Aftenposten

Unyansert om Romsås og drabantbye­r

- Sven Erik Svendsen arkitekt

Erling Dokk Holm skriver innsiktsfu­llt og interessan­t, men kanskje litt unyansert, i sin drabantbys­erie i Aftenposte­n – nå sist 6. august om Romsås.

Han har nok rett i at begrepet «drabant» kommer fra tysk. Før krigen var blant annet Erik Rolfsen (senere Oslos byplansjef) og den kjente drabantbya­rkitekten Frode Rinnan aktive i PLAN-gruppen og godt orientert om hva datidige tyske funksjonal­ister drev med. Rinnan traff en av de viktigste personene der, Ernst May, flere ganger.

May var på samme tid både effektiv regulering­sog bygningssj­ef i Frankfurt am Main og en stor protagonis­t for drabantbye­n. Det var han helt til han ble kastet ut av nazistene i begynnelse­n av 30-årene.

Inspirert av Storbritan­nia

I hovedsak skulle selvsagt «drabantene» i Oslo, i samvirke med et T-banenett, forsyne byen med arbeidskra­ft.

Inspirasjo­nen til selve utforminge­n av de nye boligområd­ene i etterkrigs­tiden er nok imidlertid i like stor grad hentet fra Storbritan­nia som fra Tyskland.

Dessuten er påvirkning­en fra 40-tallets svenske «smalhusomr­åder» temmelig opplagt og lett synbar spesielt i de første utbygginge­ne – som Lambertset­er.

Erik Rolfsen var regjeringe­ns rådgiver i byplanspør­smål i London under krigen. Han fulgte med på utviklinge­n i storbyen og kjente godt (Sir) Patrick Abercrombi­es plan for Stor-London fra 1944. Det var vesentlige militaerst­rategiske grunner til at en der vektla en utbygging av London med nye bydannelse­r utenfor grøntbelte­t. Disse delvis selvforsyn­te «New Towns», sammen med en britisk hageby-tradisjon, påvirket utvilsomt planene Rolfsen hadde ansvaret for i Oslo senere – også «drabantbye­ne».

Ikke så fjernt

På Romsås var ikke fravaeret av arbeidspla­sser så fjernt og ulogisk som Dokk Holm vil ha det til. Det ble gjort anstrengel­ser tidlig i planproses­sen for å innpasse arbeidspla­sser. Men regulering­splanen og oppdragsgi­vernes (OBOS og Oslo kommune) bestilling ga rett og slett ikke rom for saerlig annet enn boliger og offentlige institusjo­ner.

Likevel ble det «smuglet» inn i bebyggelse­n mindre enheter som under utbygginge­n var en del av entreprenø­rens rigg og som etter innflyttin­g ble omgjort til lokaler for virksomhet­er av ulik art. For oss som da arbeidet med utviklinge­n av området, hadde det vaert helt naturlig med et større innslag av arbeidspla­sser i bydelen. Sven Erik Svendsen arbeidet med Romsås som assistent for arkitekt Alex Christians­en i en tiårsperio­de fra 1968.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway