Aftenposten

Nasjonalmu­seet sikrer seg mot tagging med prøvevegg

- ARVE HENRIKSEN

Frykten for at fasaden på det nye nasjonalmu­seet skal bli tilgriset med graffiti, gjør at Statsbygg nå tar grep.

Fasaden på det nye nasjonalmu­seet på Vestbanen er allerede blitt utsatt for hard kritikk.

Den store skrekken er likevel at den grå oppdalsski­feren på Norges dyreste kulturbygg skal bli tilgriset av graffiti. Skulle det skje, kan det vise seg vanskelig å få fjernet malingen.

– Steinen som er valgt, er behandlet på en slik måte at den er ru. Derfor er det generelt vanskelig å få fjernet skitt som fester seg. Ettersom fasaden er såpass dyr og monumental, ønsker vi derfor å sjekke hva konsekvens­ene av eventuell tagging på fasaden er, sier byggeleder Mathias Kolsaker i Statsbygg.

Statsbygg har derfor laget en prøvevegg med rester av steinen som allerede er brukt på museets fasade.

– På den ene siden av veggen har vi påført et antigrafit­timiddel. Deretter har vi brukt tre ulike midler som ofte brukes til tagging, både en permanent tusj, akryllspra­y og tectylspra­y. Vi har tagget begge sider av denne veggen. Så skal dette stå en stund, før vi skal forsøke å fjerne taggingen. Først da vil vi se om dette middelet har noen effekt, sier Kolsaker.

Liten forskjell

Valg av antigrafit­timiddel er valgt i samråd med Oppdal Sten, som har levert skiferen som er brukt på fasaden.

– Vi som kjenner steinen og fasaden, ser at dette middelet vi har brukt, ga en marginal fargenyans­e på skiferen. Den ble kanskje en anelse mer brunaktig. Da vi viste dette til tredjepers­oner, klarte imidlertid ikke de å se noen forskjell, sier Kolsaker.

Først om en ukes tid vil Statsbygg få svar på om middelet som er blitt påført, vil gjøre det lettere å få fjernet malingen.

– Skrekkscen­arioet er at man ikke får fjernet taggingen, slik at eneste alternativ blir å bytte ut steinen, sier Kolsaker.

Har døgnvakt

Totalt er 2500 kubikkmete­r stein blitt brukt på fasaden. Antigrafit­timiddelet vil imidlertid kun bli benyttet på de nederste meterne på fasaden.

– Det er kun de nederste tre meterne som eventuelt skal beskyttes. Det er dette området som er utsatt, med mindre de som ønsker å gjøre noe slikt stiller med lift, sier Kolsaker.

Det betyr at tiltakene som nå vurderes iverksatt, ikke vil medføre noen stor ekstrakost­nad.

Selv om det fortsatt er ett år igjen til det nye museet skal åpne, er området sikret både i form av byggegjerd­er og Securitas-døgnvakt. Dette gjøres for å hindre at noen finner det for godt å tagge på museet før museumsåpn­ingen i 2019.

– Men dette er ikke noe bankhvelv, så vi kan ikke sikre bygget 100 prosent. Vi må uansett ha tiltro til at Oslos innbyggere velger ikke å grise til et så flott museum, sier han Kolsaker i Statsbygg.

Ifølge nettstedet The Wrap kan betegnelse­n «savage» vise til rykter om at den kommende filmen skal hete Rambo V: The Savage Hunt. Hittil siste Rambo-film kom i 2008 og het rett og slett Rambo. (NTB)

 ?? FOTO: STATSBYGG ?? Statsbygg har laget en prøvevegg av den samme steinen som er brukt på det nye nasjonalmu­seets fasade. Deretter er den ene siden blitt påført et antigrafit­timiddel.
FOTO: STATSBYGG Statsbygg har laget en prøvevegg av den samme steinen som er brukt på det nye nasjonalmu­seets fasade. Deretter er den ene siden blitt påført et antigrafit­timiddel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway