Aftenposten

Sentrale Frp-ere ønsker ikke en ny nestleder nå

- ROBERT GJERDE

Frps sentralsty­re skal møtes 3. september for å konstituer­e ny 1. nestleder.

Sentrale Frp-kilder mener sentralsty­ret ikke bør hente inn en ny person i ledelsen etter at Per Sandberg i går trakk seg som første nestleder, men heller konstituer­e 2. nestleder Ketil Solvik-Olsen som første nestleder.

Samtidig understrek­er kilder i Frps sentralsty­re overfor Aftenposte­n at det ikke er fattet noen beslutning om dette og at utfallet er åpent.

Mange har antatt at det innebaerer at en ny person hentes inn i partiledel­sen for å danne en ny partitrio sammen med leder Siv Jensen og 2. nestleder Ketil Solvik-Olsen.

NRK meldte i går ettermidda­g at Sylvi Listhaug vil overta som fungerende nestleder etter Per Sandberg. Aftenposte­n har snakket med flere medlemmer i sentralsty­ret som avviser dette.

– Sentralsty­ret har ikke diskutert dette i det hele tatt, sier et medlem i sentralsty­ret som ikke ønsker å bli sitert med navn.

– Lever godt med én nestleder

Flere sentrale kilder i Frp tar nå til orde for at man ikke trenger å hente inn en tredjepers­on i ledelsen av partiet, men «nøye seg» med en partileder og bare én nestleder frem til landsmøtet i mai 2019.

Stortingsr­epresentan­t Morten Ørsal Johansen sier det flere sentrale Frp-kilder tenker høyt om, men ikke ønsker å uttrykke offentlig, bare timer etter sjokkmeldi­ngen om Sandbergs avgang både som statsråd og nestleder.

– Det er viktig nå at ingen utpekes som ny nestleder etter Per, slik at Frps landsmøte neste år står helt fritt i å velge ny nestleder. Derfor bør heller Ketil konstituer­es som 1. nestleder og så har vi en partileder og kun én nestleder i tiden frem til landsmøtet. Det lever vi godt med, sier han.

Han mener at å utpeke en tredje person i ledelsen nå vil legge for sterke føringer på hvem sentralsty­ret ønsker skal inn i ledelsen i mai 2019.

Arbeiderpa­rtiet valgte en slik løsning da tidligere nestleder Trond Giske gikk av som nestleder i vinter som følge av metoo-beskyldnin­ger: Hadia Tajik skal vaere partiets eneste nestleder frem til Ap-landsmøtet i 2019.

– Vil oppstå et tomrom

Men det er også noen som mener det er gode argumenter å hente inn en ny person i partiledel­sen allerede nå.

Per Sandberg har for mange vaert «Frp-grasrota»s representa­nt i partiledel­sen. Hvis sentralsty­ret kun velger å konstituer­e Solvik-Olsen som 1. nestleder på sitt møte 3. september, vil det innebaere at Frp ikke vil ha noen representa­nter fra Frps «grasrot» hverken blant partiets statsråder eller i partiets ledelse.

– Med en slik løsning vil det oppstå et tomrom. Per har vaert en tydelig nestleder og vi står foran en valgkamp som starter snart. Det kan tale mot en slik løsning, sier en sentralt plassert kilde.

Ifølge pressemeld­ingen fra Frp i går er det også fullt mulig å ha kun én nestleder frem til landsmøtet neste år.

«Jeg mener det er naturlig at det konstituer­es en fungerende første nestleder, og vil invitere sentralsty­ret til å gjøre det på sitt første møte. (...) Konstituer­ingen vil vare frem til landsstyre­møtet i oktober, der landsstyre­t kan velge å forlenge konstituer­ingen frem til landsmøtet i mai neste år,» skriver Siv Jensen.

Partiets vedtekter sier ikke noe om partiet må ha to nestledere, bare at nestledere­ns oppgaver i partiet må løses av noen, opplyser generalsek­retaer Fredrik Färber.D

Det er tre personer som peker seg ut som mulig ny nestleder, enten sentralsty­ret konstituer­er en ny person inn i ledelsen nå, eller om avgjørelse­n utsettes til Frps landsmøte.

Tidligere justismini­ster, stortingsr­epresentan­t Sylvi Listhaug

Landbruksm­inister Jon Georg Dale

Tidligere justismini­ster, stortingsr­epresentan­t Per-Willy Amundsen

Mange i partiet er opptatt av at Sandberg må erstattes i partiledel­sen med en person som «ligner» på Sandberg, som «snakker rett fra levra» og har tydelige Frp-standpunkt­er på innvandrin­g og integrerin­g.

Christian Tybring-Gjedde sier det er for tidlig å snakke om hvem som skal bli ny nestleder. Men sier generelt følgende om kvalifikas­jonene vedkommend­e bør ha:

– Det bør vaere en person som appellerer til kjernesake­ne våre, sier han og ramser opp «en tydelig asyl- og innvandrin­gspolitikk og justispoli­tikk, en utenrikspo­litikk med en tydelig støtte til Israel og en tydelig antiglobal­istisk holdning».

Samarbeide­r godt med Listhaug

Jon Georg Dale, som mange har pekt på som en mulig Frp-leder når Jensen går av, fremheves ikke som like aktuell som ny nestleder nå fordi han ikke har profilert seg som en innvandrin­gskritisk talsperson.

Flere trekker derfor frem Listhaug som mest aktuell som ny nestleder, fremfor Dale. Noen få peker også på Per-Willy Amundsen.

Siv Jensen sa, på spørsmål på en pressekonf­eranse i går, at hun ikke så bort fra at Listhaug kan bli ny nestleder.

– Hun er en politiker jeg samarbeide­r godt med, sa Siv Jensen.

Listhaug er på ferie til i kveld og var i går ikke tilgjengel­ig for kommentar, ifølge politisk rådgiver Espen Teigen.

 ??  ?? Hun sa at årsaken til at faren ikke informerte SMK, er at han ville unngå at hans fraseparer­te kone fikk kjennskap til planene. Sandbergs fraseparer­te kone, Line Miriam Sandberg, er i dag statssekre­taer i Helsedepar­tementet.
Hun sa at årsaken til at faren ikke informerte SMK, er at han ville unngå at hans fraseparer­te kone fikk kjennskap til planene. Sandbergs fraseparer­te kone, Line Miriam Sandberg, er i dag statssekre­taer i Helsedepar­tementet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway