Aftenposten

– Fysisk sinne mot et barn kan lett tippe over i vold

- MARI MJAALAND

– I butikken kan det oppstå øyeblikk da barnet ditt oppleves som helt umulig. Det oppfører seg på en måte som får en til å tenke «herregud, hva er dette her, hvem er dette vesenet?»

– Det å bli forelder, de følelsene som vekkes, er vanskelig å sammenlign­e med noe annet.

Ideen til Birger Emanuelsen­s femte bok vokste frem med hans første barn. Jeg skal beskytte deg tar for seg følelsene som følger foreldrero­llen.

– Romantisk kjaerlighe­t handler mye om naerhet. Jeg har vaert sammen med min kone i 15 år, det e ren veldigster­k o gren k jaer li g hetsfølels­e. Med barne r det an- nerledes. Plutselig må du forholde deg til et menneske som ikke følger de vanlige spilleregl­ene.

– Et barn ønsker ikke nødvendigv­is å samkjøre ønskene sine med dine, eller hører ikke etter når du snakker, og den sterke kjaerlig- hetsfølels­en blir dermed koblet med et veldig sinne. En frustrasjo­n over å ikke strekke til, eller det å ikke få det til. I butikken kan det oppstå øyeblikk da barnet ditt oppleves som helt umulig. Det oppfører seg på en måte som får en til å tenke «herregud, hva er dette her, hvem er dette vesenet?»

– Jeg ville forsøke å gå inn i den kjaerlighe­ten og det fysiske sinnet som så lett kan tippe over i vold. Jeg ville forsøke å gå så direkte og naer som mulig, uten å gi noen konklusjon.

Dristig forfatter

Det har tatt seks år å bli ferdig med boken. I disse seks årene har han gitt ut fire andre bøker i mellomtide­n.

Emanuelsen debuterte i 2012 med novellesam­lingen For riket er ditt. To år senere kom hans første roman, Fra jorden roper blodet, som han fikk både Ungdommens kritikerpr­is og Sørlandets litteratur­pris for.

Siden er det kommet to romaner til, Historien om et godt menneske og Anna og kjaerlighe­ten.

De fleste kritikere enes om at

han er en dristig forfatter, men der noen mener han faller igjennom, synes andre at han briljerer.

Voldens konsekvens­er

Bokens hovedperso­n heter Jon. Han har en kone og en sønn og jobber som laerer. Han er omsorgsful­l og empatisk, men føler også på et sinne – og en intuitiv trang til å utøve vold i frustreren­de situasjone­r.

– Jeg tror noe av det første du forstår når du blir forelder, er hvor ekstremt mange barn det er som blir utsatt for vold. Det oppstår så mange situasjone­r hvor det bare er du selv som er din egen begrensnin­g. Det å vaere med et barn er jo praktisk talt å vaere alene, ikke sant. Det er på en måte ingen vitner i en slik situasjon.

I boken legger Emanuelsen vekt på den emosjonell­e skaden som følger av vold.

– Det fysiske i et klaps eller slag er ikke i seg selv så farlig. Å velte på sykkel er ofte farligere. Men om volden er koblet med en grunnlegge­nde usikkerhet og utrygghet, blir den farlig.

For Emanuelsen er ikke sinne knyttet til noe spesifikt mannlig.

– Jeg klarer ikke å lese Jon inn i noen kjønnsroll­edebatt eller en debatt om giftig maskulinit­et. Både menn og kvinner blir sinte. Jeg mener kjaerlighe­ten til sønnen preger boken. Sinnet oppstår når kjaerlighe­tsviljen blir misforståt­t eller ikke passer inn i en pedagogisk eller sosial ramme.

– Sinne er den drivende kraften i samfunnet. Se på de politiske omveltning­ene som har vaert: brexit, valgene rundt om i Europa. Det er et voldsomt sinne. Ofte et uforløst sinne, men noen kanalisere­r det inn i handling.

Terror

Et annet motiv i boken er terror, et tema Emanuelsen mener er langt fra ferdigbeha­ndlet i litteratur­en.

Selv var han på jobb i naerheten av regjerings­kvartalet 22. juli 2011 da bomben gikk av.

– Jeg tror det tar ganske lang tid før vi forstår den følelsesme­ssige forandring­en som har funnet sted etter 22. juli. Jeg har jobbet mye med det som skjedde på et analytiske nivå, men hva det var som egentlig skjedde, hvorfor vi reagerte som vi gjorde? Jeg tror det tar lang tid før erfaringen­e fra 22. juli blir ferdigbeha­ndlet i litteratur­en. Ikke nødvendigv­is som tema, men som følelsesme­ssig erfaring.

I Jeg skal beskytte deg er Jon besatt av et pågående terrorangr­ep i Paris. Han sitter med en følelse av at verden rundt familien går i oppløsning. Han går stadig lenger i å forberede seg selv og sønnen på fremtiden han tror vil komme.

Emanuelsen tror mange foreldre føler en slik frykt.

– Verden går fremover, men jeg tror de faerreste foreldre føler at barna deres vokser opp i en tryggere verden. Jeg vokste opp i en tid med masse voldelig terror, men det var på avstand. Sinnet vi ser i dag, føles veldig naert.

Det å bli forelder, de følelsene som vekkes, er vanskelig å sammenlign­e med noe annet

Birger Emanuelsen (36), forfatter

 ??  ??
 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? – Jeg kan ikke snakke om denne boken uten å snakke om å bli far. Om min overraskel­se over farskjaerl­igheten, sier Birger Emanuelsen, som er aktuell med boken Jeg skal beskytte deg.
FOTO: PAAL AUDESTAD – Jeg kan ikke snakke om denne boken uten å snakke om å bli far. Om min overraskel­se over farskjaerl­igheten, sier Birger Emanuelsen, som er aktuell med boken Jeg skal beskytte deg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway