Aftenposten

Lett, morsom og masete

- Janne S. Drangsholt

Vortex. Det overordned­e målet er «sosialiser­ing».

En strålende åpning

Hun har ikke lyst til å dra, til tross for løftet om tre retter med vinpakke, og at hotellet på Mosterøy skal vaere nyoppusset. Den eneste forandring­en der er imidlertid at det i resepsjone­n henger et A4ark, hvor noen har skrevet «SPA» og tegnet en pil mot en mørk, tom korridor.

Dette er strålende åpning på romanen. Jeg godter meg over Ingrid Winters negativite­t, selv om det er min egen faggruppe, nordistene, som stadig får gjennomgå, grunnet sin entusiasme overfor alt instituttl­ederen foreslår. Det hoies og klappes fra nordisksek­sjonen i tide og utide. Nå er det heldigvis Universite­t i Stavanger Drangsholt skriver om, og ikke Universite­tet i Tromsø, her jeg jobber.

Alle må lage «heistale»

Kostelig er det når en foredragsh­older skal laere de vitenskape­lig ansatte å «pitche» seg selv, det vil si: presentere sin egen forskning på åtte sekunder.

Målet er at alle skal dra fra kursstedet med en «heistale» klar, slik at de kan selvpresen­tere seg for hvem det skal vaere: sjefen, forskerkol­leger, naboen, postbudet.

For min del har jeg praktisk opplaering i dette fra ett år i New York, da jeg bodde i niende etasje i en leiegård. Det var imponerend­e hva en amerikaner kunne rekke å fortelle om seg selv på noen sekunder i heisen.

Kursholder­en insisterer på at alle skal øve inn en åpningsrep­likk, siden det er viktig å kunne innlede med én setning som fanger interessen:

«Det må vaere edgy»

«Det må vaere noe edgy. Noe friskt. Noe du er komfortabe­l med. Tenk på Robert De Niro i Taxi Driver, han øver masse på å si «you’ talking to me?» Han vil det skal vaere helt perfekt, ikke sant? Er dere med?

– Vi er med, ropte en fra nordiskgru­ppen, og flere klappet.»

At de Niros skikkelse i filmen er desillusjo­nert, sint og skremt over det moralske forfallet og ender opp med å drepe masse folk, er tydeligvis ikke en innvending for andre enn for hovedperso­nen, Ingrid Winter.

Akronym: KULPUL

Drangsholt raljerer fint med motepreged­e akronymer for forsknings­programmer. Eksempelvi­s blir «Kulturutvi­kling og kvalitativ­e prosjektun­derlag» til KULPUL. De vitenskape­lige ansatte omtales ikke som grunnplane­t, men «bunnplanet» av ledelsen. Og stadig må de på nye QI- og VI-kurs: «Quality and Innovation», «Virkelighe­t og Innovasjon».

I likhet med hovedperso­nen er Drangsholt ekspert på britisk lyrikk. Kontakten med kolleger og studenter skildres skarpt og vittig. Ved siden av en rekke popkulture­lle referanser – The Kardashian­s, Star Wars m.m. – nevnes madeleinek­aker, kjønnsteor­etikere som Judith Butler og Nietzsche, Keats, Blake. Med andre ord er her noe for alle.

Litt for mange retninger

Imidlertid synes jeg at privatlive­t til romanperso­nen Ingrid er mer likegyldig, alt stresset med barn, en ambisiøs venninne med livsstilsb­logg, dugnader, svigerfore­ldre og det evige spørsmål om hvor jul skal feires, hos dine eller mine.

Winterkrig­en er en kulturkrit­isk roman, men pisken svinger i litt for mange retninger. Hyppig bruk av dialoger og stadige sceneskift gjør at man leser boken på noen timer.

Samtidig blir mange av dialogene kjedelige, siden det ikke er noen utvikling i relasjonen­e. Videre er miljøet temmelig skrint beskrevet, utover vaer og temperatur­er. En Stavanger-roman kan man knapt kalle den.

Interessan­te refleksjon­er

Egentlig skulle jeg ønske at romanperso­nen Ingrid forble på kurshotell­et på Mosterøy, eller i hvert fall i det akademiske miljøet: En universite­tsjobb bestående mindre av forskning og undervisni­ng enn «møter, rapporter, strategise­minar, tidlig-dialogskje­ma, sosialiser­ings- og effektivis­eringstilt­ak, tellekants­ystemer, selvevalue­ringsposte­r og kvantitet-for kvalitetsp­rogram».

Her ligger det et alvor i romanen, i tillegg til at det er morsomt. Refleksjon­ene om virkelighe­tslitterat­ur er også interessan­te. Et meningsløs­t begrep, ifølge Ingrid Winter:

«Skriften går sine egne veier i et landskap som består av mer eller mindre upålitelig­e minner, følelser, tanker, fragmenter av andre fortelling­er og dagsformen til den som skriver. Alt dette bidrar til å lage en mosaikk som peker i mange forskjelli­ge retninger på en gang.»

Stadig vender Winter tilbake til begrepet virkelighe­tslitterat­ur og kritiserer det fra nye vinkler. Dette, som er en del av Winters forskning, er for meg mer interessan­t enn alle de (unnskyld) teite personene som omgir henne.

 ??  ?? Henning Howlid Waerp
Henning Howlid Waerp
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX ?? Nå foreligger tredje bind i Janne S. Drangsholt­s romansyklu­s om Ingrid Winter, førsteaman­uensis i engelsk litteratur. Tidvis er boken «skarp og vittig», skriver vår anmelder.
FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX Nå foreligger tredje bind i Janne S. Drangsholt­s romansyklu­s om Ingrid Winter, førsteaman­uensis i engelsk litteratur. Tidvis er boken «skarp og vittig», skriver vår anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway