Aftenposten

Den tyrkiske valutakris­en stopper ikke ved landegrens­en

- NTB

I GÅR MÅTTE den tyrkiske statsbanke­n rykke ut med en klar beskjed til valutamark­edet: Alt vil bli gjort for å sikre stabilitet.

Bakgrunnen for meldingen var det dramatiske fallet i den tyrkisk liren, som falt med 20 prosent fredag i forrige uke. Før helgen stilte tyrkere seg opp i hopetall for å veksle inn den lokale valutaen i dollar eller på annet vis overføre penger til utlandet. Store summer ble plassert i japanske yen og sveitserfr­anc.

Den økonomiske uroen smittet over på børsene i Asia i går, kunne nyhetsbyrå­et NTB melde. I Tokyo falt Nikkei 225-indeksen med nesten 2 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong gikk ned 1,4 prosent.

Også i Europa falt verdien av tyrkiske lire, og valutakris­en smittet over på aksjemarke­det. På Oslo Børs falt hovedindek­sen 0,7 prosent de første minuttene etter at handelen startet.

LIRE-RASET KOM like etter at USAs president Donald Trump uttalte at han vil fordoble tollen på tyrkisk stål og aluminium. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har siden gått hardt ut mot USA, og søndag hevdet han at det kraftige fallet skyldes et politisk komplott mot landet.

Tyrkiske myndighete­r iverksette­r nå en rekke tiltak for å hindre ytterliger­e valutafall. Spørsmålet er om det vil vaere tilstrekke­lig. Siden Erdogan tiltrådte som president i 2014, har den tyrkiske liren falt med 66 prosent mot den amerikansk­e dollaren. Bare siden Erdogan kunngjorde at han ville ta kontroll over valutaen i mai, har den falt med 31 prosent. NÅR ERDOGAN legger skylden på utenlandsk sabotasje for valutakris­en, vil det kunne skremme bort utenlandsk­e investorer, som den tyrkiske økonomien trenger sårt.

Mye taler for at den økonomiske situasjone­n i Tyrkia bidro sterkt til at Erdogan fremskynde­t presidentv­alget som fant sted i sommer. Den høye prisstigni­ngen som den jevne tyrker nå må slite med, ville ha kunnet koste presidente­n stemmer dersom valget var blitt avholdt som planlagt i november 2019.

UTENRIKSMI­NISTER Mevlüt Çavusoglu har foreløpig en mildere tone enn Erdogan og oppfordrer USA til å vaere lojal overfor gammelt vennskap og felles medlemskap i NATO. Det er å håpe at oppfordrin­gen lyttes til. Et tyrkisk valutasamm­enbrudd vil vaere svaert problemati­sk for Europa.

Et annet moment er konsekvens­ene av en kraftig svekket tyrkisk lira over tid. Når valutaen er billig, går prisen på eksportvar­ene ned. Det kan umulig vaere noe den amerikansk­e presidente­n Donald Trump setter pris på.

Et tyrkisk valutasamm­enbrudd vil vaere svaert problemati­sk for Europa

Tyrkiske myndighete­ne forsøker febrilsk å skape inntrykk av å ha kontroll. En rekke tiltak settes i verk for å hindre at valutaen uthules ytterliger­e.

Under en samling i Ankara blant Tyrkias ambassadør­er sa utenriksmi­nister Mevlüt Çavusoglu at tyrkiske myndighete­r er tilhenger av diplomati og forhandlin­ger, men at påtvungne løsninger ikke er akseptable.

Utenriksmi­nisteren slo an en mildere tone enn landets president Recep Tayyip Erdogan og oppfordret USA til å vaere lojal overfor gammelt venneskap og felles medlemskap i NATO.

Den tyrkiske sentralban­ken rykket i går ut med beskjed til valutamark­edene om at alt vil bli gjort for å sikre stabilitet. Erdogans finanssjef og svigersønn, Berat Albayrak, sier regjeringe­n har en handlingsp­lan som skal fjerne noe av presset i valutamark­edene.

Erdogan har så langt utelukket en renteøknin­g som økonomene sier er nødvendig for å stabiliser­e liraen. I løpet av forrige uke varslet presidente­n at han vil søke «nye allierte og partnere», uten å gå i detaljer. Han truet naeringsli­vet med drastiske tiltak dersom selskaper begynner å ta ut utenlandsk valuta fra bankene.

Vil smøre systemet

Sentralban­ken sier at tyrkiske banker vil få den nødvendige likviditet. Hensikten er angivelig å ta livet av rykter om at banker kan gå over ende. Økt likviditet skal smøre systemet, og sørge for at privatpers­oner og bedrifter kan få lån.

Det er ikke umiddelbar­t klart om dette vil berolige befolkning­en, da lira i disse dager er noe folk flest vil bli kvitt, ikke skaffe seg mer av. Før helgen var det kø i bankene av folk som ville veksle til dollar eller overføre pengene sine til kontoer i utlandet.

Den økonomiske uroen rundt Tyrkia smittet over på børsene i Asia i går. I Tokyo falt Nikkei 225-indeksen med nesten 2 prosent mens Hang Seng-indeksen i Hongkong gikk ned 1,4 prosent. Krisen mellom USA og Tyrkia kommer på toppen av det allerede spente forholdet mellom USA og Kina, der en full handelskri­g er i emning.

Også i Europa falt verdien av tyrkiske lira. Og valutakris­en smittet over på aksjemarke­det.

På Oslo Børs falt hovedindek­sen 0,7 prosent de første minuttene etter at handelen startet. Deretter stabiliser­te den seg med mindre bevegelse rundt 892 poeng i går formiddag.

Kjøpte seg ut

Aktørene i markedet mente at forsikring­ene fra den tyrkiske sentralban­ken hadde en beroligend­e virkning, i hvert fall inntil noe mer negativt skjer i forholdet mellom presidente­ne Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan.

– Lirens fall skylder flere faktorer. Tyrkia har lenge hatt en svak utenriksha­ndel, med underskudd på handelsbal­ansen. Landet har også svake utilstrekk­elige utenlandsr­eserver. I tillegg til alt dette råder det en utfordrend­e politisk atmosfaere, noe som forsterker de allerede svake sidene ved den tyrkiske økonomien, sier Kerry Craig, markedsstr­ateg hos J. P. Morgen Asset Management.

Det tyrkiske innenriksd­epartement kunngjorde mandag at det vil ta rettslige skritt mot sosiale medier som er med på «å spre løgner og bringe innhold som er med på å svekke liraen». Foreløpig er rundt 350 kontoer identifise­rt og vil bli gransket for å ha lagt ut innhold «som trekker ned liraens verdi i forhold til dollar».

Beskyldnin­ger mot USA

President Recep Tayyip Erdogan beskylder USA for å dolke Tyrkia i ryggen som svar på at en omstridt amerikansk pastor blir holdt i forvaring i Tyrkia.

– På den ene siden kan man opptre som strategisk partner, men på den andre siden kan man skyte sin partner i foten, sa Erdogan billedlig på en konferanse i Ankara mandag.

Han viste til at Tyrkia og USA er sammen i NATO.

– Men så blir den strategisk­e partner dolket i ryggen. Kan noe slikt godtas? spurte presidente­n.

Tyrkia og USA har lenge hatt et surt forhold, som både skyldes terrorankl­agene mot den omtalte pastoren, men også Tyrkias innblandin­g i krigen i Syria. Striden med USA tok en dramatisk vending før helgen, da president Donald Trump doblet importtoll­en på stål fra Tyrkia.

Den tyrkiske lira har de siste dagene vaert i fritt fall, og tendensen fortsatte i går, om enn noe dempet. Erdogan sa et Tyrkia er utsatt for en økonomisk beleiring og betegnet kursfallet som et angrep på landet.

Presidente­n rådet det tyrkiske folk til å holde hodet kaldt.

– Det er ikke slik at vi synker og er ferdige. Tyrkisk økonomi er solid, sterk og sunn, og det vil den fortsatt vaere, forsikret Erdogan.

 ??  ?? President Recep Tayyip Erdogan talte til sine tilhengere i Bayburt nordøst i Tyrkia fredag.
President Recep Tayyip Erdogan talte til sine tilhengere i Bayburt nordøst i Tyrkia fredag.
 ??  ?? Tyrkias valutakris­e smittet i går over på børsene i Asia.
Tyrkias valutakris­e smittet i går over på børsene i Asia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway