Aftenposten

– Hel region i Kina fremstår som en internerin­gsleir

- KJETIL HANSSEN

Mens FN drøfter kinesiske omskolerin­gsleirer, slår partiavis hardt tilbake mot kritikk av styringen i provinsen Xinjiang.

Det er grunn til å tro at Kina har en million muslimske uigurer i omskolerin­gsleirer, ifølge tall presentert i en FN-komité før helgen.

– Vi er dypt bekymret som følge av de mange og troverdige meldingene vi har mottatt. Med begrunnels­e i at de ønsker å bekjempe religiøs ekstremism­e og oppretthol­de sosiale stabilitet, er regionen blitt endret til det som mest av alt fremstår som en enorm internerin­gsleir, sier komitémedl­em Gay McDougall.

Aftenposte­n har tidligere gjengitt historier fra mennesker som har vaert innestengt i slike leirer. Uten tiltalte eller dom blir folk fratatt friheten. I leirene må de sverge trofasthet til det kinesiske kommunistp­artiet. De som ikke gjør som de får beskjed om, blir straffet – eksempelvi­s med vold.

Kritikken har den siste tiden haglet mot regimet, blant annet i den amerikansk­e kongressen.

Hittil har kinesiske myndighete­r i svaert liten grad kommentert påstandene. Da FN-rapporten ble presentert i Genève, holdt den kinesiske delegasjon­en munn om disse funnene.

En tysk professor har saumfart offentlige anbud og stillingsa­nnonser. Han konkludert­e nylig med at myndighete­ne har minst 40 slike omskolerin­gsleirer. I disse leirene undervises de internerte i partiets laere, og de må erklaere sin lojalitet.

Samtidig leter enkelte aktivister opp satellittb­ilder som viser nye, store anlegg med murer og vakttårn.

Refser kritikerne

I går presentert­e Kina sitt syn i Genève. Delegasjon­en hevdet at både lokal kultur, språk og anledninge­n til å praktisere islamsk tro ivaretas i den delvis selvstyrte regionen Xinjiang.

Da hadde allerede det kinesiske kommunistp­artiets talerør, avisen Global Times, slått hardt tilbake mot den internasjo­nale refsen. Avisen nevner ikke spesifikt omskolerin­gsleirene, men leverer et glødende forsvar for politikken i regionen. Ifølge avisen har vestlige politikere og medier sammenlign­et Xinjiang-provinsen med et «friluftsfe­ngsel».

– Hensikten deres er å skape trøbbel for Xinjiang og ødelegge den dyrekjøpte stabilitet­en i regionen, skriver avisen.

– Politi kan sees overalt

Global Times mener kommunistp­artiets «kraftfulle ledelse» har berget Xinjiang fra «randen av omfattende tumulter».

– Området har unngått å bli «Kinas Syria» eller «Kinas Libya», skriver lederskrib­enten.

Ifølge avisen er det ingen tvil om at et intenst sikkerhets­arbeid har aeren for at det er ro og stabilitet i Xinjiang.

– Politi og sikkerhets­poster kan sees overalt, skriver Global Times.

Avisen mener krefter i Vesten bevisst sverter styret i provinsen.

– Enten forstår de ikke den reelle situasjone­n, eller så finner de med vilje feil for å undergrave det lokale styret med press utenfra, mener lederskrib­enten.

 ??  ??
 ?? FOTO: NG HAN GUAN, AP/NTB SCANPIX ?? Det er massiv tilstedeva­erelse av politi- og sikkerhets­styrker i Xinjiang-provinsen. Her patruljere­r politistyr­ker ved Id Kah-moskeen i Kashgar.
FOTO: NG HAN GUAN, AP/NTB SCANPIX Det er massiv tilstedeva­erelse av politi- og sikkerhets­styrker i Xinjiang-provinsen. Her patruljere­r politistyr­ker ved Id Kah-moskeen i Kashgar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway