Aftenposten

Nå skal Trump få svar fra amerikansk­e aviser

Denne uken skal over 100 aviser skrive lederartik­ler om president Donald Trump og hans syn på medie ne.

- CAROLINE ENGE

Denne uken får The Boston Globe med seg mer enn 100 amerikansk­e aviser til å svare på Donald Trumps angrep på pressen. – Et risikabelt grep, mener retorikk professor.

«Mediene er ikke mine fiender, de er fiender av det amerikansk­e folket!»

Det er en av mange Twitter-meldinger med sterke beskyldnin­ger mot pressen fra den amerikansk­e presidente­n de siste årene. Senest forrige uke skrev Donald Trump at «falske nyhetsmedi­er» skaper splittelse og mistro med vilje.

Gjentatte ganger har han også angrepet de tradisjone­lle mediene i taler og på partistevn­er.

– At presidente­n kaller mediene for «fiender av folket», er ganske dramatisk i et vestlig land som i utgangspun­ktet har fri presse, sier Bente Kalsnes, medieforsk­er ved Oslo Met.

– Kan vaere farlig

Senest i juli ba The New York Times’ publisher A.G. Sulzberger Trump om å slutte å kalle mediene fiender under et møte i Det hvite hus.

Nå oppfordrer The Boston Globe aviser over hele landet til å gå ut mot det de kaller «Trumps krig mot den frie pressen» i sine lederartik­ler torsdag denne uken.

Mer enn 100 publikasjo­ner har så langt bekreftet at de vil delta, ifølge CNN.

– Virkningen av Trumps angrep på journalist­ikken ser annerledes ut i Boise enn i Boston. Orde- ne våre blir forskjelli­ge. Men i det minste kan vi vaere enige om at slike angrep er urovekkend­e, sier debattreda­ktør Marjorie Pritchard i The Boston Globe.

– Trump viser liten forståelse for verdien av en fri og mangfoldig presse. Retorikken hans kan vaere med på å skape farlige situasjone­r for journalist­er, sier Kalsnes.

Hun peker på at presidente­n blant annet har fått journalist­er kastet ut av Det hvite hus, og at aggresjone­n mot mediene bygger seg opp blant Trumps tilhengere. I The Boston Globe skriver kommentato­r Michael A. Cohen at Trump med sin retorikk utgjør en fare for landets pressekorp­s. Han viser til at en rekke journalist­er har mottatt drapstrusl­er.

Men blant Trumps tilhengere vil det trolig ha liten effekt at avisene går sammen på denne måten, mener Jens E. Kjeldsen, professor i retorikk ved Universite­tet i Bergen.

– Problemet i enhver debatt i USA er at fakta og argumenter ikke lenger har retorisk kraft. Helt siden begynnelse­n av Trumps kampanje har det handlet om mannen, ikke sakene, sier Kjeldsen.

Han mener mediene har få an- dre valg enn å svare på Trumps angrep, men at de med dette bekrefter at de er i konflikt med presidente­n.

– Bekrefter konflikt

Trump kaller ofte nyhetene fra tradisjone­lle medier, eller «mainstream media», for «falske nyheter». Men for eksempel mer Trump-vennlige Fox News regner han ikke blant disse.

Kjeldsen mener den økende ideologisk­e splittelse­n i amerikansk

Det er et risikabelt grep å gå sammen i en koalisjon mot Trump, nettopp fordi det bekrefter hans argument Jens E. Kjeldsen, professor i retorikk, Universite­tet i Bergen

politikk og presse er problemati­sk:

– Det er en viktig verdi at avisene er forskjelli­ge. Det blir vanskelige­re å argumenter­e for at man ikke er på samme side etter dette. Det kommer selvfølgel­ig an på måten det gjøres på, men det er et risikabelt grep å gå sammen i en koalisjon mot Trump, nettopp fordi det bekrefter hans argument.

– Bensin på bålet

Gunn Enli, professor i medieviten­skap ved Universite­tet i Oslo, peker på at Trump har forsøkt å spille mediene opp mot hverandre, blant annet ved å kalle New York Times for «hovedfiend­en».

– Dette unisone svaret kan bidra til samhold og solidarite­t blant journalist­ene. Men den ytre effekten er nok ikke like stor. Er man allerede anti-media, og følger Trumps logikk om at mediene er hovedfiend­en, vil dette bare kaste bensin på bålet.

– Men er pressefrih­eten egentlig truet i USA?

– Det er lite som tyder på at ytringsfri­heten er innskrenke­t. Men pressens rolle blir svekket ved at Trump stadig undergrave­r deres tillit, og at de får mindre tilgang til informasjo­n og kilder enn tidligere, sier Enli.

Og Donald Trump vil fortsette å snakke til følgerne sine gjennom sine egne kanaler.

– Man kan jo bare tenke seg hvordan ordkrigen vil eskalere etter dette, sier Enli.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARKUS SCHREIBER, AP/NTB SCANPIX ?? En plakat med kritikk av Donald Trump var en av protestene mot hans angrep på pressen i forbindels­e med presidente­ns møte i Finland tidligere i år.
FOTO: MARKUS SCHREIBER, AP/NTB SCANPIX En plakat med kritikk av Donald Trump var en av protestene mot hans angrep på pressen i forbindels­e med presidente­ns møte i Finland tidligere i år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway