Aftenposten

Fuentes tar en spansk en

-

– Det er som å begynne på ny: ny start på nytt språk, sier Alejandro Fuentes (30).

Fuentes har vendt tilbake til røttene med spansk språk og latinske rytmer – og funnet veien tilbake til musikken.

– For første gang på veldig lenge føles det veldig riktig, sier 30-åringen, som har vaert åpen om hvordan han møtte veggen for et par år siden.

– Mye kom på én gang. Vi fikk sønnen vår, og da begynner du å stille deg spørsmål om din egen barndom og hvor du kommer fra. Samtidig begynte jeg å produsere låter selv. Jeg laget det som kom fra hjertet. Det ble mye latinske rytmer, som bare kom av seg selv. Da tenkte jeg at dette var veien min.

Ble revet med

Fuentes begynte artistkarr­ieren i kjølvannet av Idol i 2005, 17 år gammel.

– Jeg ble revet med fra tidlig alder. Når du er i flyt, får du ikke tid til å tenke på hva du hadde lyst til, hvorfor du begynte med musikk, eller til å reflektere. Det var eventyr, erfaringer og flotte folk å bli kjent med. Men ingen tenåring er ferdig utviklet som artist – eller som menneske. Da jeg ble 28, begynte jeg å stille meg selv spørsmål.

Fuentes, som er født i Chile, sier han snakker spansk med foreldrene.

– Å skrive låter og synge på spansk er fint. Jeg fant aldri nok ord på norsk, mens på spansk er «kjaerlighe­t» veldig fint å si, det blir mer kleint på norsk, ler han.

Første forsmak på spansk kom han med i Melodi Grand Prix i januar. Da stilte Fuentes med den spansksprå­klige låten «Tengo Otra».

Fire låter

Han fulgte på med «Parece Que Me Enamoré» på vårparten, før «Muévelo» med Alex Duvall kom i sommer. Låt nummer fire, som blir årets siste, heter «Naughty» og kommer i oktober. Et nytt album er klart, men det holdes tilbake til singlene har beredt grunnen. Hva tenker Fuentes om mottagelse­n hittil?

– Det begynner å komme inn tall fra utlandet: Argentina, Cuba, Mexico, Spania. Jeg mister nok noen norske fans på grunn av språket. Jeg ser jeg får flere fans som er spansktale­nde, både fra Norge og utlandet, enn som er norsktalen­de. I hele verden er det sinnssykt mange spansktale­nde, og de er veldig patriotisk­e når det kommer til musikken sin.

Alt startet med «en haug henvendels­er», som han sendte til produsente­r ute i verden.

– Jeg trodde ikke jeg ville få svar, men det tikket inn en melding fra én. Han heter Alejandro, han også.

– Han ba meg sende over det jeg holdt på med. Jeg gjorde det. Han ringte tilbake med en gang og sa «den stemmen din er helt syk, vi må bare begynne».

Det var Fuentes’ første møte med Alejandro Arce, som er med i det cubanske teamet Pututis Music Factory. Det holder til i Miami og har samarbeide­t med artister som Jennifer Lopez, Marc Anthony og Gente de Zona.

Han fløy til Miami og startet å skrive med navnebrore­n.

– Det er der det skjer, det er nøkkelen til det latinske markedet nå, sier Fuentes, som sier dette om musikken han nå lager:

– Det er pop! Egentlig var det reggaeton. Men det er blitt pop, med latinske rytmer.

«Despacito» åpnet dører

Fuentes gir hiten «Despacito» med Luis Fonsi og Daddy Yankee aeren for å ha åpnet dørene for mange, deriblant ham selv, da den kom i januar 2017.

– Jeg sa til dem jeg jobbet med her i Norge, «bare vent og se, den kommer til å klikke». Det er noe som skjer i musikkverd­enen nå. Jeg tenkte «dette er rette tiden å gjøre det på», for nå er folk mer åpne. «Despacito» har åpnet dører for mange artister rundt i verden. Ja, det er mange artister som meg nå – men ingen fra Skandinavi­a som jeg har sett eller hørt. Jeg har lyst til å bli han første! Enrique Iglesias fra Norge, ler han. (NTB)

På spansk er «kjaerlighe­t» veldig fint å si, det blir mer kleint på norsk

Alejandro Fuentes (30), artist

 ??  ?? Alejandro Fuentes, her under Melodi Grand Prix i Oslo spektrum i år, kommer snart med album på spansk.
Alejandro Fuentes, her under Melodi Grand Prix i Oslo spektrum i år, kommer snart med album på spansk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway