Aftenposten

Lettelse for Solberg, problem for Jensen

-

Savn for kjernevelg­ere?

Siv Jensen har vaert nesten helt taus mens denne dramatikke­n har utspilt seg. Per Sandberg har i hele 12 år vaert hennes første nestleder i Fremskritt­spartiet. Saerlig viktig har han vaert for henne gjennom de snart fem regjerings­årene. Sandberg har snakket både til og om «rørsla», som han kaller fremskritt­sbevegelse­n. Sandbergs røffe og direkte stil har appellert til kjernevelg­ere mange andre Frp-politikere ikke når frem til. På mange måter har Sandberg vaert en garantist for at Frp ikke har ofret sin sjel på regjerings­samarbeide­ts alter. En «ur-frp-er», kaller Jensen ham. Slik har han vaert en viktig brobygger mellom fløyer i Frp som i sentrale saker kan stå steilt mot hverandre.

Nå kan han ikke lenger aksle den rollen.

Dette skjer knappe fem måneder etter at Sylvi Listhaug med et brak gikk ut av regjeringe­n. Også hun på grunn av en sak på siden av hennes politiske virke som statsråd.

Sakene er helt ulike, men fellesnevn­eren er at både Listhaug og Sandberg represente­rer den samme «fløyen» i Frp. Begge har hatt innvandrin­gsmotstand som en viktig fanesak. Og begge snakker direkte til den samme grasrota.

Nå er begge ute av Regjeringe­n. Det samme en annen av samme støpning, Per-Willy Amundsen.

Per Sandberg ble den andre Frp-statsråd på fem måneder som måtte forlate Regjeringe­n.

«Glattpoler­te biljardkul­er»

Tilbake sitter noen av Frps dyktigste politiske håndverker­e. Mange av dem er imidlertid en politikert­ype som Sandberg selv har karakteris­ert som «glattpoler­te biljardkul­er». Det kan bli en utfordring for Jensen overfor en fløy i partiet som med jevne mellomrom viser sin utålmodigh­et og misnøye.

Flere meningsmål­inger den siste uken har vist markert nedgang for Frp. Hvis dette blir en trend utover høsten, ja, så gjør ikke det situasjone­n lettere for Siv Jensen. Og selvsagt heller ikke for en statsminis­ter som har genuin interesse av at alle de tre regjerings­partiene får uttelling av å sitte i regjering.

Hvis Per Sandbergs abdisering som nestleder betyr at Sylvi Listhaug overtar, er dette enda dårligere nytt for Erna Solberg. Da kan kløften mellom Frp i regjering, og det Frp som viser seg frem i Stortinget, bli dypere. En mer brutal språkbruk kan gjøre det vanskelige­re å finne frem til de kompromiss en mindretall­sregjering sårt behøver.

Vi har nå vaert vitne til Per Sandbergs farvel til norsk politikk. Det vil merkes. Kanskje regjerings­partnerne Høyre og Venstre rett og slett vil komme til å savne ham.

Og hvem skulle trodd det?

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Statsminis­ter Erna Solberg viste den avgåtte fiskerimin­isteren Per Sandberg på vei inn til pressekonf­eransen i forbindels­e med gårsdagens statsrådsk­ifte.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Statsminis­ter Erna Solberg viste den avgåtte fiskerimin­isteren Per Sandberg på vei inn til pressekonf­eransen i forbindels­e med gårsdagens statsrådsk­ifte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway