Aftenposten

Fikk hevn over slavehandl­erne

- PER KRISTIAN AALE

Organisert­e kriminelle nettverk i Italia og Nord-Afrika samarbeide­r om å smugle mennesker til Italia. Målet er å skaffe billig arbeidskra­ft til jordbruket.

Alì Agrebi (26) jobbet som gateselger i den tunisiske byen Sfax. Han slet med å skaffe nok penger til å kjøpe mat til storfamili­en. Derfor bestemte familien at Agrebi, som den eldste av søsknene, skulle reise til Europa for å få seg jobb.

Familien solgte bilen og satte seg i heftig gjeld for å kjøpe en smuglerpak­ke til Europa. For 70.000 kroner skulle Agrebi bli fraktet til Italia, få en godt betalt jobb, arbeids- og oppholdsti­llatelse og et sted å bo.

Da Agrebi kom til Sicilia, ble han fratatt passet og innlosjert i et medtatt skur der han måtte sove på jordgulvet sammen med 40 andre afrikanere. Livet hans ble fullstendi­g kontroller­t av en kynisk bakmann, og Agrebi og noen hundre andre migranter ble sendt fra region til region i Sør-Italia for å plukke tomater, appelsiner og annen frukt.

Mafiaetter­forskning

For fire år siden skrev Aftenposte­n om Agrebis historie. Tunisieren fikk etter hvert nok av de umenneskel­ige forholdene, og han gikk til politiet. Agrebi som nå er blitt 36 år gammel, ble et viktig vitne for Den saerskilte påtaleenhe­ten for mafiasaker (DDA), som etterforsk­et menneskesm­uglingen til Italia og hvordan migrantene blir utnyttet i landbrukss­ektoren.

Resultatet er oppsiktsve­kkende i Italia: Slavehandl­erne som utnyttet Agrebi og hundrevis av andre migranter, ble i juli dømt til lange fengselsst­raffer for slaveri, menneskesm­ugling og utnyttelse.

Syv bønder og ni bakmenn ble dømt til fengselsst­raffer fra tre til 11 år, ifølge avisen La Repubblica.

Det var første gang at dette ble prøvd for retten i Italia, og kommentato­rer omtaler dommen som epokegjøre­nde i kampen mot moderne slaveri.

Brutale bakmenn

I rettssaken kom det frem at organisert­e kriminelle nettverk i NordAfrika og Italia – deriblant mafiaen – samarbeide­t om å smugle mennesker til Italia for å skaffe billig arbeidskra­ft til jordbruket. Bønder ga afrikanere skriftlig garanti om jobb slik at de fikk midlertidi­g arbeids- og oppholdsti­llatelse. Migrantene kom lovlig til Italia, men de godt betalte jobbene de ble forespeile­t, fantes ikke.

Isteden havnet migrantene i klørne til brutale bakmenn – såkalte caporali – som flyttet dem fra region til region i Italia for å sanke tomater, appelsiner, sitroner, kiwi, oliven, meloner, grapefrukt og fersken.

Hver bakmann styrte flere hundre migranter. Bakmennene bosatte migrantene ofte langt fra folk slik at de skulle ha større makt over dem. Plukkerne måtte betale overpris for losji og transport til åkerne, og bakmennene tok størstedel­en av lønnen deres.

Mennene som ble dømt, var en del av et nettverk i regionene Sicilia, Calabria og Puglia.

Caporale-systemet er gammelt og svaert innarbeide­t i det italienske landbruket. Bonden trenger bare å forholde seg til én person – en caporale – som skaffer arbeidskra­ften og leder innhøsting­en.

Først i 2011 ble bruken av caporali forbudt i Italia, og de siste årene har italienske myndighete­r intensiver­t kampen mot dette systemet. Etter at tre tomatplukk­ere døde for tre år siden, ble straffene økt kraftig – nå kan man få opptil åtte års fengsel.

Regjeringe­n foreslo og fikk vedtatt at man skulle bruke de samme metodene som Italia med stort hell har brukt i kampen mot mafiaen, deriblant å konfiskere verdiene til bønder som bruker ulovlige bakmenn for å skaffe seg billig arbeidskra­ft.

Krig mot «tomatmafia­en»

Forrige uke erklaerte innenriksm­inister Matteo Salvini krig mot det han kalte «tomat-mafiaen». Bakgrunnen var at 16 tomatplukk­ere mistet livet på to dager.

Likevel er forholdene fortsatt ille. Fagforenin­gen CGIL anslår at over 200.000 jordbruksa­rbeidere blir utnyttet, og det italienske arbeidstil­synets inspeksjon­er i 2017 viser at bruk av irregulaer arbeidskra­ft fortsatt er svaert utbredt, ifølge Il Sole 24 Ore.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER KRISTIAN AALE ?? Mange appelsin- og tomatplukk­ere bor i skur av blikk eller papp med plastprese­nninger over. Det lukter stramt av søppel, og det er menneskeli­g avføring over alt.
FOTO: PER KRISTIAN AALE Mange appelsin- og tomatplukk­ere bor i skur av blikk eller papp med plastprese­nninger over. Det lukter stramt av søppel, og det er menneskeli­g avføring over alt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway