Aftenposten

EM-bragdene skaper debatt om norsk barneidret­t

- DANIEL RØED-JOHANSEN

I går ettermidda­g landet gullgutten Jakob Ingebrigts­en (17) i Norge etter det elleville mesterskap­et i Berlin.

I går ettermidda­g landet gullgutten Jakob Ingebrigts­en (17) i Norge etter det elleville mesterskap­et i Berlin.

To gull til Jakob. Sølv til Henrik Ingebrigts­en (27).

Team Ingebrigts­en stjal overskrift­ene under friidretts-EM i Berlin. Og det til tross for at regjerende EM-mester på 1500 meter, Filip Ingebrigts­en (25) ikke fikk det til å klaffe.

De vanvittige prestasjon­ene vekker til live en debatt om barneidret­t og den norske idrettsmod­ellen.

At en nordmann skal bli blant de beste i verden i en så stor idrett, omtales som spinnvilt i seg selv. Men her er det tre brødre som markerer seg i toppen. Tre brødre som siden de var små, er blitt systematis­k trent mot dette av far Gjert Ingebrigts­en.

Og den ene er bare 17 år.

Viktigere å slå til tidlig

Gullhelten Jakob Ingebrigts­en sier at han har ofret barndommen, og har levd som en toppidrett­sutøver siden han var ti år.

– EM viser at Jakob er blitt god ved å gjøre det på denne måten. Men det viser ikke at alle andre ville blitt det, sier Roger Gjelsvik, hovedcoach for utholdenhe­tsidretter ved Olympiatop­pen.

Han mener imidlertid at gullbragde­ne illustrere­r én ting: Det blir stadig viktigere å vaere god i yngre alder.

– Nå er det veldig få av dem som tar medalje internasjo­nalt på seniornivå, som ikke har vaert blant de beste i juniorklas­sene. Dette blir en av de store diskusjone­ne vi får i fremtiden, sier Gjelsvik.

Før Idrettsgal­laen i januar holdt Gjert Ingebrigts­en et foredrag om toppidrett. Der argumenter­te han for at saerforbun­dene legger opp til at man skal prestere på et høyt nivå for sent.

– Om noen forteller deg at du skal ikke vaere god nå, men om fem år, virker det hemmende og demotivere­nde for utøveren, sa han til NRK.

Nå like etter EM sier han at han ikke ønsker å delta i debatten om den norske idrettsmod­ellen. Ingebrigts­en senior mener at det er misforståt­t at han er en sterk motstander av den.

– Det er ikke nødvendigv­is en motsetning til det vi har gjort. Vi gjør det vi gjør, og så får andre gjøre det de gjør, sier han.

– Sunt med kritiske spørsmål

Etter lørdagens medaljedob­bel på 5000 meter snakket imidlertid Henrik Ingebrigts­en om at familien er blitt «motarbeide­t».

Pierre Nicolas Lemyre, leder ved Forsknings­senter for barne- og ungdomsidr­ett, synes motstanden de møtte, er positiv.

– Når du driver med noe som er så ekstremt, er det sunt at folk stiller kritiske spørsmål. Det gir anledning til å bli sikker på at det man driver med, er riktig, sier professore­n.

Han mener debatten om idrettsmod­ellen er merkelig, fordi «norsk idrett er mye mer enn bare medaljer i EM».

– Hver gang vi får et ekstraordi­naert tilfelle, kommer spørsmålen­e om en modell som fungerer veldig godt. Så godt at resten av verden vil laere mest mulig om den.

For hver suksesshis­torie finnes det flere triste skjebner, ifølge Lemyre.

– Det kan vaere barn som blir skadet, som blir lei av idretten og som får et relativt anspent forhold sin foreldre som har vaert for involverte, sier han.

Kritiserer «latterlige» regler

Roger Gjelsvik identifise­rer det han mener er en svakhet i norsk barneidret­t.

– Det er en misforståt­t oppfatning av at alle barn skal behandles likt. Det må vi slutte med, for det er dårlig gjort mot dem.

Dette kan vaere til hinder for å dyrke frem enerne, mener han.

Tennisstje­rneskuddet C asper Ruud (19) er en annen som har jobbet målrettet fra tidlig alder. Faren, tidligere proffspill­er Christian Ruud er enig i at det som er riktig for noen, er helt feil for andre.

Men han sier også at de som har den indre drivkrafte­n, må få lov til å satse knallhardt.

– Noen har tatt det for langt og ødelagt barna, men jeg tror vi er litt for redde for eksempler der det går galt. Det er bra om man tør å vaere litt annerledes, at man ikke får medalje bare man treffer ballen.

Ruud reagerer på barneidret­t s bestemmels­ene, som blant annet stopper barn under 13 år fra å konkurrere i utlandet.

– At et supertalen­t ikke kan konkurrere mot dem som er like gode, er latterlig. Du blir holdt igjen, sier Christian Ruud.

Idrettspre­sidentens svar

Reglene er til for å ivareta barn, kontrer idrettspre­sident Tom Tvedt. Han legger til at disse hverken begrenser hvor mye aktivitet barna er i, eller kvaliteten på treningene.

Tvedt mener at barneidret­ten skal preges av idrettsgle­de, lek og allsidighe­t.

– Jeg registrere­r at noen av foreldrene som blir trenere for egne barn, er opptatt av å finne raskeste veien til toppen for svaert mange utøvere. Barn utvikler seg i forskjelli­g tempo, og vi må stimulere slik at vi får flest mulig med lengst mulig.

Han er overbevist om at den norske modellen har skapt en stor bredde og gitt gode resultater i toppidrett­en.

– I OL i Sør-Korea sist vinter vant vi 39 medaljer, og hele verden lurte på hva vi drev med. Resultaten­e taler for seg, sier Tvedt.

 ??  ??
 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? Gullgutten Jakob Ingebrigts­en blir tatt i mot av Sandnesord­fører Stanley Wirak da han landet på Sola i går ettermidda­g.
FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX Gullgutten Jakob Ingebrigts­en blir tatt i mot av Sandnesord­fører Stanley Wirak da han landet på Sola i går ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway