Aftenposten

Forskning tyder på at de fleste menn ønsker seg barn og familie

- Kari Skrede forsker emerita

Aftenposte­ns Ingunn Økland fyrer 7. august av en bredside mot forskning jeg har utført, om menns familieeta­blering og foreldresk­ap. Hun hevder at jeg setter taperstemp­el på barnløse menn.

Jeg forstår at å bli omtalt som gruppen «ikke-valgt», kan oppleves som sårende. Men reproduksj­onsprosess­en er ingen søndagssko­le, hverken i dyreverden­en eller for mennesket.

Det er ikke noe nytt for de siste årtiene at det er sosioøkono­miske forskjelle­r i familieeta­bleringen.

Kjønnsfors­kjellene tydeligere

Demografis­ke studier på data fra folketelli­nger og andre tilgjengel­ige kilder tilbake til 1800-tallet viser at menn med gode ressurser (store gårder, skog eller annen vellykket naeringsvi­rksomhet) oftere var gift enn menn fra beskjedne kår.

Med utdannings­samfunnet som vokste frem i etterkrigs­tiden, ble kjønnsfors­kjellene i familieeta­bleringsmø­nsteret tydeligere. For kvinner er andelen barnløse høyest blant høyt utdannede og lavest blant dem med kort utdanning. For menn er det akkurat motsatt.

Dette er et veletabler­t funn, både for Norge og for mange andre vestlige i-land.

Det nye for de seneste tiårene er at de sosioøkono­miske forskjelle­ne i barnløshet­en er forsterket for menn, mens de er blitt noe mindre for kvinner.

Solid empirisk grunnlag

Forskninge­n som Økland henter sine sitater fra, ble utført i Statistisk sentralbyr­å på begynnelse­n av 2000-tallet. Vi hadde et solid empirisk grunnlag i registerda­ta om alle menn født i Norge i utvalgte fødselskul­l fra 1940 til 1970. Vi fulgte mennene over livsløpet frem til 2000, med data om familie (registrert­e barn, giftermål, skilsmisse­r og nye ekteskap), om gjennomfør­t utdanning og om årlig inntekt fra skatteregi­steret.

Ett av de sentrale funnene var at barnløshet­en for menn ved 40 års alder økte markert for menn i de yngre fødselskul­lene (født etter 1950) sammenlign­et med kullene som vokste opp i den tidlige etterkrigs­tiden. Aller mest markert var økningen i barnløshet for menn med kort utdanning.

Registerda­ta gir solid empirisk grunnlag for svar på spørsmål som kan analyseres med denne type data, men gir ingen holdepunkt­er om innholdet i menneskene­s hoder og hjerter. Denne formen for undersøkel­ser gir derfor bare en del av

bildet.

Vi trenger mer forskning

Jeg er helt enig med Økland i at barnløshet for menn kan vaere både frivillig og ufrivillig. Jeg støtter henne varmt i at vi trenger mer forskning om disse spørsmålen­e.

Det kan godt vaere at andelen menn som er frivillige barnløse har økt i yngre generasjon­er. Anekdotisk synsing på grunnlag av egen bekjentska­pskrets er imidlertid ikke veien å gå.

Det som finnes av forskning på feltet, tyder på at de fleste menn ønsker seg barn og familie. Vi trenger mer forskning om hva som skjer om disse ønskene ikke blir oppfylt. Peder Kjøs gir i sitt innlegg i Aftenposte­n 9. august noen kommentare­r som inspirerer for det.

 ?? FOTO: WIRACHA IPHOTO, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Jeg forstår at å bli omtalt som gruppen «ikke-valgt», kan oppleves som sårende. Men reproduksj­onsprosess­en er ingen søndagssko­le, hverken i dyreverden­en eller for mennesket, skriver Kari Skrede.
FOTO: WIRACHA IPHOTO, SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Jeg forstår at å bli omtalt som gruppen «ikke-valgt», kan oppleves som sårende. Men reproduksj­onsprosess­en er ingen søndagssko­le, hverken i dyreverden­en eller for mennesket, skriver Kari Skrede.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway