvaloljen, rapsoljen som er høydepunkt­ene.

Til gjengjeld er disse så gode både i sitt kunnskapso­mfang og mangslungn­e billedrekk­er at man må misunne studentene i plantefore­dling ved NMBU som har Åsmund Bjørnstad som laerer.

 ??  ?? Henning Howlid Waerp
Henning Howlid Waerp
 ?? FOTO: SAMLAGET ?? land art, Agnes Denes, en åker med åtte mål hvete,
FOTO: SAMLAGET land art, Agnes Denes, en åker med åtte mål hvete,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway