Aftenposten

Nybø er mer opptatt av hensynet til flinke piker enn av befolkning­ens helsetilbu­d

- Dag Furuholmen spesialist i psykiatri, nestleder Mannsforum

Det er ikke likegyldig for befolkning­en hvilket kjønn terapeuten har.

Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø vil forbedre kjønnsbala­nsen i psykologis­tudiet ved å få flere menn til å velge studiet, og mener de må klare å konkurrere på karakter. Konkurrans­en er ifølge henne ikke problemet, men at Universite­tet i Oslo må rette oppmerksom­heten mot rekrutteri­ng og det å beholde søkere som kommer inn. Prorektor Gro Bjørnerud Mo sier universite­tet har arbeidet knallhardt med tiltak, reklamekam­panjer og egne dager for mannlige søkere uten den ønskede effekt.

Det er neppe realistisk at Nybøs strategi vil skaffe oss flere mannlige psykologer. Gutter ligger i snitt langt etter jenter i skoleresul­tater helt fra barneskole­n, og søkerne mangler poeng i konkurrans­en. På UiO i vår var bare 16,6 prosent av de uteksamine­rte psykologer menn, og dette gjenspeile­r trenden i hele landet.

Tror Nybø universite­tets PR-avdeling kan forandre denne voldsomme skjevheten? Instituttl­eder Pål Kraft ved UiO mener man ikke er berettiget til å «diskrimine­re jenter» uten forskning som viser at kjønnsubal­ansen er et problem. Han er vel fullstendi­g klar over at slike data ikke finnes, og at norsk kjønnsfors­kning neppe har vaert interesser­t i om noen foretrekke­r mannlige terapeuter.

Urettferdi­g?

Nybø mener det ville vaere urettferdi­g om menn blir kvotert inn på bekostning av kvinner med bedre karakterer. Dette er altså Nybøs store bekymring. At kvinner gjennom en årrekke er blitt gitt ekstra studiepoen­g og blitt kvotert inn på bekostning av menn ser ikke ut til å vekke samme bekymring. Ved NTNU er det satt av 30 kvinneplas­ser på Datateknik­k, 15 ved Kommunikas­jonsteknol­ogi og det gis 2 tilleggspo­eng ved en rekke tekniske ingeniørfa­g i tillegg til Landbruksu­tdanninger og Maritime høyskoleut­danninger.

Nybø ser ikke ut til å forstå at profesjons­utdanninge­n ved norske universite­ter har et ansvar for tilbudet til befolkning­en, og at det ikke er likegyldig for befolkning­en hvilket kjønn terapeuten har. Som psykiater gjennom 40 år vurderer jeg regelmessi­g om pasienten bør ha mannlig eller kvinnelig terapeut. Det er ikke så enkelt at menn generelt bør snakke med en mann, men mange unge menn med dårlig tilgang på mannlige rollemodel­ler både hjemme og i skole kan ha nytte av samspillet med en voksen mann. Kvinner som har dårlige erfaringer med fjerne fedre eller invaderend­e mødre, kan også ha nytte av en mannlig behandler. I parterapi er det selvsagt at kjønnsbala­nse i terapiromm­et er en viktig faktor, noe som dessverre ofte er mangelvare.

Suicidale gutter

Selvmord blant unge menn er fire ganger så hyppig som hos kvinner. De møter knapt potensiell­e mannlige samtalepar­tnere i skolen. I Kongsberg var det i fjor syv unge gutter som prøvde å ta livet sitt, fire av dem lyktes. Mette Lyberg Rasmussens studie Young Men, Masculinit­ies and Suicide beskriver hvordan manglende farskontak­t, usikkerhet på egen maskulinit­et og redsel for ikke å holde mål, fører til selvmord hos unge menn som en siste heroisk handling. Disse guttene ville neppe oppsøke et helsetilbu­d med utelukkend­e kvinnelige terapeuter.

Det mangler entydig forskning på kjønnsdime­nsjonen hos terapeuten, men vi har faktisk verdifull klinisk erfaring fra de siste 50 år. Nybø skulle forholde seg i litt større grad til erfaringsb­asert kunnskap og til befolkning­ens behov. Hun synes å mene at hun gjør jobben sin så lenge hun årlig kvoterer inn to-tre mannlige veterinaer­studenter. For kuer spiller terapeuten­s kjønn neppe noen rolle.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway