Aftenposten

Ikke si til ungdommen: «Ikke send nakenbilde­r!»

Vi har forsket på nakenbilde­r. Dette er hva vi fant.

- Stine Nygård master i helse- og sosialpsyk­ologi, Universite­tet i Oslo Ingela Lundin Kvalem professor i helsepsyko­logi, Psykologis­k institutt, UiO

Det siste årets mediedekni­ng av ungdommers nakenbilde­deling har utløst en viktig innsats for folkeopply­sning og kriminalit­etsforebyg­ging, men det har også gitt grobunn for en rekke uheldige og forsknings­stridige forestilli­nger. Disse er det på tide at vi tar et oppgjør med.

Med unntak av et fåtall nyanserend­e røster har den offentlige diskursen rundt ungdommers seksualise­rte bruk av billedbase­rte sosiale medier fremmet et fortrinnsv­is problemori­entert perspektiv, hvor nakenbilde­deling er blitt fremstilt som en grunnlegge­nde dumdristig eller utagerende form for digitalise­rt risikoadfe­rd.

13 prosent har sendt

Funn fra nyere forskning – inkludert vår egen – skisserer derimot et mer nyansert og langt mindre dystert bilde, samtidig som de gir tydelige indikasjon­er på positive så vel som negative aspekter ved fenomenet.

Dersom man har som mål å forebygge uheldige utfall av ungdommers digitalise­rte seksualite­t, er slike avklaringe­r nødvendige. Når 13 prosent av norsk ungdom i alderen 13–18 år rapportere­r å ha sendt et nakenbilde av seg selv, burde man, med et åpent sinn, forsøke å forstå hvilke faktorer som ligger til grunn for ungdommers intime billeddeli­ng.

Det er også viktig å skille mellom ulike handlinger. For selv om et nakenbilde kan bli delt på både samtykkend­e og ikkesamtyk­kende vis, er det lite hensiktsme­ssig å forveksle det ene med det andre.

Mens førstnevnt­e innebaerer seksuelle selvuttryk­k som frivillig er blitt sendt til en eller flere fortrolige mottagere, innebaerer sistnevnte svikefull spredning av andres intime bilder. Disse formene for nakenbilde­deling er fundamenta­lt forskjelli­ge – både sosialt og juridisk sett – og burde omtales og håndteres deretter.

I romantiske forhold

Med disse perspektiv­ene til grunn har vi, både gjennom spørreskje­maer og gruppeinte­rvjuer, forsøkt å undersøke hvordan nakenbilde­deling utspiller seg blant norsk ungdom. Funnene fra forskninge­n vår kan ikke generalise­res, men gir likevel noen viktige indikasjon­er vedrørende en rekke dagsaktuel­le spørsmål. Deriblant spørsmål om risiko.

I motsetning til populaere myter, men i samsvar med internasjo­nal forskning, fant vi ingen direkte sammenheng­er mellom det å ha sendt nakenbilde­r, sexvideoer eller lignende og ulike psykososia­le risikofakt­orer, som høyere grad av impulsivit­et, lavere selvfølels­e eller mental uhelse. Tvert imot fant vi at det å ha sendt slikt billedmate­riale var relatert til å ha debutert seksuelt, å vaere i et romantisk forhold, å ha positive forventnin­ger til konsekvens­en av å dele intimt billedmate­riale med andre og å anse slik billeddeli­ng som normalt i ens egen omgangskre­ts.

Funnene våre indikerer dermed at frivillig nakenbilde­deling kan se ut til å vaere en normaliser­t og hovedsakel­ig uproblemat­isk del av Snapchat-generasjon­ens seksuelle utprøving, fremfor en digital manifestas­jon av problemati­sk seksualadf­erd.

Har opplevd uønsket spredning

Samtidig bekrefter funnene våre at nakenbilde­deling, slik den foregår i dag, innebaerer en betydelig risiko for å bli utsatt for ytre trusler.

En tredjedel av undersøkel­sesdeltage­rne som hadde sendt intimt innhold, rapportert­e nemlig også å ha opplevd uønsket spredning av dette. Det var i tillegg en betydelig andel – 31 prosent av jentene og 42 prosent av guttene – som oppga å ha spredt andres intime innhold, til tross for at ungdommene generelt sett rapportert­e å ha en negativ holdning til slike handlinger. Med faren for slike utfall er det kanskje ikke så overrasken­de at ungdommene

vi intervjuet var skeptiske til jevnaldren­des nakenbilde­deling. På tvers av gruppeinte­rvjuene var deltagerne spesielt bekymret for de kjipe konsekvens­ene av nakenbilde­r «på avveie», som ifølge deltagerne kunne dreie seg om alt fra ryktespred­ning til sosial utestengel­se.

Men selv om intervjude­ltagerne var negative til spredning av «nudes», var det kun et fåtall som satte spørsmålst­egn ved de sosiale ringvirkni­ngene dette kunne ha. Flere uttrykte i stedet at ofre for bildespred­ning kunne holdes delvis ansvarlig siden de faktisk hadde sendt intime bilder av seg selv i utgangspun­ktet.

Samtidig kom det frem at det ikke kun var selvprodus­erte nakenbilde­r som sto i fare for å bli spredt eller utløse negative sosiale sanksjoner. Deltagerne fortalte også om en rekke situasjone­r hvor den ikke-samtykkend­e nakenbilde­delingen

tok andre former – som filming av venners «hooking» på fest og snikfotogr­afering av medelever i gymgardero­ben på skolen.

Manglende respekt for andres eierskap

Ser man disse funnene i sammenheng, gir forskninge­n vår støtte til argumenter om at det ikke er tilbøyelig­heten til å sende selvprodus­erte nakenbilde­r som er problemet med ungdommers intime innholdsde­ling på nett.

Seksuell utforsknin­g og utfoldelse er tross alt en naturlig del av det å vaere et menneske i utvikling. Når vi lever i en tid hvor billeddeli­ng over sosiale medier er blitt en del av vårt kommunikat­ive repertoar, er nakenbilde­r ¬– slik Oda Rygh nylig påpekte i sin kronikk i VG – intet annet enn en digital forlengels­e av dette.

Det egentlige problemet med nakenbilde­deling

er heller den manglende respekten for andres eierskap over egen kropp og seksualite­t, samt digitale fremstilli­nger av dette. Det er tross alt dette som er katalysato­ren for de psykososia­le vanskene ungdom forteller om.

Det er attpåtil mer enn et tillitsbru­dd: Det er et alvorlig lovbrudd som det siste året er blitt et voksende samfunnspr­oblem.

Så, nei – mediene, laerere og foreldre bør ikke si til ungdommen «ikke send nakenbilde­r». Ikke bare fordi rådet er malplasser­t, men også fordi det er moralistis­k og risikerer å livnaere holdninger som kan gå på bekostning av ofre for nakenbilde­spredning. I stedet bør vi heller si «ikke videresend nakenbilde­r».

Samtidig holder det ikke å fortelle ungdommen hva de bør og ikke bør gjøre – vi må forklare dem hvorfor.

Nåvaerende og fremtidige ungdomsgen­erasjoner burde, gjennom skole og oppdragels­e, få tilstrekke­lig innføring i både nettvett og lovverk. Men de trenger også konkret rådgivning om seksualite­t, samtykke og respekt, som tar hensyn til den digitale sfaeren de i økende grad lever livene sine innenfor.

 ?? FOTO: FARKNOT ARCHITECT, SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX ?? Det var en betydelig andel av de intervjued­e som oppga å ha spredt andres intime innhold, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: FARKNOT ARCHITECT, SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX Det var en betydelig andel av de intervjued­e som oppga å ha spredt andres intime innhold, skriver kronikkfor­fatterne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway