Aftenposten

Hurra for 14. august!

- WASIM RIAZ

Flere tusen store og små skal til Ekeberg for å feire nasjonalda­gen.

– Jeg gleder meg til å gå først i toget. Bestemoren vår er på besøk fra Pakistan. Det blir ekstra stas at hun skal se på oss gå i tog, sier Layba Khan (13) som skal gå i barnetog sammen med tre søsken.

– Jeg skal holde en tale på norsk for å fortelle om visjonen bak Pakistan. Jeg gleder meg veldig, sier Iyan Hashim Awan (14).

Har trent i sommer

I hele sommerferi­en har 40 norskpakis­tanske barn ligget i hardtrenin­g fordi de skal opptre på nasjonalda­gen. De skal blant annet holde taler og synge både den pakistansk­e og norske nasjonalsa­ngen fra scenen.

Disse 40 skal gå først i barnetoget, som starter på Ekebergsle­tta klokken 10.30 i formiddag.

– I år venter vi det største barnetoget fordi flere barn fra Akershus og Buskerud har meldt seg på. Vi regner med at det kommer flere hundre barn, sier Abida Seher Awan.

Hun har som frivillig øvd med barna nesten daglig og gleder seg som en unge til den pakistansk­e nasjonalda­gen.

– Vi vil også takke alle foreldre som har stilt opp frivillig og bidratt med det som er kjernen av frivilligh­et, sier medarrangø­r Samina Tagge.

– Viktig for vår identitet

Onsdag var flere av barna samlet i Oslo sentrum for å gjøre unna de siste forberedel­sene. Zarah Sohail Raja (11) kommer helt fra Moss for å vaere med. I Oslo overnatter hun hos sin onkel på Furuset.

– Jeg gleder meg til å stå på scenen og synge. Og så får vi is, akkurat som på 17. mai, sier Zarah.

Hennes kusine Sarah Noor Raja (16) synes dagen er viktig for mange unge med norskpakis­tansk bakgrunn.

– Jeg går både i barnetog på 17. mai og gleder meg til barnetog på 14. august. Selv om vi bor i Norge, må vi ikke glemme hvor foreldrene våre kommer fra. Jeg er stolt av å vaere norsk-pakistaner, sier Sarah.

– Vi er heldige som får gå i to barnetog, supplerer Sikandar Ali Khan (11).

I mai gikk de i 17. mai-tog. I dag går de i 14. august-tog på Pakistans nasjonalda­g.

Festival

I 2003 tok Aamir Sheikh initiative­t til å arrangere barnetog på Pakistans nasjonalda­g i Oslo. Han kopierte den norske modellen der bar-

na er i sentrum på nasjonalda­gen.

For ett år siden ble barnetoget flyttet fra Frogner til Ekebergsle­tta. Dette skjedde etter at Pakistans ambassade samlet de fleste norskpakis­tanske foreninger til ett nasjonalda­gs arrangemen­t. Det var davaerende ambassadør Riffat Masood som sørget for det.

I fjor ble det både leker, salg av mat og musikkinns­lag på Ekeberg.

I år vil den pakistansk­e drageflyve­ren Ajaz Ul Haq prøve å slå sin egen verdensrek­ord ved å ha over 1000 drager på én snor i luften samtidig. Rekordfors­øket starter klokken 13. Dagen blir markert som en festival der det også blir musikkinns­lag på kvelden. I år blir det tradisjone­lt pakistansk musikk.

– 5000 personer var innom Ekeberg for å feire i fjor. Det var aktivitete­r fra morgen til kveld og salg av pakistansk mat. I år vil vi gjenta suksessen og oppfordrer alle til å komme, sier Tagge som er daglig leder i Kulturkons­ulenten.

Hun legger til at også flere moskeer samarbeide­r med dem for å markere dagen.

Viktig med inkluderin­g

Aamir Sheikh sier at dagen er også viktig for å fremme likestilli­ng.

– Den pakistansk­e nasjonalda­gen er blitt markert i Oslo i over 40 år, men bare for menn. Ved å starte et barnetog fikk vi også inkludert kvinner og barn. Derfor er jeg glad for at barnetoget har vokst fra år til år. Jeg oppfordrer alle til å delta, sier Sheikh.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: WASIM RIAZ ?? 14 år gamle Iyan Hashim Awan og Layba Khan har øvd på taler og sanger i hele sommer. I dag går de først i barnetoget på Ekeberg i forbindels­e med Pakistans nasjonalda­g.
ALLE FOTO: WASIM RIAZ 14 år gamle Iyan Hashim Awan og Layba Khan har øvd på taler og sanger i hele sommer. I dag går de først i barnetoget på Ekeberg i forbindels­e med Pakistans nasjonalda­g.
 ??  ??
 ??  ?? I går var det øvelse i Oslo sentrum. I dag går disse barna først i barnetoget, som starter på Ekeberg klokken 10.30.
I går var det øvelse i Oslo sentrum. I dag går disse barna først i barnetoget, som starter på Ekeberg klokken 10.30.
 ??  ?? Her er noen av de voksne som har jobbet som frivillige i forbindels­e med feiringen av 14. august. Fra venstre: Abida Seher Awan, Hamza Ahmed Awan og Samina Tagge.
Her er noen av de voksne som har jobbet som frivillige i forbindels­e med feiringen av 14. august. Fra venstre: Abida Seher Awan, Hamza Ahmed Awan og Samina Tagge.
 ??  ?? Zarah Sohail Raja fra Moss og kusinen Sarah Noor Raja fra Furuset synes det er viktig å vite om sine røtter. De gleder seg til å opptre på den pakistansk­e nasjonalda­gen.
Zarah Sohail Raja fra Moss og kusinen Sarah Noor Raja fra Furuset synes det er viktig å vite om sine røtter. De gleder seg til å opptre på den pakistansk­e nasjonalda­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway