Aftenposten

Den milde stemmen utenfra

-

Walid al-Kubaisi forsøkte å gi det norske en farge av det sivilisert­e Midtøstens kultur – og beriket oss alle. Ingen kunne som ham, med slikt ettertrykk og med en dypere innforlive­lse, si at han elsket Norge. Walid al-Kubaisi sa ofte at han skyldte Norge alt. Norge hadde gitt ham friheten, sa han. Og da statsstipe­ndiet kom i 2007, opplevde han en anerkjenne­lse som gledet ham enormt og ga ham forsterket selvtillit. Denne ordningen er noe av det mest sivilisert­e Norge har og bør bygges ut.

Gjennom femten år skrev al-Kubaisi sin poetiske spalte i Dag og Tid. Der ga han oss innblikk i en arabisk myteverden med andre farger, lukter og sanser. Den som hørte ham lese norske dikt, opplevde dem gjerne på nytt gjennom Walids milde stemme og fremmedart­ede aksent. Han hadde sans for nynorsken fordi han som dikter og spaltist forsto hvilken identitets­skapende rolle språket har, også i det moderne Norge.

Han ble rundelig hedret, fikk både Fritt Ord og Skjerv heimprisen.

Med barberblad i lommen

Livet hans var dramatisk. Han flyktet fra Irak i 1981 fordi han ikke ville bli kanonføde i krigen mellom Irak og Iran. Til Norge kom han i 1986 som flyktning etter fem år i Libanon og Syria. I Damaskus ble han fengslet for sine meninger og deretter deportert til Libanon.

Han har beskrevet hvordan utkastelse­n fra Syria fikk «hver celle i kroppen til å riste av redsel». Hans første møte med Libanon var blodig. Han ble møtt med skudd og død, men ble hjulpet av en familie som senere sørget for et falsk algerisk pass – det ga visumfrihe­t til Norge.

Utreisen til Norge måtte foregå fra Damaskus. Da han kom til passkontro­llen bare med en koffert full av bøker, kunne alt gå galt. I lommen hadde han et barberblad. Han ville ikke tilbake til et syrisk fengsel med tortur og forhør. Da heller dø.

Men det gikk bra. Da han landet på Fornebu, kjente han på barberblad­et igjen. Skulle han bli utvist fra Norge, ville han skjaere over pulsåren «slik at han kom tilbake til Midtøsten som kadaver».

Men den kvinnelige passkontro­lløren smilte til ham og bare spurte om hvilke bøker han hadde med seg. «Filosofi, poesi, kultur og politikk», svarte Walid. Den norske politimann­en som forhørte ham, smilte også. Walid hadde aldri sett en politimann smile. I hans verden kunne politiet til nød smile hånlig.

Identitete­ns spenningsf­elt

I sine minneord fremhever Dag og Tids redaktør Svein Gjerdåker al-Kubaisis selvstendi­ghet. Uten eget miljø, uten tittel, spent ut mellom frontene i identitets kampen mellom politisk islam og mer moderate former for islam. Walid al-Kubaisi ble en klassisk politisk intellektu­ell, advarte sterkt mot ekstreme former for islam og mente mange nordmenn i misforståt­t toleranse undervurde­rte denne totalitaer­e faren. Det gjorde ham populaer i islamkriti­ske miljøer.

Men selv identifise­rte han seg med den fritenkers­ke tradisjone­n i Vesten og arven fra opplysning­stiden, med vitenska psrespekt og demokratie­t som kjerne. Han ville løfte frem de sekulaere muslimene. Gjennom hele sin ferd oppebar han denne grunnholdn­ing.

Sjelden har det vaert mer treffende å si at vi sitter tilbake fattigere – på impulser, på poesi, på innsikter fra en annen verden som likevel står oss naer.

 ??  ?? Signert Bernt Hagtvet professor i statsviten­skap, Universite­tet i Oslo/ Bjørknes Høyskole
Signert Bernt Hagtvet professor i statsviten­skap, Universite­tet i Oslo/ Bjørknes Høyskole

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway