Aftenposten

Hvor nøyaktig var samferdsel­sministere­n da han beskrev at jernbanen er på rett spor?

- SVEINUNG BERG BENTZRØD sveinung.bentzrod@aftenposte­n.no

«Medier og opposisjon på Stortinget maler et dystert bilde av tilstanden i jernbanese­ktoren. Men bildet er feil», skrev Ketil SolvikOlse­ns i et debattinnl­egg i Aftenposte­n 28. juli.

Samferdsel­sministere­n henviste spesielt til artikkelen Aftenposte­n skrev 21. juni om at jernbanen vanskelig kunne fått en verre vår enn 2018. Vi har sett nøyere på påstandene i debattinnl­egget, før Solvik-Olsen under Arendalsuk­a i dag skal møte Aps Sverre Myrli og svenske SJ til diskusjon om jernbane.

Her har Solvik-Olsen helt rett

Samferdsel­sministere­n skriver: «Norge må langt tilbake for å finne en tilsvarend­e prioriteri­ng av jernbanen som i dag. Regjeringe­n styrker jernbanens rolle og står bak nybygging og økt vedlikehol­d for titalls milliarder kroner.

150 Flirt-togsett er bestilt, over 100 er satt i drift. Stadig flere reiser med tog. Rutetilbud­et er kraftig bedret. Ny jernbane gir gode lokale ringvirkni­nger, som i Holmestran­d.»

Kommentar: De rødgrønne startet en ny vår og økte pengebruke­n for jernbane. De blå har gått enda mye lengre og viser betydelig handlekraf­t ved å realisere utbygging.

Disse punktene kan diskuteres

Samferdsel­sministere­n skriver: «Kundetilfr­edsheten har økt markant. Stadig flere reiser med tog. Det går mer gods med jernbane. Norges største digitalise­rings prosjekt gjennomfør­es på jernbanen med det nye signalsyst­emet ERTMS.»

Kommentar: Solvik-Olsen veksler i sitt innlegg mellom å forholde seg til utviklinge­n i jernbanese­ktoren i dag og å sammenlign­e med situasjone­n i 2012.

NSBs egne undersøkel­ser viser at kundetilfr­edsheten nå i ett år har vaert på full fart ned.

Mengden av gods på jernbane har over tid gått opp og ned, men den store bekymringe­n i dag er at jernbane taper i konkurrans­e med vei.

Planen er at ERTMS skal vaere på plass over alt i 2030. Men flere land har i dag omfattende problemer med ERTMS, og ifølge Bane Nor vil systemet som skal brukes i Norge, ikke vaere klart på flere år. Tidsplanen er usikker.

Her går fakta imot Solvik-Olsen

Samferdsel­sministere­n skriver: «Naer fordoblet vedlikehol­dsinnsats gir bedre punktlighe­t. Siden 2012 har ni av ti tog i Norge gått i rute.»

Kommentar: Riksrevisj­onen og Aftenposte­n har begge omtalt at de enorme summene som er brukt på vedlikehol­d har hatt manglende effekt på punktlighe­ten. Siden 2016, som var et godt år, har punktlighe­ten sunket.

Jobbpendle­re til Oslo på InterCity og lokaltog opplever uke etter uke at kun fra fire av ti til åtte av ti tog er i rute. Solvik-Olsen unnlater også å opplyse om at tog som innstilles, som altså ikke går i det hele tatt, ikke tas med i Bane Nors punktlighe­t soversikt. Spesielt det siste året har det vaert mange ikkeplanla­gte innstillin­ger, på toppen av de planlagte.

Også etter sommerens store vedlikehol­dsarbeider er tusenvis av passasjere­r rammet av signalfeil, strømbrudd, innstilte og sterkt forsinkede tog.

Dette unnlot Solvik-Olsen å omtale

Det pågår og planlegges en historisk utbygging av jernbane. Der har den sittende regjeringe­n vaert den store drivkrafte­n. Konkurrans­eutsetting og den store jernbanere­formen skal sikre at dette blir en suksess. Men:

Når Aftenposte­n analyserer situasjone­n for jernbanen tar vi utgangspun­kt i Regjeringe­ns egne ambisjoner og løfter for jernbanen, og det den har fått Stortinget med på. I dag er det et faktum at tidspunkte­t for når utbygginge­ne skal vaere ferdig er utsatt med flere år, at det drøyer med konkurrans­eutsetting­en, og at de nye enhetene i jernbanere­formen fortsatt sliter med å fordele roller og ansvar.

Et bedret jernbaneti­lbud har fått folk til å strømme til togene.

Men en viktig grunn er også at mange ikke lenger har noe valg. Helt i tråd med et fellespoli­tisk ønske er muligheten og lønnsomhet­en ved å bruke bil til jobb kraftig redusert med rushtidsav­gifter og fjerning av parkerings muligheter.

Aftenposte­n har bedt Solvik-Olsen om en reaksjon. I en sms, som her gjengis i komprimert form, skriver han:

«Jernbanen er ikke perfekt. Nettopp derfor har vi satt i gang storstilt vekst i vedlikehol­d og investerin­ger i nye prosjekt. Jeg mener man må se den langsiktig­e utviklinge­n. I Aftenposte­n pekte jeg på 12 positive utviklings­trekk. Nå legger derimot Aftenposte­n til grunn negative kortsiktig­e svingninge­r.

Antall planlagte togtimer økte fra 795 000 i 2014 til hele 900 000 i 2017. Det er positivt. Men økt trafikk gir mindre rom for feil uten at det blir større konsekvens­er. Likevel viser statistikk­en at antall forsinke lsestimer ikke har økt. Man kan med andre ord bruke statistikk til å tegne ulike bilder.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway