Aftenposten

Returnerer plyndrede antikvitet­er til Iran

- London

British Museum gir tilbake opp mot 5.000 år gamle plyndrede antikvitet­er til Irak, etter å ha funnet tempelet de stammer fra.

Britisk politi beslagla åtte gjenstande­r i mai 2003, få måneder etter den USA-ledede invasjonen av Irak. Gjenstande­ne ble funnet hos en kunsthandl­er i London, som manglet de rette papirene for antikvitet­ene.

Etter arkeologis­k detektivar­beid har British Museum nå funnet ut nøyaktig hvor antikvitet­ene stammer fra.

Vanligvis er dette svaert vanskelig, men tre av de stjålne gjenstande­ne – tre kjegler i leire – ga arkeologen­e ved museet noen hint.

Inskripsjo­ner

Kjeglene har nemlig inskripsjo­ner i det sumeriske skriftsprå­ket kileskrift, et av de eldste skriftsprå­kene i verden. S

Skriften forteller hvilket tempel kjeglene skulle plasseres i, ved å vise til hvilken gud dette tempelet ble bygget for og hvilken konge som fikk tempelet bygget. Inskripsjo­nene på kjeglene tyder på at kjeglene stammer fra tempelet Eninnu i den antikke byen Girsu, nå kjent som Tello, i Irak.

Tilfeldigh­etene vil ha det til at British Museum har laert opp irakiske arkeologer i Tello siden 2016, og identiske kjegler er funnet på stedet der tempelet Eninnu har stått. Derfor kunne arkeologen­e slå fast at de hadde funnet det riktige tempelet.

Samarbeid

Sebastian Rey ledet arkeologte­amet som jobbet med å finne ut hvor kjeglene stammet fra.

– Vi kunne kanskje ha funnet ut at kjeglene stammer fra sør i Irak, men å finne det nøyaktige stedet er ekstremt sjeldent, sier Rey.

Iraks ambassadør Salih Husain Alin berømmer staben ved museet for deres «eksepsjone­lle innsats».

– Samarbeid som dette mellom Irak og Storbritan­nia er vesentlig for å bevare og beskytte den irakiske kulturarve­n, sier han i en uttalelse. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway