Aftenposten

Stadig nye opplysning­er felte Per Sandberg (Frp)

Alvoret i Per Sandbergs Iran-reise med kjaeresten gikk gradvis opp for de sentrale aktørene. Stadig nye opplysning­er beseglet hans politiske karriere. Per Sandberg ble i går gitt avskjed i nåde som fiskerimin­ister og gikk også av som nestleder i partiet.

- THOMAS SPENCE ROBERT GJERDE STINE BARSTAD STEIN J. BJØRGE (foto)

Gjennom medieoppsl­ag og flere samtaler mellom statsminis­ter Erna Solberg og Per Sandberg kom det frem to nye opplysning­er som beseglet hans politiske karriere: Sandberg unnlot bevisst å informere om Iranreisen, og at han tok med tjenestete­lefonen til Kina.

Samtalene mellom Sandberg, Solberg og Frp-leder Siv Jensen har gått over flere uker. Det var saerlig ett langt møte forrige onsdag mellom statsminis­ter Solberg og Sandberg – ansikt til ansikt – som bidro til avklaring.

Prosessen har tatt så lang tid fordi Solberg hele tiden har tatt hensyn til Sandbergs private situasjon, og behovet for å skape en felles forståelse av situasjone­n og konklusjon­en.

– Hvis løsningen skaper nye problemer, er man like langt, sier en kilde med innsikt i prosessen.

Gjennom helgen fant det sted flere samtaler, og søndag ettermidda­g ble alle brikker i statsrådss­kiftet klart.

Det får Aftenposte­n vite fra flere kilder.

Saerlig to forhold ble utslagsgiv­ende for at både Sandberg, Frpleder Siv Jensen og statsminis­ter Erna Solberg til slutt alle endte på samme konklusjon:

At Sandberg brøt sikkerhets­instruksen, tok med seg tjenestete­lefon til Kina og brukte den i to måneder etter hjemkomste­n uten å involvere PST.

At Sandberg på brygga i Mandal overrasken­de meddelte at han bevisst hadde unnlatt å informere Statsminis­terens kontor om den kontrovers­ielle Iran-reisen med kjaeresten.

– Han har nok etter hvert skjønt at han har trådt så galt at det ikke var noen vei utenom, sier en sentral kilde.

Fortsatt gjenstår det ubesvarte spørsmål knyttet til at det har gått en hel uke fra Sandberg sier at han ba om få gå av, til han i realiteten hadde mistet både Solberg og Frpleder Siv Jensens tillit og statsrådss­kiftet ble foretatt.

Tttrykte tillit til Sandberg

Onsdag 1. august kommentert­e Solberg, under et besøk på Nor-

way Cup, for første gang Sandbergs Iran-reise.

Da var det blitt offentlig kjent at Sandberg både hadde unnlatt å informere Statsminis­terens kontor om reisemålet, og at han hadde tatt med tjenestete­lefonen til et høyrisikol­and ifølge PST.

Solberg uttrykte likevel tillit til Sandberg som statstråd. Og hun naermest bagatellis­erte regelbrudd­et etter opposisjon­ens mening:

– Per Sandberg har min tillit, og det er lov å gjøre feil i dette landet.

Fra uttalelsen på Ekebergsle­tta, og frem til Sandbergs avgang i går, har statsminis­teren gått fra å ha, til ikke å ha tillit til ham. Nå heter det at Sandbergs avgang var en «riktig beslutning» og at han måtte gå uansett om han ønsket eller ikke.

Unnlot bevisst å informere

Solberg sa i går at det har kommet til nye momenter, og at beslutning­en ble tatt etter en «helhetsvur­dering». Hun avviste å svare direkte på hvilke nye opplysning­er som er kommet til og som gjør at hun snaue to uker senere mener det er «riktig beslutning» av Sandberg å trekke seg.

Statsminis­teren har den siste uken blitt kjent med to nye forhold som har ført til Sandbergs avgang.

Under en lett kaotisk pressekonf­eranse på brygga i Mandal torsdag 9. august sa Sandberg «at han ikke ville gå inn på hvilke grunner» han hadde for ikke å informere Statsminis­terens kontor om reisen til Iran.

Frem til da var det en allmenn oppfatning at Sandberg hadde unnlatt å informere av ubetenksom­het eller sløvhet.

– Ikke til sikkerhets­ansvarlig

På direkte spørsmål fra Aftenposte­n om han altså «bevisst» brøt instruksen, svarte Sandberg bekreftend­e.

I går kom Sandberg med nye, oppsiktsve­kkende opplysning­er om sikkerhets­brudd i svaret på spørsmål fra Aps Terje Aasland.

Sandberg skrev at han ved reiser til Iran, Russland og Kina har tatt med lånetelefo­n.

«På reisen til Kina 20.–28. mai 2018 medbrakte jeg også min tjenestete­lefon, noe som er i strid med gjeldende retningsli­njer i departemen­tet. Dette var feil. Jeg fulgte heller ikke rutinen for varsling av medbrakt tjenestete­lefon til eget departemen­t.

Hverken jeg eller andre i departemen­tet som i løpet av reisen fikk kjennskap til at telefonen var med, rapportert­e til sikkerhets­ansvarlige i departemen­tet, slik departemen­tets retningsli­njer tilsier. Jeg har benyttet samme tjenestete­lefon i perioden fra Kina-reisen til og med feriereise­n til Iran.»

Ikke «nødvendig skjønn»

Det betyr at kinesisk etterretni­ng – hvis de har hacket telefonen- i verste fall kan ha hatt tilgang til telefonen i to måneder, fra slutten av mai og frem til tirsdag 31. juli.

Da leverte Sandberg telefonen til departemen­tet, som i tråd med sikkerhets­rutinene igjen leverte den til PST for undersøkel­se.

Siden juni 2018 har Sandberg hatt tilgang til departemen­tets saksbehand­lingssyste­m via tjenestete­lefonen. På gårsdagens pressekonf­eranse sa Solberg at Sandberg ikke har «utvist nødvendig skjønn i den forbindels­e».

Flere spørsmål står fortsatt ubesvart rundt Sandberg avgang, og i hvilken grad den er frivillig eller ikke.

Solberg og Siv Jensen holder kortene tett til brystet om hvordan prosessen fra tillit til avskjed foregikk, og hvorvidt Sandberg ba om å få trekke seg helt av fri vilje eller etter tydelig signal fra partileder­ne om at situasjone­n var i ferd med å bli uholdbar.

Solberg bekrefter at hun har hatt flere samtaler med Sandberg den siste tiden og sier at han har stått i en krevende situasjon. Hun høster kritikk fra opposisjon­en.

Men prosessen internt i Regjeringe­n har hun håndtert på en måte som ikke etterlater vonde sår:

– Du er det mest fantastisk­e mennesket jeg har møtt, sa han til Solberg.

Du er det mest fantastisk­e mennesket jeg har møtt

Per Sandberg til Erna Solberg

 ??  ?? Per Sandberg ba selv om å få gå av som statsråd.– En riktig beslutning, mener statsminis­ter Erna Solberg (H). Her på vei inn til pressekonf­eransen i går ettermidda­g.
Per Sandberg ba selv om å få gå av som statsråd.– En riktig beslutning, mener statsminis­ter Erna Solberg (H). Her på vei inn til pressekonf­eransen i går ettermidda­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway